Native sadržaj

Komentari 8

Znate li koja je razlika između glavobolje i migrene?

Znate li koja je razlika između glavobolje i migrene?

Većina ljudi osjeti glavobolju u jednom trenutku života, no nisu sve glavobolje jednake. U Hrvatskoj od migrene boluje čak 400.000 ljudi, a ovo stanje češće pogađa žene. Evo kako možete prepoznati imate li glavobolju ili migrenu

Otprilike svaka sedma osoba u svijetu ima redovite napadaje migrene, a češće se pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Uzrok migrene nije otkriven ni dandanas, a sve što znamo jest da ona utječe na naš živčani sustav uzrokujući privremene promjene u kemijskom sastavu, živcima i krvnim žilama u mozgu. Napadaji obično traju nekoliko sati, ali u većini slučajeva završavaju unutar 24 sata.

Migrena se može javiti i u dječjoj dobi, a evo što su rekli o migreni prof. dr. sc. Davor Jančuljak, voditelj odjela za opću neurologiju, epilepsiju, poremećaje svijesti i spavanja iz KBC-a Osijek te prof. dr. sc. Damir Petravić, voditelj odjela za glavobolje, neurogenu bol i spinalne poremećaje iz KBC-a Zagreb.

Je li migrena samo jaka glavobolja?

Vjerujemo kako ste dosad imali priliku osjetiti glavobolju, no je li vam se ikada dogodilo da vas je glava jednako boljela svakoga puta? Ili da vam se glavobolja javljala primjerice samo ponedjeljkom? Pretpostavljamo kako su vaši odgovori na ova pitanja negirajući, a razlog jest taj što glavobolje gotovo nikada nisu jednake. One se često razlikuju prema intenzitetu, učestalosti i uzroku, a kako kaže prof. dr. sc. Jančuljak, postoje primarne i sekundarne glavobolje. Migrena jest jedna od najčešćih primarnih glavobolja.

- Ako je uzrok glavobolje bolest ili poremećaj u organskim strukturama poput živaca, kostiju, zubi ili pak nosa, riječ je o sekundarnim glavoboljama koje se liječe kao simptom osnovne bolesti. Primarne glavobolje nemaju prepoznatljiv organski uzrok, nego je riječ o funkcionalnim poremećajima u sustavu kontrole boli, a migrena je jedna od najčešćih primarnih glavobolja, koju odlikuju izuzetno jaki intenzitet boli i prateći simptomi - govori prof. dr. sc. Jančuljak.

Osobe koje pate od migrene najčešće osjećaju pulsirajuću bol jakog intenziteta od četiri sata do tri dana ako ne uzmu lijekove protiv bolova. Povlače se u tišinu i zamračeni prostor jer im smetaju jaka svjetlost i zvukovi. Često osjećaju mučninu ili povraćaju, a u nekim slučajevima migrene, glavobolji neposredno prethode prolazni simptomi koji se nazivaju aura. Osoba može vidjeti svjetlucajuće bljeskove, imati vrtoglavice ili joj primjerice mišići počnu trnuti.

Što uzrokuje migrenu?

Iako istraživači još uvijek nisu uspjeli utvrditi točan uzrok migrene, postoji nekoliko stvari koje povećavaju vjerojatnost pojave migrene. Kako navodi prof. dr. sc. Jančuljak, ako netko u obitelji ima glavobolju migrenskog tipa, vjerojatnije je da će ju dobiti i potomci. Isto tako, migrenske se glavobolje mogu pojaviti u bilo kojem razdoblju života, ali vjerojatnije jest da će one početi u pubertetu. Osim toga, uzrok migrene može biti i emocionalni stres jer mozak oslobađa neurotransmitere koji uzrokuju odgovor "borbe" ili "bijega".

- Na nastanak migrene mogu utjecati razni faktori, poput neke hrane, pića, preskakanja obroka, fizičkog naprezanja, promjene vremena, jarkog svjetla, glasnih zvukova, promjene u načinu spavanja, uzimanju određenih lijekova i slično - govori prof. dr. sc. Jančuljak i nadodajte kako na obolijevanje može utjecati i spol.

- Naime, žene imaju otprilike tri puta veću vjerojatnost da će dobiti migrenu nego muškarci, a razlog tome mogu biti promjene hormona estrogena. Lijekovi poput kontracepcijskih pilula ili nadomjesne hormonske terapije mogu pridonijeti glavobolji ili ju pogoršati - ističe prof. dr. sc. Jančuljak.

Postoji li lijek?

Da je riječ o stanju koje se ne smije olako shvatiti dokazuje i činjenica kako Svjetska zdravstvena organizacija za vrijeme teškog napada migrene bolesnike svrstava u najvišu, odnosno sedmu kategoriju potpune onesposobljenosti. Na sreću, kako govori prof. dr. sc. Petravić, danas postoje lijekovi koji mogu ublažiti teške glavobolje, ali i načini kako spriječiti migrenu.

- Migrena se prekida ovisno o težini napada, odnosno odgovoru bolesnika na pojedine lijekove. Na primjer, blaže glavobolje prekidaju se korištenjem pojedinih analgetika, dok se kod onih težih, odnosno jačih glavobolja koriste specifični lijekovi triptani - navodi prof. dr. sc. Petravić i nadodaje kako postoje načini kako se migrena može spriječiti, odnosno prorijediti korištenjem lijekova za profilaksu, odnosno lijekova koji će ublažiti određenu tegobu.

- Bitno je naglasiti kako se napad migrene može spriječiti, ako je to moguće i izbjegavanjem okidača, koji se, naravno, razlikuju od osobe do osobe, kao što su na primjer stres, manjak ili višak sna, dehidracija, pojedina hrana, alkohol, preskakanje obroka, lijekovi i ostalo -

Kako savjetuje, osobe bi trebale što ranije, odnosno na početku glavobolje, uzeti analgetik zbog sprečavanja težeg stanja, a ako imaju popratne simptome poput povraćanja, nipošto ne bi trebale uzimati lijek na usta, nego je potrebno u dogovoru s liječnikom dogovoriti adekvatno liječenje.

Osobe koje pate od migrene ne susreću se uvijek s razumijevanjem i suosjećanjem okoline te se često njihov problem ne shvaća ozbiljno. Stoga, ako se netko u vašem krugu požali na glavobolju, nemojte ga shvatiti olako, ali isto tako, ako ste prepoznali neke od ovih simptoma, zatražite pomoć liječnika.