Znate li koji narod pjeva najtužniju glazbu na svijetu? | 24sata
Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 24
Foto: Shutterstock
More, nogomet i glazba

Znate li koji narod pjeva najtužniju glazbu na svijetu?

Najzapadnija zemlja Europe poznata je po tužnoj glazbi, pomorstvu, ribarstvu i dobrom nogometu, a uskoro nas čekaju kao protivnici u pripremnoj nogometnoj utakmici uoči natjecanja u Njemačkoj

Sadržaj donosi: Zvijezda

Portugalci su jedna od najstarijih europskih nacija, a ime Portugal, pretpostavlja se, potječe od latinskih riječi portus cale, što znači lijepa luka. Da je ova bivša kolonijalna sila uistinu lijepa, svjedoči to što se u njoj nalazi Duoro Valley, vinska regija koja je neizostavno na listama najljepših mjesta na svijetu prema mišljenju poznatih putoholičara.

Mjesto na kojem završava zemlja

Ljepoti te vinske regije u unutrašnjosti Portugala definitivno parira i Cabo da Roca (Stjenoviti rt) ili Focinho Da Rosa (Crveni nos), što je najzapadnija točka Europe. U 16. stoljeću portugalski pjesnik Luís de Camões opjevao je ovaj rt kao mjesto na kojem završava zemlja i počinje more.

A da je De Camoes znao za fado, sigurno bi već tad uglazbio svoje divne stihove u ritmu ove  melankolične glazbe jer sadrže upravo bit fada, no smatra se da je fado kao žanr nastao početkom 19. stoljeća u Portugalu. Fado karakteriziraju tužne melodije i tekstovi, često o moru, strasti i životu, a interesantno je da su ga ispočetka pjevali samo muškarci.

Sudbina u pjesmi

Riječ fado na portugalskom znači sudbina, a kad Portugalce pitate da opišu ovu vrstu glazbe, često se koriste portugalskom riječju saudade, za koju je teško pronaći ispravan prijevod, ali nešto najbliže tome bila bi čežnja i nostalgija. Ono što znači saudade možda je najljepše ispjevao engleski gitarist i pjevač Chris Rea u svojoj pjesmi posvećenoj legendarnom Ayrtonu Senni, koju je nazvao baš tako, "Saudade". 

Slušaj, jedi, živi

Postoje dvije glavne vrste fada, lisabonski i coimbranski. Lisabonski stil je popularniji, a coimbranski je profinjeniji. Moderni fado je iznimno popularan u Portugalu i izvode ga mnogi poznati glazbenici. Tradicionalno, dobru izvedbu fada u Lisabonu pohvaljuju pljeskanjem ruku, a u Coimbri to rade jednom vrstom nakašljavanja. U Coimbri je još uvijek uobičajeno da fado pjevaju isključivo muškarci.

No nemojte misliti da se uz fado samo plješće. Uz melankolični fado neizostavno ide i dobra hrana. Ako se nađete u Portugalu, nemojte sebi uskratiti sveobuhvatno iskustvo fado restorana ili fado kuća, kako takve ugostiteljske objekte često zovu. 

'Mi smo fado, riba i Ronaldo'

Koliko je fado prepoznat i omiljen u svijetu, svjedoči to što je prije nekoliko mjeseci i portugalski predsjednik izjavio: "Mi smo fado, riba i Cristiano Ronaldo“. I upravo je tom rečenicom dao do znanja koliko se Portugalci ponose svojom baštinom. Dio te baštine i nacionalnog identiteta Portugalaca je i nogomet, čemu je uvelike pridonio najtrofejniji nogometaš svih vremena, Cristiano Ronaldo.

On je osvojio pet Zlatnih lopti, rekordne tri Uefine nagrade za najboljeg igrača godine i četiri Zlatne kopačke, što čini najveći ukupni učinak od svih europskih igrača. U karijeri je osvojio 33 trofeja, uključujući sedam ligaških naslova, pet naslova Lige prvaka, Europsko prvenstvo i Ligu nacija.

Ronaldo drži mnoge rekorde u broju klupskih nastupa, golova i asistencija te golova i nastupa za reprezentaciju. Zabio je više od 890 službenih seniorskih golova u karijeri za klub i reprezentaciju, što ga čini najboljim strijelcem svih vremena.

Zvijezda vas nagrađuje

U tu se nevjerojatnu Ronaldovu statistiku neće ubrojiti i neki gol 8. lipnja na stadionu Nacional u Lisabonu, jer će tu utakmicu Ronaldo propustiti, a mi se nadamo da ni njegova momčad neće imati neku dobru statistiku. Inače Portugal i Hrvatska su dosad igrali međusobno sedam puta. Portugal je pobijedio šest puta, a jedna utakmica je završila neodlučeno

Zato se nadamo da imate ideju kako ih pobijediti i kako bi trebala izgledati početna postava naše momčadi u nadolazećim utakmicama, jer je za najkretivnije Zvijezda osigurala nagrade! Odigrajte nagradni natječaj "Podijeli svoju taktiku za Njemačku" ovdje, pošaljite nam idealnu postavu "vatrenih" i opišite svoju pobjedničku taktiku. U ovom Zvijezdinom nagradnom natječaju možete osvojiti vrijedne proizvode u prigodnoj crveno-bijeloj kockastoj ambalaži. Možda baš vaša taktika bude pobjednička, a pokušati možete i za svaku nadolazeću utakmicu.

Nadamo se da će Portugalci, iako nas s njima očekuje prijateljski ogled, na kraju zapjevati svoj tužni fado, a da će Hrvati slaviti što mrežu našeg Livakovića nije zatresao neki Ronaldov suigrač iz reprezentacije! 

U nagradnom natječaju "Podijeli svoju taktiku za Njemačku" recite nam s kojim igračima trebamo početi nadolazeći susret. Odaberite svojih prvih 11, složite svoju postavu igrača na terenu i osvojite Zvijezdinih 11 veličanstvenih proizvoda u prigodnoj crveno-bijeloj kockastoj ambalaži. Zaigrajte ovdje.  

Sadržaj donosi: Zvijezda

Komentari 24

VIDEO

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju
ZAVOLIO POSAO ZBOG OCA

Posao koji traje od 1964.: Igor je jedan od posljednjih koji njeguju ovu tradiciju

Njegov škver otvoren je davne 1964., a posao je zavolio uz oca. Da nije ostao u škveru, bio bi sigurno na moru, rekao je jedan od posljednjih kalafata koji i danas njeguju tradicijsku gradnju, rekonstrukciju i popravak drvenih brodova

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura