Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: Jaanus Ree
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Sadržaj donosi TZ Skrad

Prvo ime Gorskom kotaru dali su Rimljani nazvavši ga Hortus Diabolicus, što znači Đavolji vrt, i to zbog oštrih vremenskih uvjeta te neprohodnog i negostoljubivoga krajolika.

Na zemljovidima se prvi put prikazuje u 16. stoljeću, a službenu potvrdu dobiva 1778. godine kad carica Marija Terezija objedinjuje ovaj prostor između Primorskog i Kupskoga kotara, tadašnje Severinske županije, te osniva tzv. Processus montanus, tj. Gorski kotar.

The,Cave,Muzeva,Hisa,In,The,Significant,Landscape,Of,The

Gorski kotar danas se proteže na 1275 kvadratnih kilometara, što je istovjetno površini dva grada Zagreba. Ovaj dio Hrvatske bogat je šumama (čak 83% površine čine šume), rijekama, jezerima, špiljama i kanjonima, ali i materijalnim ostacima najstarije goranske prošlosti, vrijednim sakralnim objektima, kulturno-povijesnim spomenicima i tradicijom.

Kulturne znamenitosti i tradicija

Ako se spremate posjetiti ovaj prirodnim ljepotama bogat kraj, svakako obiđite vidikovac Perić, izletište Zeleni vir, posjetite šetnicu Ložac i prošetajte do planinarskog doma u Zelenom viru.

Oduševit će vas i posjet kanjonu Kamačnik, čija je polazna točka mjesto Vrbovsko. Staza je prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije. A ako želite produbiti znanje o životinjama, tu je Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, gdje na interaktivan način možete doznati više o goranskome medvjedu, vuku i risu.

Ne propustite uživati u bogatom goranskom stolu, koji čine gastronomski specijaliteti od plodova gorja, divljači i druge domaće delicije, poput janjetine ispod peke, gulaša od divljači, štrudle od borovnica i domaćeg soka od bazge. Bogatstvo okusa, autohtona hrana i domaća pića prilika su za predah i prisjećanje na davno zaboravljene okuse.

Cheesecake,With,Blueberry,And,Mint.,Summer,Dessert

Ne propustite WRC spektakl!

Na popis onoga što trebate vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru svakako pridodajte i spektakularni WRC Croatia Rally 2024, koji će okupiti najbolje svjetske vozače relija.

Od četvrtka do nedjelje (18.-21. travnja) na području tri županije - Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske - sprema se veliki oktanski spektakl koji će pratiti na tisuće navijača uz hrvatske ceste, ali i stotine tisuća uz male ekrane diljem svijeta.

Na WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a osam će se vozača natjecati u najjačoj klasi, Rally1.

Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

Dobra zabava u Skradu

Gorski kotar i Skrad ponovno su domaćini jedne od utrka na dionici Ravna Gora - (Hlevci) - Skrad, ukupne dužine 10,13 km, koju će voziti u petak, 19. travnja, s dva starta, prvi u  10:39 i drugi u 15:58. 

Tijekom cijele utrke u središtu Skrada bit će organiziran zabavno-ugostiteljski program u šatoru. Posjetitelje pozivaju na okrepu između utrka, a nakon sportskog dijela programa u istom – natkrivenom i zatvorenom šatoru, koji će prkositi najavljenim niskim temperaturama, posjetitelje će od 17 sati zagrijavati goranska grupa Impuls, a od 19:30 grupa Vigor. Ulazak je besplatan i svi su dobrodošli.

O WRC Croatia Rallyju

WRC Croatia Rally vrhunski je svjetski sportski događaj koji spaja gledatelje i navijače iz cijelog svijeta. Prošle je godine, prema službenoj studiji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, utrku pratilo više od 310.000 gledatelja i čak 400 predstavnika medija iz inozemstva.

Riječ je o jednoj od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može samo dodatno rasti. Organizatori se nadaju da će ove godine uspjeti doći do čak pola milijuna gledatelja.

Sadržaj donosi TZ Skrad

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje
IKEA VAS ZOVE

Rabljenom namještaju dajte drugu priliku i tako uštedite novac te smanjite zagađenje

Kampanjom IKEA Cirkuliranje, ova robna kuća, želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?
SADRŽAJ DONOSI PETROL

Postaju li benefiti ključni faktor za radno zadovoljstvo?

U svijetu poslovanja, dinamika između poslodavaca i radnika nikada nije bila više u fokusu. Dok se tržište rada neprestano mijenja, tvrtke moraju biti spremni na prilagodbe. A koja su očekivanja od svih u tom lancu?
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti