Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Leonardo (22): 'Otac mi je dao najbolji savjet u životu'

POWERED BY UMFO

Leonardo (22): 'Otac mi je dao najbolji savjet u životu'
1

Iako svojoj djeci želimo samo najbolje, često se dogodi da savjeti otiđu u vjetar. Ipak, kako odrastaju, sve više shvaćaju naše namjere, a na kraju se dogodi da slično savjetuju i svoju djecu

Kako postajemo stariji, sve su nam jasniji savjeti koje su nam dijelili roditelji kada smo bili mlađi. Iako ih tada možda nismo slušali, sada nam je potpuno jasno o čemu su govorili te bismo to htjeli prenijeti svojoj djeci kako bi preskočila situacije u kojima smo se mi opekli. U istraživanju koje je provela banka HSBC 2015. godine više od 5 000 roditelja iz 16 zemalja upitano je koji su najvažniji ciljevi za koje bi željeli da ih ostvari njihovo dijete. Čak ih je 64% izjavio da žele da njihovo dijete bude sretno, 35% da živi zdrav život, 34% da zaradi dovoljno da može živjeti udobnim životom, 30% da bude uspješno u karijeri i 29% da ispuni svoj potencijal. Upitali smo nekoliko sugovornika koji je najbolji savjet koji su dobili od roditelja.

1. Okružite se ljudima boljima od sebe

Kako su nas godine naučile, uvijek će postojati osobe koje su pametnije, bolje te talentiranije od nas u nekom području. Pa zašto onda ne bismo umjesto ljubomore i zavisti pokušali učiti od takvih ljudi? Upravo je našeg prvog sugovornika ovako savjetovao otac, a kako kaže Leonardo (22), ovaj savjet primjenjuje i dan danas.

- Najbolji savjet koji sam dobio u životu jest onaj očev. Sjećam se da mi je rekao da se u životu uvijek okružim ljudima koji su pametniji, sposobniji i ambiciozniji od mene. Takvi nas ljudi natjeraju da razmišljamo izvan okvira, ali nas i ohrabre da se popnemo stepenicu više i izađemo iz svoje sigurne zone. Također, rekao je da nikada ne zatvaram vrata ljudima jer nikada ne znam hoće li nas život ponovno spojiti - govori nam Leonardo.

2. Budite neovisni

Nisu samo roditelji ti koji svojoj djeci žele najbolje te im dijele savjete. Bake i djedovi jednako su važni kada je u pitanju odgoj djeteta, a znamo da one najmudrije savjete dijele upravo oni. S ovim se složila i naša druga sugovornica Ivana (27).

- Najdragocjeniji savjet koji sam dobila bio je onaj moje bake. Sjećam se kako mi je od malih nogu govorila da nikada ne ovisim o drugom i da jedino pameću mogu pokoriti svijet. Osim toga, rekla mi je će svijet nekada biti okrutan prema meni, no da si nikada ne dopustim da gazim preko mrtvih kako bih stigla do cilja - ističe Ivana i nadodaje kako bi se svi trebali voditi ovim savjetom, a ne očekivati da će netko drugi sve učiniti za nas.

3. Završite ono što ste započeli

Sljedeća sugovornica dobila je majčin savjet za koji kaže kako joj često pomaže u trenucima kada želi odustati, bilo da je riječ o poslovnom zahvatu ili nekoj privatnoj situaciji.

- Moja je majka cijeli život govorila o tome kako je važno završiti ono što započnemo jer upravo ondje leži uspjeh. Važno je suočiti se s rizikom jer jedino tako znamo što on nosi. Ako odustanemo, nikada nećemo saznati kako bi određena situacija mogla završiti. Uvijek kada pomislim odustati od poslovnog zahvata ili privatne situacije, sjetim se njezinih riječi i skupim snage završiti ono što sam započela. Ovaj savjet rado dijelim sa svima - kaže Ana (36).

4. Velikodušnost je ključ sreće

Kako kaže naš posljednji sugovornik Tomislav (49), savjet njegovih roditelja uvelike je utjecao na njegov život.

- Ono na što sam najviše ponosan kod svojih roditelja jest to što su mi usadili temeljne vrijednosti kojih se držim i dandanas te u istom duhu odgajam i svoju djecu. Iako nisu imali puno, moji su roditelji uvijek bili velikodušni i podijelili s drugima svoj posljednji komad. Mogu vam reći da se osjećam ispunjeno svaki put kad imam priliku nekome pomoći, a nadam se da će moj primjer slijediti i moja djeca - govori nam Tomislav.

5. Cijenite ono što zaradite

Iako je možda stara, izreka o tome kako novac ne raste na drveću vrijedi i danas, a s obzirom na to da je najčešće teško zarađen, trebao bi se odgovorno koristiti. Ovo možda i nije najvažniji savjet za život, no ako budemo usadili pojedine vrijednosti djeci po pitanju novca, vjerujemo kako će imati određenu sigurnost. Naša iduća sugovornica Karla (30) rekla nam je kako joj ovaj savjet zlata vrijedi i da se zbog toga što ga je poslušala, ne brine oko svoje budućnosti kada su u pitanju financije.

- Među ostalim savjetima koje sam dobila od svojih roditelja, dobila sam i onaj da se odgovorno odnosim prema novcu. Zbog toga što sam ih poslušala, već danas raspolažem ušteđevinom od koje si planiram kupiti nešto po svojoj želji, ali naravno da ne planiram potrošiti sve. Isto tako, želim nastaviti štedjeti jer mi je to jedna od prilika za osiguravanje financijske stabilnosti sebi i svojoj obitelji u budućnosti - navodi Karla.

A koji je to najbolji savjet koji ste dobili od svojih roditelja?

Roditelji ipak znaju najbolje, stoga savjete poput odgovornog ponašanja prema novcu vrijedi poslušati. Ne čekajte mirovinu, odlučite se za štednju u dobrovoljnom mirovinskom stupu i osigurajte si ugodan i pristojan život u starosti.

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus.

POWERED BY UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji