Obavijesti

News

Komentari 10

Vlado Gotovac je bio pjesnik od kojega su strepili generali...

Vlado Gotovac je bio pjesnik od kojega su strepili generali...
4

Neusporedivi govornik, veliki pjesnik i neustrašivi političar koji je često stradao zbog svojih uvjerenja umro je prije deset godina. Ni u jednom režimu nije bio podoban...

VIDEO

Prošlo je deset godina od smrti Vlade Gotovca (70), jedinstvenog pjesnika, filozofa i kritičara. Gotovac je bio smatran najboljim govornikom svog vremena. Od 1955. radio je na Radioteleviziji Zagreb kao urednik kulture i drame. Dva puta su mu sudili zbog “verbalnog delikta”. Prvi put 1972. godine na četiri godine zatvora. Drugi put osuđen je zbog intervjua danog švedskoj televiziji 1977. na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. U javni život vratio se tek 1990. godine. Bio je predsjednik Matice hrvatske. U politici će ostati upamćen kao jedan od osnivača i predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS), s kojom se rastao 1997. godine. Tada je postao predsjednik Liberalne stranke (LS) i u koaliciji “šestorke” pobijedio na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. 

Krajem te iste godine Vlado Gotovac umire u Rimu. Zvjezdanim trenutkom njegove političke karijere smatra se govor održan ispred zgrade Komande Pete vojne oblasti u Zagrebu 30. kolovoza 1991. povodom prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u tadašnjoj JNA. 

“Kad bi generali imali obitelj, kad bi generali imali djecu, kad bi generali imali bližnje, onda nikad ne bi zasjeli u ovoj zgradi. Ali generali nemaju djecu, ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove nema doma. I oni moraju znati da na ovoj zemlji za njih nema ni majka ni djece ni doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji jer su uništavali tuđe obitelji. Oni imaju obraza da zaposjevši naše svete zgrade, naše zadužbine. Oni nam govore da će odlazeći ostaviti iza sebe pustoš. A mi znamo da će se vratiti jedino s onim što će ukrasti jer nikad ništa drugo nisu ni imali...”

>>> Cijeli govor Vlade Gotovca ispred komande 5. vojne oblasti pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...