Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
LJETNI SPECIJALITETI

Tri recepta: Slavni Michelinov chef obožava piletinu, a ova jela gotova su za 20 minuta

Piletina je idealan izbor za pripremu laganih ljetnih obroka. Ne samo da je bogat izvor proteina nego je svestrana jer ju je moguće pripremiti na različite načine. Donosimo vam tri recepta koji će, sigurni smo, zadovoljiti najistančanija nepca

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Ljeto je vrijeme za uživanje u ukusnoj hrani i laganim obrocima koji ne zahtijevaju previše vremena u kuhinji. Ako vam nedostaje inspiracije za ljetne specijalitete, piletina kao glavna namirnica izvrstan je izbor. Nudi mnoge mogućnosti za eksperimentiranje i pruža nevjerojatnu priliku za stvaranje ukusnih i brzinskih obroka. Osim toga, piletina je izvor visokokvalitetnih proteina, a istodobno ima relativno nizak udio kalorija i masti, što je čini idealnom kombinacijom za ljetne dane kad želimo lagane i hranjive obroke koji nas osvježavaju. No prije svega, kad pripremate piletinu, važno je odabrati visokokvalitetno meso bez antibiotika (100% antibiotic free) jer na taj način osiguravate bolji okus, teksturu i nutritivne vrijednosti ove namirnice. 

Piletina je izuzetno prilagodljiva namirnica i može se kombinirati s različitim začinima, umacima i prilozima, a u nastavku smo za vas pripremili tri recepta poznatog Michelinova chefa Andrewa Zimmermana, za čiju vam pripremu neće trebati više od 20 minuta. 

1. Piri-piri piletina 

Piri-piri piletina poznata je po intenzivnom okusu i začinjenom umaku. Ovaj portugalski umak, koji se temelji na paprici, češnjaku, limunu i začinima, daje piletini nevjerojatnu aromu, a za pripremu su vam potrebni jednostavni sastojci: 

• 4 pileća batka ili fileta Međimursko pile

• 2 žlice maslinova ulja

• 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

• 2 žličice crvene paprike u prahu

• 1 žličica sušenog origana

• 1 žličica mljevenoga korijandera

• 1 žličica soli

• 1 žličica crnog papra

• 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna

• 1-2 svježa feferona (po želji)

• Svježi peršin za posipanje

Priprema: U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, crvenu papriku u prahu, origano, korijander, sol, crni papar i sok od limuna. Ako volite ljutu hranu, dodajte i sjeckane feferone. Piletinu zatim stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje ili zdjelu te prelijte pripremljenom marinadom. Dobro promiješajte kako bi se piletina ravnomjerno prekrila marinadom. Ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 30 minuta, a idealno bi bilo nekoliko sati ili tijekom noći kako bi se okusi dobro proželi. 

Zagrijte roštilj ili grill tavu na srednje jaku temperaturu. Ako koristite roštilj, prethodno ga lagano premažite uljem kako se piletina ne bi zalijepila. Izvadite piletinu iz marinade i stavite je na zagrijani roštilj ili grill tavu i pecite piletinu 5-7 minuta sa svake strane, ovisno o debljini komada, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Maknite piletinu s roštilja ili tave i pustite je da se odmori nekoliko minuta prije posluživanja jer ćete tako zadržati sočnost. Poslužite Piri-piri piletinu s prilogom po želji, kao što su svježa salata ili pečeni krumpir te na kraju dodajte svježi peršin za dodatnu aromu i ukras.

Roasted,Chicken,Piri,Piri,With,French,Fries

2. Piletina Piccata

Ovaj talijanski klasik od piletine poznat je po svježem i kiselom okusu limuna te slasnosti kapara. Svi sastojci Piccate savršeno se slažu s mekoćom i sočnošću pilećih fileta, a za ovo lagano ljetno jelo potrebno vam je: 

• 4 pileća fileta Međimursko pile

• Sol i papar po ukusu

• 1/4 šalice brašna

• 2 žlice maslaca

• 2 žlice maslinova ulja

• 1/2 šalice pilećeg temeljca

• 1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna

• 1/4 šalice kapara

• 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema: Pileće filete posolite i popaprite s obje strane. Brašno stavite u plitku posudu i lagano uvaljajte filete u brašno kako bi se prekrili s obje strane, a zatim protresite višak brašna. U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte filete piletine u tavu i pecite ih dok ne postanu zlatnosmeđi, otprilike 3-4 minute s obje strane.

Nakon toga u tavu dodajte pileći temeljac i svježe iscijeđeni sok od limuna. Pustite da tekućina zavrije i kuhajte nekoliko minuta kako bi se umak malo smanjio. Vratite pileće filete u tavu i dodajte kapare pa kuhajte još nekoliko minuta. Prije posluživanja pospite nasjeckanim svježim peršinom, a pileću Piccatu poslužite s tjesteninom, rižom ili kuhanim krumpirom. 

Delicious,Chicken,Italian,Piccata,With,Lemon,,Closeup

3. Thai piletina

Za sve ljubitelje pikantnih jela i azijske kuhinje imamo pravu poslasticu! Ovaj recept kombinira bogate okuse ribljeg umaka, sojina umaka, limete i češnjaka s hrskavim povrćem i sočnom piletinom. Bez obzira na to volite li slabo ili jako začinjenu hranu, ovaj recept dopušta da prilagodite količinu čili papričica svojoj želji. Za pripremu vam je potrebno: 

• 4 pileća fileta Međimursko pile, narezana na trakice

• 2 žlice ribljeg umaka

• 2 žlice sojina umaka

• 2 žlice smeđeg šećera

• 2 žlice soka od limete

• 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

• 1 svježa čili papričica, sjeckana (po želji)

• 2 žlice maslinova ulja

• 1 luk, narezan na tanke ploške

• 1 paprika, narezana na trakice

• Narezano svježe povrće po izboru (mrkva, brokula, tikvice)

• Svježi korijander ili peršin za posipanje

Priprema: U zdjeli pomiješajte riblji umak, sojin umak, smeđi šećer, sok od limete, nasjeckani češnjak i čili papričicu. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. U tavi ili woku zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće trakice i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu smeđe sa svih strana. Izvadite piletinu iz tave i stavite je na tanjur. U istoj tavi dodajte nasjeckani luk, papriku i ostalo povrće po izboru. Pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju, ali ne predugo da zadrže hrskavost. Vratite piletinu u tavu s povrćem i prelijte pripremljenom mješavinom umaka. Kuhajte sve još nekoliko minuta dok se piletina ne skuha do kraja i povrće ne postane mekano, ali hrskavo, a slasnu Thai piletinu poslužite s rižom ili rezancima.  

Couple,Of,Bowls,Of,Spicy,Homemade,Chicken,Curry

I na kraju, kad se odlučite za pripremu ovih jela, budite sigurni da ste odabrali svježe i kvalitetne sastojke. Pokušajte pronaći piletinu koja je uzgojena bez antibiotika. Oznaka "Antibiotic free" jamči da pilići nisu primili antibiotike niti u jednoj fazi svog životnog ciklusa, a prvi na tržištu mesni proizvod koji je nositelj certifikata "Antibiotic free" je Međimursko pile. Međimursko pile ne samo da garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje, već i pruža bogatiji okus vašim jelima.

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti