Native sadržaj

Komentari 25

Uštedite na struji: Znate li što možete s 1 kWh i kako izračunati potrošnju?

Uštedite na struji: Znate li što možete s 1 kWh i kako izračunati potrošnju?

Energetska učinkovitost možda zvuči komplicirano, ali u praksi to nije tako. Razumijevanje potrošnje električne energije olakšava očitavanje računa za struju, što vam može pomoći da reducirate potrošnju struje i time uštedite novac

Energetska učinkovitost možda zvuči vrlo komplicirano, ali u praksi ona znači svakodnevno usvajanje novih navika, poput gašenja svjetla kad nismo u prostoriji ili zatvaranje vrata hladnjaka kako bi se dodatno uštedjela energija za hlađenje. Smanjenje potrošnje energije predstavlja siguran način uštede novca. Prema podacima Nacionalnog portala energetske učinkovitosti, kućanski uređaji odgovorni su za 20% ukupne potrošnje energije u kućanstvu. Tek nekoliko sitnih promjena, poput isključivanja punjača za mobitel iz struje ili gašenja monitora računala tijekom noći, može uvelike utjecati na smanjenje računa za struju. Premda izgleda kao komplicirana računica, potrošnju energije lako možete izračunati sami. Donosimo vam savjete o tome kako možete sami pratiti potrošnju struje u svojem domu te na što sve treba obratiti pažnju kako biste smanjili njezinu potrošnju.

Man,Is,Turning,Off,Power,Adapters,For,Mobile,Phones,And

Kako izračunati mjesečnu potrošnju

Struja koja se koristi u kućanstvima iskazuje se u kilovatsatima, oznake kWh, što znači da, ako uređaj snage 1 kW upotrebljavate sat vremena, potrošit ćete točno 1 kWh. Kilovatsat mjera je energije koja je jednaka 1000 vati snage za razdoblje od 1 sata. Dakle, da biste pretvorili vate u kilovatsate, pomnožite snagu u vatima s brojem sati, a zatim podijelite s 1000, E = (P × T) / 1000. Ovim izračunom već ste dobili uvid u više od 70% iznosa mjesečnog računa, no tu je još nekoliko stavki koje određuju njegov konačni iznos.

Cijena također ovisi o vrsti tarifnog modela, koji može biti jednotarifni ili dvotarifni, od kojih je jednotarifni malo skuplji. Isto tako, oko 10% računa iznosi fiksni paušal. Nakon što počnete praćenje potrošnje električne energije, primijetit ćete i niže iznose računa za struju te nastaviti povećavati svoju energetsku osviještenost uštedom energije, što će na kraju dovesti i do velike uštede novca.

Neki od kućanskih aparata koji troše 1 kWh:

Uz samo nekoliko trikova smanjite račun

Ako želite smanjiti mjesečni račun za struju, obratite pozornost na aktivnosti koje svakodnevno radite i čija se potrošnja s vremenom zbroji te znatno utječe na iznos računa. Prva stavka od koje biste mogli početi u reduciranju potrošnje električne energije su elektronički uređaji na stand by načinu rada, poput televizora ili računala. Premda količinski ne troše mnogo kilovata, tijekom mjesec dana aktivnog rada mogu povući vrlo mnogo struje. Mali kućanski aparati koje svakodnevno koristimo, poput sušila za kosu i glačala, upravo zbog učestaloga korištenja nakupe velik broj kilovata na kraju mjeseca.

Koliko struje troše kućanski uređaji:

Naučite najmlađe kako štedjeti

Postoji mnogo projekata putem kojih se možete educirati o potrošnji električne energije u svom domu, što na kraju, uštedom novca, može poboljšati kvalitetu vašeg života. U Hrvatskoj trenutno jedan od najprepoznatljivijih projekata vodi energetska kompanija Prvo plinarsko društvo (PPD), ujedno najveći uvoznik prirodnog plina u Hrvatskoj, pod nazivom ''Štedi, štedi jer energija puno vrijedi''. Riječ je o kreativno-ekološkom natječaju o električnoj energiji koji ova tvrtka s udrugom Lijepa naša organizira povodom 20 godina svog postojanja. U suradnji s još 300-tinjak ekoškola u Hrvatskoj, potiču djecu i mlade da se kreativno i ekološki izraze slikajući i pišući poruke o energetskoj učinkovitosti.

Child,Hand,Turning,On,The,Light,With,A,Wall,Switch

Cilj natječaja je potaknuti kreativno izražavanje učenika ekoškola te na zabavan način potaknuti razmjenu informacija i savjeta o energetskoj učinkovitosti. Učenici ekoškola bit će podijeljeni u tri kategorije kako bi svi uzrasti bili jednako zastupljeni, a po tri pobjednička rada birat će se u nižim i višim razredima osnovnih škola te u srednjim školama. Stručni žiri udruge Lijepa naša i PPD-a izabrat će najbolje radove te im dodijeliti nagrade. Ovaj hvalevrijedan projekt podržao je i poznati voditelj te pjevač Luka Bulić, koji je u suradnji s tvrtkom snimio pjesmicu za djecu, upravo kako bi mlade potaknuo na sudjelovanje u natječaju. Na ovaj način potiče se djecu da postanu ekološki ambasadori jer svojim radovima motiviraju druge na usvajanje boljih životnih navika. Natječaj je otvoren od 3. do 31. svibnja 2021.