Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 33
Foto: J. Duval/Izvor: TZGZ
MNOGIMA OMILJENO GODIŠNJE DOBA

Taubeki na Manduševcu, puni kafići, koncerti na Tomislavcu... Da, počinje ljeto u Zagrebu!

Osim što dolaze toplije vrijeme i godišnji odmori, početak ljeta u Zagrebu po još mnogočemu je razdoblje kojem se i domaći i stranci svake godine istinski raduju. Zato je važno i na primjeren način obilježiti njegov dolazak. Evo kako

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Pitate li Zagrepčane da vam kažu što je Zagreb i što ga točno čini onakvim kakav jest, što mislite kakav biste odgovor dobili?

Jedni će spomenuti Grički top, zbog kojeg svatko tko se u podne nađe u blizini centra grada zna točno koliko je sati, a drugi će pričati o živahnom Dolcu s nasmijanim kumicama i zelenome Maksimiru, njegovim jezercima i čarobnom paviljonu Jeka. Očekujte i da će vam mnogi prepričati neku svoju anegdotu iz tramvaja i sjećanje na dan kad su prvi put probali bakine domaće štrukle. A kad spomenu "ispod sata", mjesto susreta, na Trgu bana Josipa Jelačića, sigurno će vam spomenuti i golubove, odnosno "taubeke", koji vječito i bez straha šeću između prolaznika. 

Ova ljupka pernata stvorenja, koja lete, a još češće hodaju Zagrebom, postala su, složit će se mnogi, svojevrsni simbol ovoga grada. Prepoznao je to i naš veliki glazbenik Ivo Robić, pa ih je šezdesetih godina opjevao u pjesmi "Golubovi" i osvojio nagradu stručnog žirija na Zagrebfestu, ali i srca Zagrepčana. Zanimljivo je i da su ovi „vješti piloti od perja“ u Prvom i Drugom svjetskom ratu spasili na tisuće života, a golubica Cher Ami proglašena je čak ratnom junakinjom i dobila je odlikovanje.

Divan početak ljeta u Zagrebu

Kako je rekao naš Mister Morgen: „Ko ruže, najljepše ruže nad gradom" golubovi „gugutanjem okite grad", pa se veselimo da će se Zagrebom uskoro, uz gugutanje, imati prilike čuti najljepša klasična glazba. Naime, krajem lipnja imat ćete jedinstvenu priliku poslušati i profinjene zvukove klasične glazbe u okviru već dobro poznatog Zagreb Classica. Ovaj je nezaobilazni gradski događaj sad već tradicionalno, potvrdit će mnogi Zagrepčani, znak da počinje ljeto. A što povezuje Zagreb Classic i golubove,  rekla nam je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld:

- Ovogodišnji vizualni identitet Zagreb Classica s golubom kao simbolom našega grada, glazbe, slobode i otvorenog prostora, razvili smo u suradnji s nagrađivanim dizajnerskim studijem Kuna zlatica, koji potpisuje mnoga nagrađivana rješenja iz područja kulture i obrazovanja - istaknula je Bienenfeld.

Koncerti su besplatni i otvoreni svima 

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba te u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima, Zagreb Classic ponovno donosi ciklus koncerata klasične glazbe na otvorenoj pozornici. Program počinje 21. lipnja u 21 sat u srcu Zagreba, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava.

- Samo nekoliko dana dijeli nas od početka Zagreb Classica, koji otvara koncert 'San ljetne noći' u organizaciji HRT-a, obilježavajući prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe. Ovogodišnje izdanje festivala traje do 1. srpnja te će ukupno biti osam odabranih koncerata, na kojima će, između ostalog, nastupiti Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti, koji obilježavaju 70. godišnjicu osnutka, Jazz orkestar HRT-a, solisti Opere HNK u Zagrebu i drugi - izjavila je ovom prigodom Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, napomenuvši da su svi programi, kao i dosadašnjih godina, otvoreni i besplatni za posjetitelje, a pojedine koncerte prenosit će i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba

- Uz izvođače iz Hrvatske, publici će se predstaviti glazbenici iz Italije, pa nam, tako, 29. lipnja u Zagreb dolaze Cameristi della Scala iz slavne milanske operne kuće Teatro alla Scala. Vrhunsku klasičnu glazbu rijetko možemo doživjeti izvan koncertnih dvorana, a Zagreb Classic tu priliku daje svim građanima, kao i posjetiteljima. Pozivam sve da posjete Zagreb Classic te dožive vrhunsku glazbu i tople emocije na jedinstvenoj glazbenoj pozornici pod zvjezdanim nebom - rekla je Bienenfeld. 

Vrhunska klasika pod zvijezdama

Ovogodišnji Zagreb Classic, baš poput dosadašnjih, predstavit će nastupe eminentnih domaćih i stranih izvođača s pažljivo biranim repertoarom, koji oduševljavaju sve ljubitelje klasične glazbe i obožavatelje vrhunskih glazbeno-scenskih izvedbi te one koji jednostavno vole uživati u opuštenoj atmosferi open air festivala.

Kako je već spomenuto, na ovogodišnjem Zagreb Classicu nastupit će poznati glazbenici iz Italije. Najavljeno je tako da će na pozornicu, između ostalih, stati Cameristi della Scala, Cine y Tango, Caterina Iora, Massimo Polidori, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti, Jazz orkestar HRT-a, solisti Opere HNK u Zagrebu i drugi. 

- S veseljem pozivam sve da posjete Zagreb, koji je, iako bogat i ispunjen događanjima tijekom cijele godine, po mnogima možda najljepši upravo u ovim ljetnim mjesecima - poručuje za kraj Martina Bienenfeld.

Dodatne informacije o Zagreb Classicu, samom programu i izvođačima dostupne su na stranici infozagreb.hr/zagreb-classic. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta programi se otkazuju.

Sadržaj donosi: Turistička zajednica grada Zagreba

Komentari 33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?
JESTE LI ZA ILI PROTIV?

Troškovi, kilometraža i održavanje: Isplati li se danas uopće kupnja automobila?

Od redovitog održavanja do troškova goriva i neočekivanih popravaka – sve je to cijena posjedovanja osobnog automobila. Istražili smo različite troškove kako bismo odgovorili na pitanje isplati li se danas kupnja automobila

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom
'Za prste polizati'

Antički kuhinjski izazov: Pripremili smo jedan od najstarijih recepata s piletinom

Iako je danas mnogima omiljena namirnica i moguće ju je pripremiti na razne načine, zanimalo nas je postoji li najstariji zabilježeni recept s piletinom. Uspjeli smo ga pronaći te smo se upustili u izazov i napravili ga prema originalnom receptu
Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta
OLAKŠAJTE SEBI KUHANJE

Fantastični proljetni obroci s namirnicama iz limenke: Donosimo četiri odlična recepta

Da biste mogli uživati u lijepom vremenu, pronašli smo recepte koji se spreme za čas, a uključuju gotove namirnice iz limenki. Pritom želimo istaknuti da hrana u limenkama ne sadrži konzervanse i jednako je zdrava kao zamrznuta