News

Komentari 4

Heroji utrke: 'Za našu djecu trčali bismo čak do Japana'

Heroji utrke: 'Za našu djecu trčali bismo čak do Japana'

'Ovo je dio naše životne utrke': Kristijan Car i Ivica Andrić protiv zloćudnih bolesti svojih mališana bore se mjesecima. Kroz cilj su protrčali ponosni i sretni

Ova utrka naše je poslanje. Borimo se zajedno s našom djecom, želimo podići svijest o zloćudnim bolestima i poslati svima poruku da nikad ne treba odustati, priča nam Kristijan Car, jedan od sudionika utrke 00:24 RUN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kristijanu i njegovu prijatelju Ivici Andriću, također roditelju, ova utrka ima posebno značenje.

Hrvatska vojska sudjelovala na humanitarnoj utrci 00:24 RUN

- Ponosni smo što je ovako velik broj ljudi došao podržati utrku. Čast nam je i za našu djecu, koja su heroji i koja se svakodnevno bore protiv leukemije – govori Kristijan Car. Njegovoj petogodišnjoj kćeri Irini prije malo manje od godinu dana otkrivena je akutna limfoblastična leukemija, bolest krvotvornog tkiva koja je odgovorna za 25 posto svih rakova u djece, a najčešće zahvaća skupinu u dobi od tri do pet godina.

- Liječimo se devet mjeseci. Zasad terapije idu dobro. Bitno je da se redovito odlazi na preglede – govori nam Car, koji je i sam svjestan toga da ih čeka dugačak put do izlječenja.

- Ovih pet kilometara za nas predstavlja samo jedan dio puta. Naša životna utrka protiv leukemije traje i dalje – objašnjava Kristijan.

Gradnja onkološkog odjela za djecu na KBC-u Rebro uvelike će olakšati nemilosrdnu bitku pred koju su stavljena djeca i njihovi roditelji. To mišljenje dijeli i Ivica Andrić, koji je došao na utrku kako bi pružio podršku svim obiteljima koje se suočavaju s malignim bolestima.

- Drago mi je da je važnost ovog odjela prepoznata i kod nas, da se sakuplja novac i da će liječenje djece s teškim bolestima biti što uspješnije. Do prije nekoliko mjeseci uopće nismo znali što je onkologija, ali na težak način naučili smo sve o tome – govori Ivica. Njegov sin Leon imao je 12 godina kad se počeo žaliti na bolove u nogama, bio je iscrpljen i imao je podočnjake, a doktori su simptome povezivali s posljedicom rasta.

- Igrom slučaja otkrili smo da Leon ima teratom, tumor na plućima koji mu je kasnije operativnim zahvatom uklonjen. Zatim su uslijedile kemoterapije. Sve je to jako stresno za dijete i obitelj. Leon je čak 13. rođendan proveo u bolnici primajući kemoterapiju – priča nam Andrić, koji poručuje svim roditeljima da testiraju svoju djecu.

U ZraÄ?noj luci Franjo TuÄ?man održana humanitarna noÄ?na utrka 00:24

- Ako vaše dijete ima simptome i sumnjate na nešto, idite, testirajte se. Nemojte misliti da je to bolest koja jedan dan dođe, a drugi dan nestane. Što se prije otkrije, to je izlječivost puno veća – govori.

Ova dva roditelja, prepuni pozitivnih misli i energije, kroz cilj su prošli s osmijehom. Nije im bila bitna minutaža ni činjenica da je pista bila mokra od kiše. Medalja koju su primili samo je jedan znak da uvijek treba vjerovati u bolje sutra, poručili su nam.

- Sve medalje koje smo dobili medalje su naših boraca, naše djece. Zapravo, to su medalje za svu djecu, na svim odjelima, koja se bore protiv zloćudnih bolesti. Ustrajat ćemo u tome da se ova bolest prevlada uz pomoć svih onih koji su došli trčati i koji su donirali novac. Hvala vam svima – rekli su uspuhani roditelji, kojima su humanitarne utrke posebno označene u kalendarima.

- Za našu djecu trčali bismo i do Japana – zaključili su Ivica i Kristijan.

Sve koji i nisu trčali pozivamo da podrže akciju i, uz naznaku “Donacija za Zakladu”, uplate novac na humanitarni račun IBAN: HR6723600001300132456. Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri su INA, Kala, Slatinska banka, A1, HEP i Hrvatska lutrija, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i MUP su prijatelji utrke.

 

Super je bila utrka, nikad mi brže nije proletjelo vrijeme. Utrka je humanitarna i nije mi bilo bitno koji sam, samo da uživam, rekao je Dino Bošnjak, koji je prvi istrčao humanitarnu utrku 00:24 RUN, za Zakladu dječja onkologija Rebro.

Najbrža dama bila je Mirjana Šimek Bilić, koja se na prvu trkačku utrku na pisti u Hrvatskoj prijavila zbog humanitarnoga karaktera.

Najčitaniji članci