Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 38
Foto: PR
PEDALIRAJTE BEZBRIŽNO

Vozite bicikl? Osim lokota i kacige, evo kako još možete zaštititi sebe i svoju imovinu

S dolaskom toplijih dana mnogi će tramvaje, autobuse i automobile zamijeniti biciklom, što je odlično za osobno zdravlje i očuvanje okoliša. Ipak, sezona bicikliranja povećava i vjerojatnost ozljeda, nesreća i krađa

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Bicikl je izvrsno prijevozno sredstvo jer dokazano poboljšava mentalno stanje i san, troši kalorije, gradi mišiće, ojačava imunološki sustav i još vam uspijeva uštedjeti koju kunu. Ali uza sve ove prednosti treba izdvojiti i sigurnosni problem s kojim mnogo vlasnika bicikala nije upoznato. Naime, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je 1328 vozača bicikla sudjelovalo u prometnim nesrećama. Od toga je poginulo 28 biciklista, a 945 ih je bilo ozlijeđeno.

Porazna statistika vidljiva je i kad je riječ o krađama. U 2020. godini evidentirane su 1093, a 2021. godine 848 krađa bicikala. Prosječna razriješenost ovih kaznenih djela kreće se oko 30%. Što se tiče najnovijih podataka, u prva dva mjeseca ove godine prijavljeno je 76 krađa bicikala te je do sada razriješeno oko 50% ovih kaznenih djela.

A,Thief,Wants,To,Steal,A,Bicycle

Policija često, nažalost, nema dovoljno resursa da bi se bavila problemom krađa ili jednostavno nema dovoljno dokaza za hvatanje počinitelja, pa se građani nerijetko sami organiziraju preko društvenih mreža i medija, razmjenjujući fotografije i podatke kako bi ušli u trag biciklu i kradljivcima. Primjer jedne takve građanske inicijative je Biciklistički registar, koji je osmišljen još 2013. godine i funkcionira kao baza brojeva okvira i fotografija bicikala. Ono što je odlično kod te stranice je da u slučaju krađe vlasnik može svoj bicikl označiti kao ukraden, što novim kupcima omogućuje brzu i laku provjeru nalazi li se bicikl koji žele kupiti na popisu ukradenih. Osim registracije na ovoj korisnoj stranici, evo što sve još možete učiniti da spriječite krađu i što napraviti ako vas ipak snađe takva nesreća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pridržavajte se sljedećih savjeta

S obzirom na to da danas bicikli i nisu tako mala investicija - cijena im je i po nekoliko tisuća kuna - njihovim vlasnicima savjetujemo da naprave sve što je u njihovoj moći da ih zaštite. MUP je zato za građane osmislio set savjeta o tome kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem.

Kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira. Serijski broj okvira nalazi se ukucan u okvir negdje s donje strane pogona ili na nekom manje vidljivome mjestu, a ako tamo nema broja, napravite sami oznaku ili više njih na okviru bicikla, tako da postane unikatan te da ga možete prepoznati i nakon mogućeg ponovnog bojenja. Također, račun čuvajte dok god je bicikl u prometu.

Nadalje, fotografirajte tek kupljeni bicikl te zapišite dijelove, komponente i, ako imate, prednji amortizer i njegov serijski broj jer je i to "na cijeni". Ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu jer bi mogao dobro poslužiti kradljivcu. Pokušavajte ne ostavljati bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, a posebno noću, te obavezno zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta u kojem stanujete i u kojem ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Ako ste u mogućnosti, ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba. I za kraj, ne zaboravite razgovarati sa svojom djecom o ovom problemu i uputite ih na odgovorno ponašanje prema njihovu biciklu.

Ukradu li vam ipak bicikl, krađu prijavite u svojoj policijskoj postaji. Pritom trebate navesti sljedeće: točnu lokaciju krađe, opis bicikla te sve ostale važne pojedinosti (serijski brojevi, naljepnice iz servisa i slično).

Kako pravilno parkirati i zaključati bicikl?

Prilikom parkiranja ili odlaganja bicikla pazite da izaberete mjesto koje neće ometati ostale sudionike u prometu, ali da će vozilo biti na vidljivoj, osvijetljenoj i sigurnoj lokaciji. Ako niste u blizini parkirališta namijenjenog biciklima, svoje prijevozno sredstvo na dva kotača možete vezati za stablo ili neki čvrsti metalni predmet, poput stupa ili ograde.

White,Vintage,Bicycle,Parked,On,The,Street.,Bike,Locked,To

Također, vjerojatno vam nije strano da, kad ga ne koristite, obavezno morate zaključavati svojeg ljubimca na dva kotača zaštitnim lancem. Preporučuje se izbjegavati "dječje", jeftine lance i lokote s četveroznamenkastim šiframa, koje kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti. Najbolji i najsigurniji izbor je spiralna ili čelična sajla s bravom. Uz to, ako je imate, bilo bi odlično da zaključate i bravu na žbicama.

Iz MUP-a dodatno upozoravaju da se nepropisno parkiran bicikl tretira kao svako drugo nepropisno parkirano vozilo, za što je predviđena i novčana kazna. Zabranjeno je vezati bicikle za drveće, grmlje ili prometnu signalizaciju te će se, osim izdavanja novčane kazne, nepropisno parkirani bicikl ukloniti s javne površine o trošku vlasnika.

Što kad sudjelujete u nesreći? 

Prema izvješću iz MUP-a, u prva dva mjeseca 2021. godine u prometnim je nesrećama sudjelovalo 110 biciklista, a u istom razdoblju ove godine riječ je o 90 vozača. U prva dva mjeseca 2022. godine ozlijeđeno je 66 biciklista, što je mnogo više od istog razdoblja prošle godine, kad ih je bilo tek 16.

Accident,Car,Crash,With,Bicycle,On,Road

Zbog nedostatka ili loše biciklističke infrastrukture mnogobrojni biciklisti često nailaze na probleme koji mogu dovesti do padova i lomova, a ponekad i do unesrećivanja drugih sudionika i oštećivanja njihove imovine. Kako biste doskočili ovim problemima, dobro je znati da se bicikl može osigurati, ali da također možete osigurati od ozljeda sebe i treću stranu ako, primjerice, nehotice ogrebete nečiji automobil ili nanesete ozljedu pješaku tijekom bicikliranja.

Prema hrvatskim zakonima, za biciklističku nesreću u prometu možete dobiti novčanu kaznu – bez obzira na to jeste li samo pali s bicikla ili ste prouzročili nekome materijalnu štetu. Društva za osiguranje u svojim paketima osiguranja biciklistima nude različita pokrića kod takvih slučajeva. Pravo na pokriće može se ostvariti putem prethodno ugovorene police osiguranja od privatne odgovornosti. O čemu je ovdje riječ?

Zaštitite sebe i svoju imovinu 

Svakodnevica sa sobom nosi brojne rizike koji ugrožavaju imovinu ili tijela trećih osoba, bilo da je riječ o susjedima, gostima ili slučajnim prolaznicima. Nastankom štetnog događaja za koji snosite odgovornost možete se suočiti s potraživanjem odšteta, koje mogu dosezati vrlo visoke iznose dok je ono što vas može zaštititi u takvoj situaciji upravo polica osiguranja od privatne odgovornosti. Osim vas samih, policom osiguranja od privatne odgovornosti možete osigurati i svoje ukućane, to jest bračnog, izvanbračnog ili životnog partnera.

Cyclist,Falls,Off,The,Bike,Into,Bushes.,Accident,On,The

U biti, osiguranje od privatne odgovornosti predstavlja pokriće za štete koje drugima ili tuđoj imovini prouzročite vi, vaše dijete ili kućni ljubimac. Ova vrsta osiguranja ima dva ključna pozitivna učinka. S jedne strane osiguranjem se pruža zaštita ekonomskih interesa osigurane osobe, a s druge strane povećava se pravna zaštita potencijalno većeg broja oštećenih osoba od šteta koje nastaju zbog obavljanja određene aktivnosti – u ovom slučaju bicikliranja. Osim vožnje biciklom, nepredvidivim situacijama izloženi smo konstantno, a najčešće se događaju tijekom bavljenja sportom ili zbog nestašluka i zaigranosti kućnih ljubimaca stoga je osiguranje od privatne odgovornosti dobrodošla investicija budući da je ovom vrstom osiguranja pokrivena i odgovornost članova kućanstva – djece i unuka kao i drugih osoba koje osiguranik navede u svojoj polici.

Iako se čini malo vjerojatno, ali vi ili član vašega kućanstva lako možete prouzročiti štetu trećoj osobi ili njenoj imovini. Zamislite situaciju u kojoj se zbog izljeva vode iz perilice rublja oštetio plafon u stanu susjeda koji živi ispod vas. Šteta koja nastane na takav način osobna je odgovornost pojedinca, a od iznenadnih i neplaniranih troškova ove vrste može nas zaštititi upravo osiguranje od privatne odgovornosti kao i u slučajevima kada s našeg balkona slučajno padne predmet i nekoga ozljedi ili ošteti tuđi automobil. Zanimljivo je da je u pojedinim europskim državama osiguranje od privatne odgovornosti čak i obavezno nakon punoljetnosti, a kod nas je to još premalo iskorištena pogodnost.

Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) od 2015. godine provode aktivnosti s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana. Zajednički projekt financijske pismenosti pod nazivom SIGURNIJE SUTRA društava za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje provode uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a sam projekt kruna je kontinuiranog dugogodišnjeg rada na osvještavanju i edukaciji građana o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja.

Zajednički projekt financijske pismenosti provodi se u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Više informacija o svemu pronaći možete na službenoj stranici projekta Sigurnije sutra.

Powered by Hrvatski ured za osiguranje

Komentari 38
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje