Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: PR
SLAVLJE ZA PRINOVU

Trend diljem svijeta: Odakle dolazi i kako je počeo običaj organiziranja 'baby showera'?

Trudnoća, odnosno skori dolazak djeteta, uzbudljivo je vrijeme za buduću majku, ali i za sve one oko nje. Zato zabava prije porođaja nije tako luda ideja, zar ne? Evo zašto se danas sve više organiziraju baby showeri i što je najbolje darovati

Sadržaj donosi: Shopaj24

Proslava i darivanje povodom začeća, trudnoće i/ili rođenja djeteta nije zapravo neka novost. Primjerice, u starom Egiptu vjerovalo se da je porođaj nečist čin i, kad bi žena rodila, odvajala bi se od bebe kako bi se simbolično pročistila, a žene iz sela ili obitelji okupile bi se da bi novopečenoj majci dale darove domaće izrade poput deka, pletene odjeće i platnenih pelena. U staroj Indiji budućim bi majkama darivali suho voće i slatkiše koji pomažu rastu djeteta, a organizirali bi i zabavu na kojoj su se molili za bebu i majku te su svirali posebnu glazbu vjerujući da nerođeno dijete može čuti glazbu iz maternice. 

Stari Grci imali su praksu vikanja kojim su najavljivali rođenje djeteta, a simbolika ove tradicije bila je objaviti da je stigao mir u njihovu zajednicu. Običaj je bio i da od pet do sedam dana poslije porođaja organiziraju ceremoniju dobrodošlice bebi u obitelj,  tijekom koje bi svi sudionici davali blagoslov, darove i riječi ohrabrenja djetetu i obitelji.

Cute,Beautiful,Baby.,A,Mix,Of,Chinese,And,Caucasian.,Sitting

U srednjovjekovnoj Europi, kad je postojala velika opasnost od toga da majka umre pri porođaju, žene bi u trudnoći obično ispovjedile grijehe svećenicima, a nakon porođaja dijete bi krstili te bi mu kumovi dali darove poput srebrnih žlica. Tijekom renesanse zavladala je ideja da samo trudnicama treba davati darove, pa su buduće majke počele dobivati svakojake stvari - od hrane i kuhinjskih potrepština do ukrasa. Tek je u viktorijansko doba, kad su žene organizirale čajanke za novopečenu mamu nakon rođenja njezine bebe, začet "baby shower".

Vjeruje se da ova praksa svoj pravi oblik dobiva negdje poslije Drugog svjetskog rata, kad su buduće mame bližnji “obasipali” (eng. shower) darovima koji su bili preskupi za novopečene roditelje. Ovo okupljanje obično su organizirali bliski članovi obitelji ili prijateljice, a gosti su bili samo žene.

Poseban događaj

Darivanje djeteta poznato po nazivu "baby shower" poseban je događaj za buduće roditelje, priređuje se obično oko šestog mjeseca trudnoće, a sve kako bi proslavili dolazak djeteta. Buduća mama i buduća beba središnje su točke ovih zabava. Osim iskazivanja emocionalne podrške majci kroz druženje i razgovor, darivanjem uzvanici pomažu roditeljima u opremanju jer, složit ćete se s tim, cijene nekih stvari za novorođenče mogu se činiti kao pravo malo bogatstvo.

"Baby showeri" mogu biti složeni događaji s aktivnostima i igrama, ali mogu biti i malo skromniji, sličniji kakvom "običnom" okupljanju uz malo pića i hrane. Isto tako, na tim zabavama mogu sudjelovati samo žene, no u današnje vrijeme nije neobično vidjeti i muško-ženska druženja - sve ovisi o ciljevima organizatora i željama buduće mame

Pregnant,Sister.,Two,Businesswomen,Celebrating,Baby,Shower,Of,Their,Sister

Što darovati?

Ovaj je običaj u Americi prisutan dugo, a u našim se krajevima, rekli bismo, počeo malo više prakticirati u posljednjih nekoliko godina. Ali primjećuju se svojevrsne razlike, a jedna od najvećih je možda registar darova. Naime, u Americi postoji praksa da budući roditelji odu u prodavaonicu stvari za bebe i ondje sastave registar darova, odnosno popis onih stvari koje žele dobiti od svojih gostiju. Potom gosti, prije zabave, odu u tu prodavaonicu i kupe nešto s popisa. 

Pitanje je bi li takvo nešto moglo zaživjeti kod nas jer obično većina naših roditelja na pitanje "Što da vam donesemo?" odgovora "Ma sve već imamo". Eventualno se neke veće želje, poput kolica ili dječjega krevetića, kažu najbližim članovima obitelji, ali i to je upitno budući da su takve stvari prilično skupe, pa roditeljima bude neugodno tražiti takvo što. Što darovati u tom slučaju?

Već su dugo popularne torte od pelena i poklon paketi s vlažnim maramicama, uljima, kremicama, gelovima, šamponima, kupkama..., odnosno svime što je "potrošno", a uvelike potrebno novim roditeljima. Ako želite darovati nešto "trajnije", razmislite o stvarima koje su super, a o kojima roditelji vjerojatno nisu razmišljali jer im nisu prijeko potrebne, kao, primjerice, ruksak za mamu, LED svjetiljka za dječju sobu, glazbena kahlica ili grijač vlažnih maramica.

4
| Foto: Shopaj24

Više o ponudi trgovine Babyland provjerite na Shopaj24.

Osim toga, s igračkama nikad ne možete pogriješiti, čak i ako kupite one koje su za malo stariju djecu. Izaberite zato velikog plišanog medvjeda, gumene zvečke, muzičke ključeve ili interaktivne igračke za kupanje.

4
| Foto: Shopaj24

Više o ponudi trgovine Slonko provjerite na Shopaj24.

Znate li što je 'sprinkle'?

I za kraj još jedna zanimljiva informacija. Jeste li znali da je "baby shower" zapravo namijenjen samo za prvo dijete? Čini se da drugo i svako sljedeće dijete dobivaju "sprinkle" (hrv. posipati). Riječ je, dakle, o manjem okupljanju za trudnicu koja čeka svoje drugo ili treće dijete. U pravilu je to manje razrađena proslava s obitelji i prijateljima, nešto ležernijeg stila. Trudnicu tad ne "obasipaju" (shower) nego samo "posipaju" (sprinkle) darovima.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana