Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6

Više od 35% građana odluku o mirovini prepušta drugome

Powered by UMFO

Više od 35% građana odluku o mirovini prepušta drugome
1

Jeste li znali da prilikom prvog zaposlenja imate rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda, a ako to ne učinite sami, REGOS će vas automatski smjestiti u jedan od fondova?

U istraživanju koje je provedeno u srpnju ove godine na portalu 24sata među 1974 ispitanika vezano za mirovinski sustav 35% građana izjavilo je kako nisu samostalno odabrali svoj obvezni mirovinski fond, a većinom je bila riječ o ljudima s manje od 10 godina staža.

Razlog tomu mogla bi biti i neinformiranost o procesu odabira obveznog mirovinskog fonda. Naime, nakon prvog zaposlenja svi mlađi od 40 godina, što uključuje i obrtnike, poljoprivrednike ili one koji imaju samostalnu djelatnost, imaju rok od mjesec dana za odabir obveznog mirovinskog fonda. To možete učiniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine ili online. Ako se ne učlanite sami, REGOS će vas automatski rasporediti u jedan od fondova.

Novac na računu fonda osobna je imovina

Novac na osobnom računu obveznog mirovinskog fonda osobna je i nasljedna imovina svakog člana, a koristi se isključivo za isplatu mirovine člana fonda i zakonom je zaštićen od ovrhe, stečaja ili likvidacije fonda.

Taj je novac nemoguće podignuti jer je namijenjen isključivo isplati mirovine kad za nju ostvarite uvjete. Ako član fonda ne doživi mirovinu, kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana postaju nasljedstvo.

Kako provjeriti stanje na računu?

Osobni mirovinski račun u jednom od četiri obvezna mirovinska fonda imaju svi zaposleni građani. Stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu možete provjeriti kad god želite na tri načina.

  • Pozivom na besplatni info telefon fonda. 
  • Na službenoj web stranici svakog fonda. Možete poslati i online zahtjev za uvid u stanje računa ili možete kontrolirati stanje na osobnom računu putem aplikacije.
  • Putem SMS-a na mobilnom telefonu koji će vam slati vaš odabrani fond.

U Hrvatskoj postoje četiri društva za upravljanje mirovinskim fondovima, a to su Allianz, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen. Mirovinski fondovi dodatno su raspoređeni po tipovima fonda, odnosno u A, B ili C kategoriju. Fondovi tipa A veći dio portfelja ulažu u dionice i rizičniji su. Najmanje rizičan je fond tipa C, koji ne ulaže u dionice nego većim dijelom u obveznice i druge oblike ulaganja nižeg rizika. Mirovinski fond B je srednji tip fonda i kombinacija je A i C kategorije.

Koji fond ima najveći prinos?

Dok se u fondovima kategorije B, koji postoje još od 2002. godine, prosječan godišnji prinos od početka poslovanja fonda kreće 5,40 posto, u fondovima kategorije A on je 6,53 posto. Istodobno, najmanje rizični fondovi kategorije C ostvarili su prinos od 5,28 posto (Izvor: Hanfa, mjesečno izvješće lipanj 2020.). 

Ukratko, svakom mladom osiguraniku koji ima 30-ak godina do mirovine značajno bi se isplatilo ako veći dio toga vremena provede u fondu kategorije A te ostvari viši prinos. Odnosno, kad bi razlika u prinosima tijekom većeg razdoblja štednje iznosila od 15 do 20 posto, to bi u konačnici moglo značiti i od 15 do 20% višu mirovinu iz drugog stupa.

Promjena mirovinskog fonda ili kategorije

Obvezni mirovinski fond možete promijeniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u Financijskoj agenciji ili online u bilo kojem trenutku, no bez naknadne to možete učiniti tek nakon treće godine članstva.

Odlučite li promijeniti fond već u prvoj godini, platit ćete izlaznu naknadu u iznosu od 0,8% vrijednosti imovine na osobnom računu, u drugoj godini 0,4%, a u trećoj 0,2% vrijednosti imovine na osobnom računu. Izlazna se naknada, dakle, obračunava na vrijednost sredstava koja se nalaze na vašem osobnom računu obveznog mirovinskog fonda.

Kategoriju svojeg obveznog mirovinskog fonda možete promijeniti jedanput godišnje, u mjesecu svojeg rođenja. To možete učiniti online na web stranici REGOS-a ili na šalteru REGOS-a u poslovnici Fine uz osobnu iskaznicu, no postoje i ograničenja ovisno o tome koliko još godina imate do mirovine.

Između A, B i C kategorije mogu birati samo članovi kojima je do starosne mirovine ostalo deset i više godina. Ako do mirovine imate od pet do deset godina, možete birati između fondova kategorije B i C, a članovi kojima je ostalo manje od pet godina do mirovine mogu izabrati jedino najmanje rizičan fond kategorije C.

Moja mirovina powered by UMFO: Sadržaj članaka dio je projekta Financijska pismenost, a nastao je u suradnji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te native studija 24ContentHaus. Više informacija potražite na www.mirovinskifondovi.hr

Powered by UMFO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
VIDEO

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike
OLAKŠICE POSLODAVCIMA

Štednja u 3. stupu: Pogodnost za poslodavce i zaposlenike

Dobrovoljna štednja u trećem stupu sve je češći izbor među osiguranicima zbog mnogih pogodnosti koje donosi, no jeste li znali da i poslodavac može dobiti porezne olakšice ako se odluči uplaćivati u ovaj stup za svoje zaposlenike?

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Kako štede i ulažu građani? Dobrovoljni fondovi pri vrhu

Jeste li znali da ne morate biti zaposleni kako biste počeli štednju u dobrovoljnome mirovinskom fondu? Što o štednji i ulaganju unutar dobrovoljnih mirovinskih fondova znaju naši građani, provjerili smo u istraživanju
Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove
SAD JE PRAVI TRENUTAK

Ridzak: Mirovinski fondovi mogu podnijeti kratkoročne tržišne šokove

Današnji položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije blistav - mirovine su male, a budućnost neizvjesna. Jedan od načina osiguravanja kvalitetne starosti i ugodnog života u trećoj dobi jest pravodobna odluka o dodatnoj štednji