Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Bajka na dlanu: Ova oaza blizu Zagreba doista smiruje psihu

Powered by Terme Tuhelj

Bajka na dlanu: Ova oaza blizu Zagreba doista smiruje psihu
1

Probleme sa spavanjem najčešće pripisujemo stresu, no znate li da je jedan od glavnih razloga nespavanja u posljednjih nekoliko tjedana kućna izolacija? Evo kako biološki dnevni ritam vratiti u normalu

Donedavno smo vjerovali kako ništa ne može zaustaviti baš cijeli svijet, ali sigurni smo da ćete se složiti da je koronavirusu to pošlo za rukom. Naravno, svijet nije doslovno stao, ali život nam se preokrenuo iz temelja i morali smo naglo usporiti dosadašnji ubrzani način života.

Koronavirus je relativno nova bolest, o kojoj još ne znamo mnogo, ali koja rapidnim širenjem izaziva strah, paniku i osjećaj nemoći u nama. Strah od bolesti jedan je od najjačih ljudskih strahova, a ako mu pribrojimo strah za bližnje, novonastale ekonomske probleme i socijalno distanciranje, jasno je da se takvom stresu malo tko može oduprijeti.

Zbog svega navedenog imamo problema sa spavanjem, depresivni smo i pojačano osjetljivi, što dovodi do narušavanja općeg zdravstvenog stanja. Prema tome, koronavirus predstavlja veliku opasnost i za mentalno zdravlje nacije

U posljednjem desetljeću znanstveno je više puta dokazano kako povezanost čovjeka s prirodom ima važne terapijske koristi za mentalno zdravlje ljudi. Studije iz različitih disciplina diljem svijeta pokazale su ono što svi intuitivno znamo - nakon što provedemo nekoliko sati u prirodi, osjećamo se obnovljeno, odnosno regenerirano.

Boravak u prirodi itekako se preporučuje, ali valja imati na umu kako je socijalno distanciranje još uvijek najučinkovitije sredstvo u borbi protiv širenja ovog virusa.

Upravo zato su lokacije na kojima nema gužve, a na kojima se bezbrižno može uživati u miru i tišini, više nego poželjne. Jedna od takvih je i Hrvatsko zagorje, zelena oaza dovoljno udaljena od gradske vreve i ove neočekivane situacije. Mjesto je to na kojemu se možete prepustiti aktivnostima na otvorenom, šetnjama, vožnji biciklom te istraživanju pitoreskne prirode, a istovremeno se osjećati sigurno.

Benefiti koje nam daje priroda ključni su sastojci našeg dobrog mentalnog zdravlja i raspoloženja. Boravak na suncu i svježem zraku kao i izloženost zelenilu mogu imati terapeutsko i korisno djelovanje na naše zdravlje. Izdvojili smo neke od njih: 

Poboljšana kvaliteta sna

Probleme sa spavanjem najčešće pripisujemo stresu, no jedan od glavnih razloga nespavanja u posljednjih nekoliko tjedana svakako je kućna izolacija. Naime, naš je san reguliran unutarnjim satom, koji je povezan sa suncem. Biološki dnevni ritam može se poremetiti ako provodimo previše vremena u zatvorenom prostoru i ne izlažemo se suncu. Dovoljno je provesti nekoliko sati u prirodi kako bi se ponovno stabilizirali ciklusi spavanja.  

Oslobađanje stresa

Stres je postao dijelom naše svakodnevice, no često zaboravljamo koliko je opasan za naše zdravlje. Dugotrajna izloženost stresu može izazvati ozbiljne posljedice, kao što su depresija i anksioznost. Stresne situacije ne možemo izbjeći, ali možemo naučiti kako se osloboditi stresa. U tome će nam uvelike pomoći boravak u prirodi, koji se nerijetko naziva i zelenom terapijom. Priroda potiče i ubrzava oporavak od stresa jer nam obnavlja energiju i daje potreban mir. 

Opskrba vitaminom D

Glavni izvor vitamina D u našem je organizmu njegova sinteza u koži pod utjecajem sunca, odnosno UVB zraka. Koncentracija ovog vitamina u krvi mijenja se kroz godinu, ovisno o izloženosti suncu. Nedostatak vitamina D povezuje se s različitim bolestima, među kojima su dijabetes, autoimune i srčane bolesti, multipla skleroza i osteoporoza. Zbog toga je vrlo važno barem pola sata na dan provesti u prirodi, odnosno na suncu.

Poboljšana koncentracija

Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi može pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja jer priroda poboljšava sposobnost usmjeravanja pažnje. To je itekako korisno prakticirati u vremenu kad se naš dom istodobno pretvorio i u vrtić, i u školu, i u ured. Nedostatak koncentracije uzrokuje poteškoće pri učenju i smanjuje kvalitetu obavljenog posla. Kako biste to izbjegli, redovito provodite vrijeme okruženi prirodom.

Terme Tuhelj nalaze se u srcu Hrvatskog zagorja na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata, a okružuju ih zeleni brežuljci i predivan krajolik. Zbog prekrasne prirode ova je destinacija dobila naziv Bajka na dlanu. U Termama Tuhelj probudite osjetila, udahnite svježi zrak i uživajte u krajobrazima.

Powered by Terme Tuhelj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu