Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12
Foto: Sajema
PAMETNA KUPNJA

Tjedno pojedemo 5 grama plastike: Jedan neobičan modni dodatak to može promijeniti

Vrećice za višekratnu uporabu, osim što čuvaju planet, mogu biti modni detalj u svakodnevnim odjevnim kombinacijama. Dolaze u različitim oblicima i motivima, a za sve kreativce donosimo i savjete o tome kako napraviti svoju višekratnu vrećicu

Powered by Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Jedan od najvećih zagađivača našeg planeta, bez sumnje, je plastika. U morima diljem svijeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, a usporedbe radi, ta je masa ekvivalent 70.000 plavetnih kitova! Ne čudi, zbog toga da 80% morskog otpada potječe s kopna, a više od polovice su plastični predmeti za jednokratnu uporabu. Tužna je i statistika koja pokazuje da pritom koristimo čak pet trilijuna plastičnih vrećica godišnje. U prijevodu: 160.000 plastičnih vrećica koristi se na svijetu svake sekunde, odnosno 700 vrećica godišnje po osobi. 

Od svih tih plastičnih vrećica koje kruže našim planetom manje od 1% se reciklira, a za razgradnju samo jedne plastične vrećice potrebno je više od 100 godina. No i kad se ta jedna plastična vrećica razgradi, u našem okolišu ostaje mikroplastika, koja putem hranidbenih lanaca, završava i na našem tanjuru. Dakle, svaki tjedan ljudski organizam probavi 5 grama plastike.

Mnogi su načini da ovim zabrinjavajućim podacima stanemo na kraj, a definitivno jedan od najlakših je taj da smanjimo uporabu plastičnih vrećica kad god je to moguće. 

12 minuta planet košta bogatstvo

Plastične vrećice najčešće kupujemo u prodavaonicama hrane. Često upravo na blagajni shvatimo da sa sobom nismo uzeli neku od vrećica za višekratnu uporabu, pa smo naprosto primorani kupiti plastične. Naime, prema izračunima, plastičnu vrećicu kupljenu na blagajni dućana koristimo samo 12 minuta, a nažalost, toj vrećici potrebno je više od 100 godina da bi se razgradila. 

Kako bi doskočili tom problemu i osvijestili javnost o ekološkim načinima življenja, sve je više prodavaonica, uz plastične vrećice, uvelo papirnate. Papirnate vrećice imaju neke prednosti u odnosu na plastične kad je riječ o održivosti -  lakše ih je reciklirati, a budući da su biorazgradive, mogu se koristiti u svrhe poput kompostiranja. 

Međutim, prema studiji koju prenosi National Geographic, da bi papirnata vrećica neutralizirala svoj utjecaj na okoliš u usporedbi s plastičnom, morali bismo je uporabiti čak 43 puta. A budući da su papirnate vrećice najmanje izdržljive od svih opcija pakiranja, malo je vjerojatno da bi netko dovoljno iskoristio bilo koju papirnatu vrećicu da izjednači utjecaj na okoliš. Zato su mnogi složni u tome da su pozitivan odgovor za planet, barem što se tiče uporabe vrećica, upravo platnene i višekratne vrećice

Traju i #musthave su modni dodatak

Osim što su platnene vrećice lagane i čvršće od plastičnih, one su višekratno uporabljive, mogu se prati i traju godinama. Svakako jedna od prednosti platnenih vrećica je ta da naprosto izgledaju ljepše, pa ih je lako uklopiti i u svakidašnje odjevne kombinacije. Tako, recimo, s pravom bojom i pomno osmišljenim dizajnom platnena vrećica postaje dio osobnog stila. Različitim dizajnom platnene vrećice mogu prenositi i poruke – od šaljivih i edukativnih pa sve do promotivnih. Mogu stati u gotovo svaki džep ili torbu i tako više nikad nećete doći u situaciju da na blagajni u dućanu kupite novu plastičnu vrećicu opravdavajući se da ćete je možda iskoristiti kao vrećicu za smeće. 

Cropped,Shot,Of,Female,Worker,Posing,With,Custom,Shopper,Bag Zero,Waste,Concept.,Reusable,Things,And,Shopping,Bags,-,Textile, Girl,Holding,Cotton,Canvas,While,Typing,With,Her,Cellphone,In
6
| Foto: PR

Osim platnenih vrećica, u modi su svakako višekratne vrećice koje nalikuju na ribarske mreže. Također su jednostavne i praktične, a "podižu" gotovo svaku modnu kombinaciju

Zaposlite ruke i odmorite glavu 

Svima nam je poznat i onaj osjećaj zadovoljstva kad nešto napravimo svojim rukama. Zato smo za sve one kreativce prikupili savjete o tome kako izraditi vlastite višekratne vrećice. Doista je jednostavno, a sve što vam je potrebno su: stara majica dugih rukava, škare i pištolj za vruće lijepilo. 

Old,Jeans,Reusing,Idea.,Crafting,With,Denim,,Recycling,Old,Clothers,

Na početku izrežite ovratnik majice kako biste stvorili ručke za svoju torbu. Zatim izrežite stranice majice po želji kako biste dobili željeni oblik. Nakon toga zalijepite dno majice, odnosno vaše nove torbe, vrućim ljepilom. Po želji, svoju torbu možete ukrasiti raznim ostacima materijala i stvoriti dodatne džepove. 

Ove se sezone nosi vreća(sto)

I na kraju, kad je riječ o održivim navikama i uporabi plastike, ni hrvatski građani, nažalost, nisu za pohvalu. Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gotovo 30% naših građana namirnice iz trgovine nosi u jednokratnim plastičnim vrećicama. Kako bi osvijestio ovaj lokalni, no prije svega globalni problem, Fond za zaštitu okoliša pokrenuo je mnoge informativno-edukativne aktivnosti. Cilj kampanje je upoznati građane s količinom plastičnih vrećica koje svakodnevno koriste te ih motivirati da tu količinu smanje. U tu svrhu Fond je počeo projekt pod nazivom #musthave, kojim građane želi motivirati na zamjenu plastičnih vrećica ekološki prihvatljivijim alternativama, poput košara ili platnenih i drugih višekratnih vrećica za kupnju. 

Pronađite i vi svoju idealnu platnenu vrećicu s cool natpisom ili dizajnom koja će dopuniti vaš modni izričaj i pokažite svijetu da znate što je zaista #musthave ove sezone.

Budite ekološki osviješteni i priključite se važnoj inicijativi #musthave Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svojim primjerima potičite druge na pozitivne promjene.

Powered by Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Komentari 12
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...