Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17
Foto: PR
ZAGREPČANI IMAJU NOVACA?

Unatoč inflaciji, ali i skupim kvadratima potražnja za stanovima u Zagrebu ne jenjava

Stručnjak iz HGK komentirao je podatke o cijenama novogradnji u glavnom gradu, a osvrnuo se i na uzroke koji su doveli do ovakvog porasta. Pitali smo ga i možemo li se nadati da će cijene nekretnina u Zagrebu, ali i čitavoj Hrvatskoj početi padati

Sadržaj donosi: Shopaj24

Uz prisutnu inflaciju i sve skuplje kvadrate, čini se da tržište nekretnina u Zagrebu nije izgubilo na svojoj privlačnosti. Novogradnje i dalje ostaju iznimno tražene, stoga i ne čudi da je njihova cijena puno veća od cijena starogradnji. Naime, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna cijena novoizgrađenog stana u Zagrebu iznosi 2454,31 eura po četvornom metru, što predstavlja povećanje od čak 30,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovakav brzi rast cijena izaziva zabrinutost među potencijalnim kupcima, no pitanje je koliko zaista opada potražnja? Odgovor na to pitanje dao nam je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore. 

Rast cijena nekretnina u Zagrebu

Unatoč teškoćama koje su donijele pandemija i potres, ali i sveprisutnoj ekonomskoj nestabilnosti na globalnoj razini, ono što je iznenađujuće u cijeloj situaciji jest da potražnja za stanovima u Zagrebu ne opada usprkos visokim cijenama. Mnoge nekretnine se prodaju prije nego što se uopće izgrade, a agencije za nekretnine stalno izvještavaju o kontinuiranom interesu kupaca.

- Cijene su takve kakve jesu iz nekoliko razloga, no, treba reći da postoji iznimna razlika između tražene i realizirane cijene. Naime, medijalna cijena u Zagrebu, vjerovali ili ne, iznosi otprilike 1980 eura po kvadratu. Novogradnja, pritom, ima bitno veće cijene od rabljenih nekretnina, prvenstveno jer je skuplja u realizaciji, ali cijene, općenito, ovise o ciklusima – pojašnjava Ranilović i dodaje:

- Mi smo imali ciklus od 2008. godine do 2015. godine kad su cijene nekretnina padale kao i cijelo tržište prometa nekretninama. Sada smo u ciklusu koji traje od 2015. godine kad su počele rasti i cijene i kad se tržište počelo povećavati. Ono što mi ovu jesen primjećujemo je usporavanje tržišta, što znači da se smanjio promet, a to je jedan od znakova koji ukazuje na to da bi se i rast cijena mogao usporiti. Naravno, treba proći neko vrijeme nakon pada prometa da bi se cijene korigirale – kaže sugovornik.

Detail,Of,A,Residential,Building,Facade

Što donosi budućnost?

Ono na što ukazuje naš sugovornik je činjenica da potražnja za nekretninama postoji, ali veliki problem je loša ponuda, odnosno, kaže Ranilović, dosta neodržavani stambeni fond

- Potres u Zagrebu odigrao je bitnu ulogu u odabiru vrste nekretnine. Međutim, prosječno se kupuje više rabljenih stanova nego novih,  jer ljudi, iako bi htjeli, ne mogu si lako priuštiti kvadrate u novogradnji čiji su cijene znatno više nego kvadrati u starogradnji. Uzroci rasta takvih cijena su između ostalog više cijene građevnog materijala i problemi koji su nastali zbog nedostatka radne snage. Moramo znati da je sve to utjecalo na tržište – ističe sugovornik. 

Što se tiče načina na koji Zagrepčani kupuju nekretnine, iz nekih prošlih statistika, potvrđuje nam sugovornik, građani vole kupovati nekretnine gotovinom

- Ogroman je depozit sredstava koji Hrvati štede. Tu svakako moramo uzeti u obzir i inflaciju i situaciju da sugrađani s priobalnih područja, a koji se bave turizmom, većinom kupuju nekretnine gotovinom. Zaključno možemo reći da je još uvijek zastupljeno i plaćanje kreditom, ali ima dosta gotovine – kaže Ranilović.

Architecture,Of,Typical,Residential,Buildings,District,Of,Zagreb,,Croatia

A s obzirom na trenutne trendove, pitanje koje se postavlja jest hoće li cijene nekretnina u Hrvatskoj u doglednoj budućnosti padati. 

- Trend se okreće, nema više skokova, moramo vidjeti dokle će cijene ići. Mi zadnjih 20 do 30 godina imamo cikluse i to je logično. Cijena ne može stalno padati ili stalno rasti. Mora se dogoditi tzv. čišćenje. Kad će cijene nekretnina pasti je teško reći, ali sigurno je da će se korigirati – zaključuje naš sugovornik. 

U potrazi ste za nekretninom? 

Ako planirate investirati u nekretnine u Zagrebu ili tražite novi dom, važno je pažljivo istražiti tržište i surađivati s pouzdanim agencijama kako biste ostvarili svoje ciljeve. Jedna od takvih agencija na zagrebačkom području je Eurovilla. Bez obzira na to jeste li u potrazi za stanom za obitelj, sami ili kao investitor, ovdje ćete pronaći raznolike opcije.

Ako težite novogradnji, izdvojili smo prekrasan trosoban stan u Novom Zagrebu na drugom katu manje moderne stambene zgrade od 78,68 m2. Raspored prostorija možete pronaći na Shopaj24 kao i sve ostale ponude ove agencije. 

Iako su cijene nekretnina u Zagrebu visoke, pretraživanjem agencijskih oglasa dobit ćete pregled dostupnih opcija, a suradnja s pouzdanom agencijom kao što je Sky nekretnine može vam pomoći u pronalasku nekretnine koja odgovara vašim potrebama i budžetu. Agencija Sky Nekretnine također ima bogat izbor nekretnina u Zagrebu s različitim cjenovnim rangovima i tipovima nekretnina.

Izdvojili smo ovaj šarmantan, dvosoban stan na odličnoj lokaciji, u zagrebačkoj Ozaljskoj ulici. Stan se nalazi na 3. katu zgrade iz 1968. godine, a posljednji je put renoviran 2021. godine kada su promijenjene sve instalacije i kada je postavljena dodatna izolacija u sobama, novi radijatori te nova PVC stolarija. Ova agencija nudi i stanove u novogradnji, obiteljske kuće, ali i poslovne prostore, a sve potražite na Shopaj24

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 17
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu
UREĐENJE OKUĆNICE

Ovaj se nostalgični trend stalno vraća: Donosimo ideje o tome kako da uredite vrt ili terasu

Vrtovi, dvorišta i terase odlična su mjesta za opuštanje. Ususret lijepom vremenu pogledajte nekoliko prijedloga za uređenje vanjskog prostora i doznajte koji se trend u uređenju stalno vraća

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta