'Tamo gdje vječno sunce sja': Donosimo jedan od najukusnijih recepata makedonske kuhinje | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Shutterstock
Počinje zagrijavanje

'Tamo gdje vječno sunce sja': Donosimo jedan od najukusnijih recepata makedonske kuhinje

Sarma od lozova lista, slasno meso i povrće s roštilja, zatim gravče na tavče od domaćega graha tetovca, raznolike čorbe i pite ili pastrmajlija... Makedonska tradicionalna kuhinja poznata je po svojim raznolikim okusima

Sadržaj donosi: Zvijezda

Makedonska kuhinja ili, kako je sami zovu, "makedonska kujna", spoj je grčkih, srbijanskih, albanskih i turskih utjecaja, ali svoju je posebnost stvorila tako što je od svake zemlje uzela ono najbolje. Istražujući lokalnu kuhinju, pronašli smo i recept za jedan tradicionalni umak - Makalo. Ovaj umak, odnosno kremasto savršenstvo, kako od milja kažu lokalni stanovnici, najpoznatiji je u mjestu koje nazivaju biserom Makedonije – Ohridu.

'Balkanski Jeruzalem'

Riječ je o gradu koji se nalazi na obali istoimenog jezera, koje se ubraja među najveća, najdublja i najstarija jezera u Europi. Pokriva površinu od 358,2 km2, dugo je 30,8 km, а najveća širina mu je 14,8 km. Zbog svoje impozantne veličine, plave boje i tople vode nazivaju ga i "makedonsko more". Ohridsko jezero i grad Ohrid 1980. su proglašeni svjetskom baštinom i pod UNESCO-ovom su zaštitom.

Najviša točka u gradu Ohridu je Samuilova tvrđava, koju lokalno stanovništvo naziva Ohridsko Kale, s koje se pruža predivan pogled na jezero i grad s okolicom i na kojoj možete uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca. Podno tvrđave je crkva sv. Klimenta, mjesto na kojem su nekad prve monahe podučavali glagoljicu, pa se smatra i jednim od najstarijih fakulteta. Ohrid se naziva i "balkanskim Jeruzalemom" jer je nekoć imao 365 crkava, svaku za jedan dan u godini. Danas ih je ostalo stotinjak, no definitivno najpopularnija je crkva sv. Jovana Kanea.

Tamošnje stanovništvo kaže da, ako si bio u Ohridu, a nisi probao umak Makalo, onda je to kao da uopće nisi bio u tom prelijepom gradu, koji se nalazi oko tri sata vožnje od Skoplja.

I zato vam donosimo recept za ovaj umak!

Pripremite 'Makedonsko makalo'

Od sastojaka za ovaj umak su vam potrebni:

  • 1 glavica češnjaka
  • Sol (po želji)
  • 5 velikih žlica Zvijezda ulja (po potrebi i više)
  • 3 velike žlice octa
  • 400 ml mlake vode
  • 2-3 ljute pečene papričice
  • Peršin (po želji)

Priprema:

Prvo očistite češnjak i izmiksajte ga s octom dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim po želji posolite i dodajte Zvijezda ulje kap po kap, kao da radite majonezu, miksajući u dubljoj posudi sve dok ne dobijete glatki namaz. Za one koji vole ljuto, možete dodati 2 ili 3 ljute papričice. Crvena mljevena začinska paprika, slatka i ljuta, inače su sastojci bez kojih bi makedonska kuhinja bila nezamisliva. Makedonci u sve svoje specijalitete moraju staviti malo paprike kako bi dobili prepoznatljiv okus.

Makalo možete jesti kao namaz na toplim lepinjama ili kruhu, a odličan je dodatak i ajvar ili pinđur. Ako ste dovoljno kreativni i imate volje, najbolje je napraviti domaće pogačice.

Naime, u Sjevernoj Makedoniji umak često poslužuju kao dodatak ribljoj juhi ili pastrvi i šaranu sa žara, ali odlično se slaže i uz meso. Jedina mana ovom umaku je što ga ne možete prestati jesti. Umak možete napraviti kao prilog nekom od tradicionalnih makedonskih jela, kao što su sarma od lozova lista, slasno meso i povrće s roštilja, gravče na tavče od domaćega graha tetovca, raznolike makedonske čorbe i pite ili pastrmajlija (tzv. makedonska pizza).

Odličan snack za 'nogometno ludilo'

Ususret novom velikom natjecanju, koje u Njemačkoj počinje 14. lipnja, naši će "vatreni" odmjeriti snage sa Sjevernom Makedonijom 3. lipnja na riječkoj Rujevici, a kako je riječ o prijateljskoj utakmici, vrijeme je da i vi pozovete svoje prijatelje na gledanje tekme te ih iznenadite tradicionalnim makedonskim umakom Makalo

Vratimo se još malo na suparničku ekipu. Hrvatska i Makedonija vrlo su bliske prijateljske zemlje, a nogomet je u objema, pogađate, glavna sporedna stvar na svijetu. Malo tko u Hrvatskoj ne zna za poznatog makedonskog nogometaša Gorana Pandeva, igrača s najviše golova u njihovoj reprezentaciji. Još jedan Hrvatima poznati nogometaš igra za Sjevernu Makedoniju, a to je Arijan Ademi, kapetan zagrebačkog Dinama.

No iako se Sjeverna Makedonija nije kvalificirala, sigurni smo da će Makedonci i oko 4000 Hrvata koji žive u toj zemlji navijati za naše "vatrene".

Započinjemo natjecanje u grupi B, u kojoj su nam protivnici Španjolska, Albanija i Italija. Prvu utakmicu će otvoriti domaćin Njemačka i Škotska u Münchenu 14. lipnja, a sutradan, u subotu, Hrvatska i Španjolska igrat će na Olimpijskom stadionu u Berlinu. U srijedu, 19. lipnja, igraju Hrvatska i Albanija u Hamburgu, a u ponedjeljak, 24. lipnja, u Leipzigu će se sastati Hrvatska i Italija.

A ako već sad znate koja bi bila vaša početna postava za nadolazeće utakmice, imate je priliku i predložiti jer je Zvijezda u nagradnom natječaju Podijeli svoju taktiku za Njemačku za najkreativnije pripremila super nagrade!

Odigrajte nagradni natječaj "Podijeli svoju taktiku za Njemačku" ovdje, pošaljite nam idealnu postavu "vatrenih" i opišite svoju pobjedničku taktiku. U ovom Zvijezdinom nagradnom natječaju možete osvojiti vrijedne proizvode u prigodnoj crveno-bijeloj kockastoj ambalaži.

Sadržaj donosi: Zvijezda

Komentari 4

VIDEO

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju
ZAVOLIO POSAO ZBOG OCA

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju

Njegov škver otvoren je davne 1964., a posao je zavolio uz oca. Da nije ostao u škveru, bio bi sigurno na moru, rekao je jedan od posljednjih kalafata koji i danas njeguju tradicijsku gradnju, rekonstrukciju i popravak drvenih brodova

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura