Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Znate li da su ovi proizvodi koje koristite nekada bili smeće?

Powered by HEINEKEN Hrvatska

Znate li da su ovi proizvodi koje koristite nekada bili smeće?

Tek 1950-ih počeli smo proizvoditi plastiku, a danas hitno pokušavamo reducirati njezinu proizvodnju. Znate li u što pretvaramo plastiku i drugi otpad?

Jennifer Lavers, znanstvenica koja je život posvetila istraživanju mora, procjenjuje da je u moru više komadića plastike nego što je zvijezda u Mliječnoj stazi (više od 100 milijardi). Ekolog dr. Roland Geyer tvrdi da je na svijetu dosad proizvedeno čak 8,3 milijardi tona plastike, od čega je oko 6,3 milijardi tona otpad. S obzirom na te podatke i činjenicu da plastici treba oko 450 godina da se razgradi, u interesu nam je na bilo koji način smanjiti njezinu proizvodnju. No plastika nije jedini zagađivač i problem otpada postao je globalni, a vremena i mjesta za njega više nema. Malo se ljudi zapita gdje odlazi smeće koje smo „bacili“. Jeste li svjesni toga da Tihim oceanom pluta otpad veličine Europe? Područje je toliko veliko da je vidljivo i na satelitskim snimkama.

Zbog alarmantnih klimatskih promjena koje nam prijete posljednjeg desetljeća, u svijetu se sve više potiče recikliranje otpada. U tome su prvaci Nijemci koji recikliraju čak 56% svog otpada, a s postocima od više od 50% prate ih Austrija, Južna Koreja i Wales. S druge strane, SAD, jedna od svjetskih velesila, reciklira samo 9% svoje plastike, dok Europa reciklira 30%.

Za 10 godina doći ćemo na točku s koje nema povratka!
Za 10 godina doći ćemo na točku s koje nema povratka!

Kod nas postoje pozitivni pomaci u trendovima recikliranja, ali situacija još nije idealna, što potvrđuju i odgovori iz naše ankete. Prema istraživanju 24sata u kojemu je sudjelovalo 3652 čitatelja čak 82% ispitanika smatra da odvojeni otpad završava na jednom mjestu. Nešto više povjerenja u lokalna pokuzeća koja brinu o čistoći imaju u Središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji, a najviše skepse pokazali su stanovnici Dalmacije gdje samo 11,5% vjeruje da se otpad zbrinjava adekvatno. No kad smo naše ispitanike tražili da pogode koja vrsta otpada ide u pojedini spremnik za otpad, manje od polovice ih je znalo točno odrediti, a razlog tomu, naveli su, je taj što u njihovim gradovima niti ne postoje svi spremnici za odvajanje. Najviše ispitanika (78,8%) znalo je da se baterije odvajaju u crvene spremnike, a samo 40% ih je pogodilo da tetrapak ide u žute spremnike koji su namijenjeni za plastiku i višeslojnu ambalažu.

U nastavku vam donosimo primjere stvari koje se proizvede od recikliranih materijala, čega možda niste ni svjesni.

Odjeća

Poliester se pravi od plastičnih boca i zatim koristi u proizvodnji odjeće. Za prosječnu jaknu potrebno je i oko 150 boca, za kratku majicu 10, za pulover 63, a za vreću za spavanje oko 114 boca. No budite savjesni s kupnjom odjeće. Jeste li znali da je tekstilna industrija najveći zagađivač planeta nakon naftne industrije i da 10% svih stakleničkih plinova dolazi od tekstilne industrije?

Četkice za zube

Neke kompanije koriste reciklirane čaše jogurta kako bi napravile drške četkica za zube. Ne brinite se, vrh je same četkice „nov“. U posljednje vrijeme pojavio se trend prodaje četkica za zube od prirodnih materijala, a razlog je tomu što se standardne plastične četkice ne mogu tako lako reciklirati. Budući da su napravljene od 2 materijala, plastike i najlona, lokalna reciklažna dvorišta ne mogu ih reciklirati.

Očekuje se podizanje razine Jadrana od 30 do 65 cm
Očekuje se podizanje razine Jadrana od 30 do 65 cm

Pijesak za mačke

Znate li da neke vrste "pijeska za mačke" zapravo nisu napravljene od pijeska? Postoje vrste koje su napravljene od recikliranog novinskog papira. Ovaj način, osim što je ekološki prihvatljiv, sprječava nastajanje prašine koju mačke mogu napraviti zakopavanjem.

Dijelovi automobila

Velika je vjerojatnost da su dijelovi vašeg automobila napravljeni od recikliranih čepova i boca. Navlake za sjedala, dijelovi akumulatora, unutrašnjost automobila i dr. Osim toga, čepovi boca mogu se pretvoriti u nove čepove, vrećice ili posude za pohranu. Pokazalo se da neki novi i reciklirani materijali imaju prednost pred standardnom plastikom jer su lakši i otporniji na oštećenja. 

Sapun

Jeste li se ikad zapitali što se dogodi s hotelskim sapunima nakon vašeg kratkotrajnog korištenja? Neki ih hotelski lanci otope, steriliziraju i naprave nove sapune koji se ponovno koriste u hotelu ili šalju u siromašnije zemlje gdje higijenske potrepštine nisu toliko dostupne. Svakako je dobro što se u hotelima koristi kruti, a ne tekući sapun jer su tekući sapuni puno štetniji za okoliš i teže se razgrađuju, a također ostavljaju i 10 puta više ugljičnog otiska. U prosjeku se koristi 6 puta više tekućeg sapuna nego krutog po jednom pranju ruku i najčešće je zapakiran u plastiku.

Jesu li krave krive za sve ili su to samo prazne priče?
Jesu li krave krive za sve ili su to samo prazne priče?

Dječja igrališta i sjedala na stadionima

Dijelovi tobogana, ljuljački i drugih rekreacijskih pomagala napravljeni su od polietilena visoke gustoće, istog materijala od kojeg se prave plastični kanistri. Također, sjedala na stadionima napravljena su od recikliranih materijala. S obzirom na količinu plastičnih sjedala potrebnu za samo jedan stadion, dobro je što se ona prave od reciklirane plastike i starog željeza.

Kartoni za jaja, trofeji, cigle

Gotovi svi kartonski spremnici za jaja napravljeni su od recikliranih novina, a sportski uspjesi ili druga postignuća sada mogu biti nagrađena na ekološki prihvatljiv način jer su neki trofeji napravljeni od recikliranog stakla. Cigle također sadržavaju komadiće recikliranog stakla koje je pretvoreno u sitne čestice glatke površine.

Smeće u namještaj, cigarete u konstrukcije

Arhitekta Arthura Huanga šokirala je količina potrošačkog otpada koji se svaki dan odbacuje. Svjestan toga da u svijetu postoji dovoljno plastike, metala i drugih materijala za izgradnju svega što poželimo, okrenuo se ideji iskorištavanja otpada za proizvodnju novih materijala. Za njega otpaci nisu smeće nego vrijedan materijal i dosad je proizveo 1200 novih materijala. Neki od materijala korišteni su za proizvodnju tkanine, namještaja ili krila manjeg aviona kojim Huang planira i upravljati kada dobije pilotsku dozvolu.

Izradio je i materijal nalik svili koji je proizveden od plastike. Za Nike je napravio tenisice od recikliranih materijala, a izložene su u posebnim dućanima u New Yorku, Milanu i Londonu. Međutim možda je najzanimljivija konstrukcija nalik molekuli koja je napravljena od - opušaka cigareta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#anythingbutts pavilion by #Sartoria + #miniwiz from #Plyfix heat/cool technology #milansalone #palazzoclerici with #cesareleonardi original designed chair made from single piece of sheet good made with #tobacco charcoal and recycled cig butts. #heatedbyiQOS #milanogram2016

A post shared by Arthur Huang (@ach14post) on

I u Hrvatskoj ima kompanija koje nastoje smanjiti količine otpada, a takav je primjer pivovara HEINEKEN Hrvatska koja je godišnju potrošnju papira smanjila za 7,8 tona jednostavnom promjenom – s PET ambalaže uklonili su vratne etikete. Također, protekle dvije godine smanjili su i prodaju piva u PET ambalaži za oko 30% godišnje.

 

HEINEKEN Hrvatska je tri godine zaredom dobio Indeks DOP-a za odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, prestižno nacionalno priznanje Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Powered by HEINEKEN Hrvatska

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang