Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Gustavo Fring/Pexels
PRONAĐITE SREDINU

Živcira vas što partner stalno igra videoigre? Znanost kaže da je sve stvar ljudske prirode

Imate osjećaj da su PC ili PlayStation postali treći član vaše veze? Mnoge žene složit će se s tim da je ljubav muškarca prema igraćim konzolama često okidač za raspravu, a muškarci će reći da ih žene jednostavno ne razumiju. Evo što je istina

Sadržaj donosi Shopaj24

Ako ste se dosad nekoliko puta zapitali je li ljubav vašeg partnera veća prema ''kutiji'' ispod vašeg TV-a ili prema vama, to je potvrda da ste u vezi s gejmerom i ozbiljnim zaljubljenikom u videoigre. No premda mnoge žene ne shvaćaju razinu uzbuđenosti koju videoigre bude u njihovu partneru, znanost kaže da ih priroda jednostavno vuče u tom smjeru. 

Ipak, u svakom je odnosu bitno pronaći balans kako bi obje strane bile sretne. Zato, za početak, donosimo znanstveno objašnjenje koje će vam pomoći da lakše shvatite strast svojeg partnera prema videoigrama, a na kraju doznajte kako postići balans i kompromis u odnosu.

U mozgu se aktivira osjećaj nagrade

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford, predvođeni doktorom Allanom Reissom, imaju vrlo dobru ideju o tome zašto je vaš partner opčinjen postignućima u virtualnom svijetu i zašto su veće šanse da će se muškarac prije ''navući'' na videoigre. U stanfordskom istraživanju sudjelovalo je 11 muškaraca i 11 žena, odnosno 22 mlade odrasle osobe, koje su tijekom eksperimenta bile priključene na stroj za magnetsku rezonanciju kako bi doznali koji se dijelovi mozga aktiviraju pri određenoj aktivnosti.

Sudionici studije dobili su upute da u videoigri kliknu što više loptica, ali im nisu rekli da mogu dobiti ili izgubiti teritorij ovisno o tome što rade s njima. Reiss je rekao da su svi sudionici brzo naučili smisao igre, no muškarci su pritom dobili znatno više prostora od žena jer su identificirali koje su lopte najbliže zidu i koje će im pomoći da zauzmu najviše prostora ako kliknu.

Nakon analize slikovnih podataka za cijelu grupu istraživači su otkrili da su sudionici pokazali aktivaciju u mezokortikolimbičkom centru mozga, regiji koja se obično povezuje s nagradom i ovisnošću. Muški mozgovi pritom su pokazali mnogo veću aktivaciju, a količina aktivacije bila je povezana s tim koliko su teritorija osvojili.

Doktor Reiss objasnio je da time nije iznenađen jer su muškarci intrinzično teritorijalni te da su i kroz povijest bili osvajači. Reiss je izjavio kako ovo istraživanje također sugerira da muškarci imaju neuronske sklopove koji ih čine sklonijima da se osjećaju nagrađeno igrajući videoigru s teritorijalnom komponentom, u odnosu na žene, a time su i više motivirani da nastave igrati.

Muškarci skloniji igrama, žene mrežama?

No i žene imaju svoj način razbibrige i opuštanja, a on isto uključuje provođenje vremena pred digitalnim ekranima. Kao što su muškarci skloniji videoigrama, tako su žene sklonije društvenim mrežama. Različita istraživanja pokazala su da žene provode više vremena na društvenim mrežama te da ih smatraju prirodnim oblikom komunikacije jer djeluju na sličan način na koji žene komuniciraju.

Zanimljivo je i to da su rezultati analize korištenja društvenih medija prema spolu pokazali kako na društvenim mrežama ima više muških korisnika (53,6% globalne populacije), no žene ipak više surfaju na dnevnoj bazi, bez obzira na dob. Štoviše, podaci istraživanja online platforme Statista, provedene na globalnoj razini između listopada 2020. i ožujka 2021., pokazali su da su korisnice provele otprilike 62,59 minuta na dan koristeći aplikacije društvenih medija na svojim pametnim telefonima i mobilnim uređajima, a muški korisnici proveli su otprilike 49,53 minute.

Pritom valja istaknuti kako je ova razlika primjetna i u mlađoj dobi. Naime, norveški istraživači u nastojanju da doznaju postoje li razlike u igranju videoigara i korištenju društvenih mreža među dječacima i djevojčicama došli su do spoznaje kako dječaci od 14. godine do pet puta više koriste videoigre od djevojčica, a one su mnogo više na društvenim mrežama. Tako je analiza pokazala da je u dobi između 11 i 19 godina više djevojčica nego dječaka bilo jedan ili više sati na dan aktivno na društvenim mrežama.

Pronađite zelenu granu

Zato, kako biste postigli balans u svojem odnosu, važno je pristati na određene kompromise. Primjerice, ako od partnera zahtijevate da uvaži vaše želje, i vi trebate pokazati pozitivan stav prema njegovim interesima. Možda baš vaša podrška poluči bolje rezultate u njegovoj igri, a imajte na umu da gaming u nekim slučajevima može postati i vrlo dobar izvor zarade.

Zajedničko igranje videoigara također vas može dodatno zbližiti, a ako baš nemate nimalo interesa za to, postoje drugi načini na koje možete partneru dati do znanja da ga podržavate. Videoigra kao božićni dar te igraća konzola ili neki dio opreme za igranje kao rođendansko iznenađenje sigurno će ga oduševiti, a široki asortiman ovih proizvoda dostupan je u trgovinama eGarner i Crovortex.

Također, ono što vas muči u odnosu nemojte držati za sebe jer je otvorena i iskrena komunikacija presudna u svakoj vezi. Naučite kako izraziti svoje osjećaje i brige te postaviti granice koje odgovaraju i vama i vašem partneru. Ako od partnera očekujete kvalitetno vrijeme provedeno zajedno, i on mora biti spreman uložiti trud sa svoje strane.

I na kraju, imajte na umu da je bitno razviti vlastite interese i hobije izvan veze jer vam to može pomoći u održavanju osjećaja ispunjenosti i spriječiti osjećaj zapostavljenosti.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi Shopaj24

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom