Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 63

U čemu je 'caka': Kako brzo prodati rabljeni automobil?

Powered by Njuškalo

U čemu je 'caka': Kako brzo prodati rabljeni automobil?

Spremni ste za kupnju novog vozila, ali prije toga želite se riješiti starog? Uz nekoliko trikova to ćete uspješno i učiniti. Dobra fotka, čist auto, probna vožnja i atraktivan opis ključ su svega

Došlo je vrijeme da se oprostite od svojeg limenog ljubimca, ali ne znate kako sastaviti privlačan i kvalitetan oglas? Na tržištu postoje stotine automobila poput vašeg i nekako ga trebate istaknuti iz mase ostalih. Imajte na umu da ne pišete floskule i "romane" u oglasu. Svakako je važno navesti njegove tehničke specifikacije, poput marke i godine proizvodnje te opreme kako biste privukli potencijalnoga kupca. U tekstu donosimo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da uspješno prodate svoj rabljeni automobil.

1. Kako odrediti cijenu?

Budite pažljivi pri određivanju cijene rabljenog automobila. Ako postavite nerealan i previsok iznos, ne očekujte da ćete ga tako lako prodati. S druge strane, nemojte ga ni podcijeniti. Oglašene cijene u prosjeku su nešto više od realne vrijednosti, što vam zapravo daje prostora jer će kupac sigurno htjeti probati spustiti cijenu.

Vrijednost automobila ovisi o mnogo faktora. To mogu biti starost, prijeđena kilometraža, stanje, tehnička ispravnost, oprema, karakteristike motora i slično. U pravilu bolju cijenu prilikom prodaje postižu automobili koji su servisirani u ovlaštenom servisu, bez obzira na to o kojoj marki vozila je riječ. 

Isto tako, provjerite postoje li neka sitna oštećenja na vozilu i isplati li ih se popravljati. Primjerice, razbijeno svjetlo ili branik. To ne bi trebalo mnogo koštati, a može podignuti cijenu automobila. Ako je prešao mnogo kilometara, čak i ako vozilo nije staro, to itekako može spustiti cijenu ili ako je promijenilo više vlasnika. Uvijek možete pogledati i usporediti kako se kreću cijene sličnih modela u oglasnicima, primjerice na Njuškalu, te tako postaviti svoju.

2. Kako fotografirati auto?

Kad ste obavili pismeni dio, vrijeme je za vizualnu prezentaciju. Fotografije govore tisuću riječi, te je vrlo važno kako i kad ćete uslikati svoje vozilo. Preporučljivo je fotkati auto prijepodne ili ranije poslijepodne jer je tad najbolje dnevno svjetlo. Sunčeve zrake neće stvarati prevelik odsjaj na automobilu, a vaš limeni ljubimac izgledat će i više nego reprezentativno za prodaju.

Izaberite najbolju pozadinu za fotografiranje. Parkirajte negdje na čistinu - prazno parkiralište, cestu uz veliki park ili šetnicu, dvorište bez pretjeranih detalja i slično. Izbjegavajte šarene pozadine, primjerice plakate, prodavaonice ili restorane. Neka sva pozornost na fotografiji bude usmjerena samo na vaš auto. Obuhvatite sve kutove prilikom snimanja - sprijeda, straga, s obje strane te iz kuta od 45 stupnjeva. Pripazite da je na svakoj prikazan cijeli auto, a fotoaparat ili mobitel kojim fotkate nemojte držati previsoko kako bi njegov oblik i dimenzije bili što vjernije prikazani.

Kupcima je bitna i unutrašnjost. Neka vaš auto bude uredan i čist bez nepotrebnih stvari koje bi mogle odvlačiti pozornost. Fotografirajte instrumentnu ploču, papučice, mjenjač, sjedala, ali i prtljažnik. Ako imate neku posebnu dodatnu opremu koju biste htjeli istaknuti, poput atraktivnih felgi, obavezno ih dodajte u galeriju jer možda baš neki od tih detalja bude presudan potencijalnom kupcu.

3. Čistoća vozila

Ne zaboravite da svaki potencijalni kupac voli vidjeti besprijekorno čist automobil. Zamislite da vi kupujete auto i naletite na oglas u kojem je auto neuredan i prljav.  Čistoća auta govori mnogo o vlasniku, zato ga dobro operite, obrišite i usisajte. Možete ga ispolirati i očistiti gume, a tepihe u autu zamijeniti novim, očistiti pepeljaru i stakla. Osim toga, kvalitetno opran i očišćen automobil može znatno podignuti vrijednost.

4. Testna vožnja

Sve što ste naveli u opisu i prikazali na fotografijama kupac će vrlo vjerojatno htjeti i isprobati. Zato probna vožnja može biti presudna ako uspješno želite prodati svoj automobil jer samo njome kupac može dobiti potpuniju sliku modela.

Međutim, neke stvari moraju se razjasniti unaprijed. Testna vožnja moguća je samo u registriranom vozilu, a od budućega kupca svakako tražite vozačku dozvolu i držite je kod sebe tijekom probne vožnje. Obavezno budite i vi u vozilu tijekom isprobavanja auta kako biste izbjegli eventualnu krađu.

Više informacija o malim tajnama za bržu prodaju doznajte ovdje.

Powered by Njuškalo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 63
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...