Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: Pexels
SAM SVOJ MAJSTOR

Za vrt iz snova: Detalji koji ne koštaju puno, a daju posebnu dimenziju vašem prostoru

Pri svakom uređivanju vrta jedno je sigurno - želite ostati u budžetu koji ste odredili. Da bismo vam u tome pomogli, pripremili smo nekoliko savjeta o tome kako detaljima možete transformirati svoj vanjski prostor

Sadržaj donosi Pevex

Rijetki su trenuci koji nam pružaju toliku relaksaciju kao pijenje kave na balkonu ili u vrtu dok nas griju tople zrake sunca, a mi uživamo u cvrkutu ptica. Posjedovanje nekog vanjskog prostora u kojem ćete provoditi vrijeme tijekom toplijih mjeseci jednostavno je neprocjenjivo, no kako biste kreirali idealnu zonu mira i opuštanja, potrebno ga je osvježiti s vremena na vrijeme.

S obzirom na to da nam se ljetna sezona polako približava, upravo je sad idealno vrijeme da se pozabavite uređenjem svog vrta ili balkona ako to još niste učinili. U nastavku doznajte kako uz pametan odabir uređenje eksterijera ne mora koštati mnogo, a pritom imajte na umu da su studije opetovano dokazale kako briga o vrtu i biljkama pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje. 

Dodajte boje neutralnom eksterijeru

Pri odabiru namještaja za vrt ili balkon uglavnom su nam dostupne garniture neutralnih nijansi, ali zato postoje drugi načini na koje možete unijeti dašak boje u vanjski prostor. Primjerice, tegle od terakote sa šarenim cvijećem mogu osvježiti vaš balkon, a kad vam narančasta boja dosadi, možete obojiti posude u neku drugu nijansu. Zidne ljestve s raznobojnim teglicama za cvijeće i začine jednako su dobra opcija, a pritom i ljestve možete obojiti kako biste dobili vatromet boja na jednom zidu. 

Ukrasni jastuci ispunjeni pjenom koja se brzo suši ili oni s vodootpornom tkaninom također su dobro rješenje kad želite unijeti malo boje u vanjski prostor. Oni će vam pružiti još veću udobnost, možete ih koristiti na podu umjesto stolca, a poslužit će i kao mekano sjedište na paletama. Pritom su povoljno rješenje za svačiji budžet.

Odaberite idealan vanjski set

Vanjski set za sjedenje može se sastojati od vrtne garniture, ležaljke, klupica, klasičnog stolca ili barskih stolaca za manje balkone. Ako kupujete novi set, pri odabiru vodite računa o njegovu materijalu, obliku i veličini.

Primjerice, uzmite u obzir vremenske uvjete koji prevladavaju u vašem području. Vrući i suhi uvjeti mogu uzrokovati pucanje drva, a česta vlaga može potaknuti njegovo truljenje. Naravno, možete koristiti različite premaze kako biste drvo maksimalno zaštitili, no dugoročno gledano, metal je bolja solucija jer je otporniji te zahtijeva manje održavanja. S druge strane, ako već imate drveni namještaj i želite ga osvježiti, koristite premaze na kojima je naznačeno da pružaju zaštitu od UV zraka.

Oblik i veličina namještaja ne predstavljaju problem ako imate veći vrt, no za balkone i terase obratite pažnju na dimenzije garniture u odnosu na prostor. Primjerice, uži barski stolovi i stolci bolji su odabir ako želite uštedjeti na prostoru, kao i uska klupica sa spremištem ispod sjedišta. Pravilo malih balkona je da maksimalno iskoristite prednosti zida, pa su zidne police i zidne ljestve najbolji način da praktično oslobodite prostor na podu.

Kreirajte ambijentalnu rasvjetu

Baš kao i u interijeru vašeg doma, pametno raspoređena rasvjeta može potpuno transformirati izgled vrta ili balkona. Ako želite kreirati nježnu, romantičnu rasvjetu, nekoliko solarnih svjetiljki, lampica ili lampiona stvorit će upravo taj ugođaj. A za osvjetljenje većeg prostora trebat ćete jaču rasvjetu. Lampice pritom možete postaviti na ogradu ili razvući preko zida, dok će solarne svjetiljke lijepo osvijetliti cvjetnjak i stazice u vašem vrtu. 

Vrtna rasvjeta također vam može pružiti sigurnost osvjetljavanjem staza i stepenica, što je osobito korisno ako u domu imate starije ukućane. A ako niste sigurni koja je rasvjeta najprikladnija vašem eksterijeru, uvijek možete posjetiti Pevex, koji nudi velik izbor vrtne rasvjete i pritom upitati stručnjaka za savjet. 

Ukrasite vrt dekorativnim kamenom

Dekorativni kamen može imati mnogo funkcija u vašem vrtu. Možete napraviti vrtne stazice, uokviriti cvjetnjak ili čak kreirati mjesto za roštiljanje. Ne traži održavanje i rjeđe ćete ga mijenjati nego druge materijale, pa je idealan odabir za one koji razmišljaju dugoročno.

Man,Is,Reading,A,Newspaper,On,A,Patio,In,A

A ako se dvoumite hoćete li svoj cvjetnjak ukrasiti korom drveta (vrtni malč) ili sitnim kamenom, imajte na umu da malč ima više prednosti kad je riječ o rastu i razvoju biljaka, pa je u toj situaciji najbolje kombinirati jedno i drugo. Kamenom možete obrubiti cvjetnjak i tako spriječiti rasipanje malča.

Proljeće je idealno vrijeme za radove u vrtu, ali i za pripremu građevinskih radova. Iskoristite ga: Sve potrebne materijale, alate i ideje potražite na pevex.hr ili na najbližem prodajnom mjestu Pevexa. Gradite svoj dom na dobrim temeljima!

 

Sadržaj donosi Pevex

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...