Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

100kn odmah ili 200 za mjesec dana i što kašalj ima s tim

Biste li radije prihvatili 100 kn odmah ili 200 kn za godinu dana? Izbor govori o Vašoj osobnosti

attractive woman working at office with laptop grabs his head
Foto: Oleshko Artem

Brojna neuropsihološka istraživanja ispitala su fenomen “odgođenog zadovoljstva” - ljudske sposobnosti da odbiju određenu nagradu odmah u korist veće nagrade kasnije. Kada se zapitamo je li bolje prihvatiti 100 kn odmah ili 200 kn kasnije, jasno nam je da je druga opcija dugoročno bolja. Ipak, kad se ljudima izravno ponudi ovaj izbor, većina će izabrati prvo. Zašto? Razlog najčešće leži u impulzivnosti, nestrpljivosti ili pritisku vanjskih okolnosti (potreba za novcem). Prema nekim istraživanjima, razlozi mogu biti genetski i vezani uz psihološku strukturu -  osobe slabijeg karaktera i sklonije ovisnostima radije će izabrati kratkoročnu korist, iako su svjesni da je druga opcija bolja.

A što kada je u pitanju zdravlje?

Izbor, naravno, uvijek ovisi o vrsti i veličini same nagrade te o vremenu u kojem bismo morali čekati veću nagradu. Primjer s novcem specifične je prirode, ali bismo li drugačije postupili da je u pitanju naše zdravlje? 

Zapitajte se sami - koji bi bio Vaš izbor u ovom slučaju?

Foto: Prospan Lijekovi na prirodnoj bazi, npr. biljni sirup, djelotvorni su, ali za ispoljavanje efekta trebaju duže vrijeme i mogu se uzimati bez ikakvog rizika za zdravlje. Postupno razgrađuju sluz, pospješuju iskašljavanje, a kada se riješimo sekreta, smiruje se i kašalj. Mnogi se odlučuju na sintetičke lijekove ako ne osjete učinak biljnog lijeka odmah, no važno je imati na umu da samom kašlju treba barem nekoliko dana da se fiziološki smiri, bez obzira na vrstu terapije. Sintetički lijekovi mogu poremetiti prirodnu ravnotežu organizma, a jako je važno paziti s kojim se lijekovima kombiniraju.

Kad bolest pokuca na vrata, kome više vjerujete - liječniku, prijateljima ili Google-u?

Liječnik, naravno, uvijek zna najbolje, ali ponekad nam nije zgodno izdvojiti vrijeme  za odlazak liječniku, pogotovo ako tegobe koje nas muče nisu izrazito teške. Upitamo li obitelj i prijatelje za savjet po pitanju zdravlja, naslušat ćemo se raznolikih i zanimljivih metoda i recepata, uglavnom temeljenih na narodnim mudrostima i običajima. Neki od njih možda će i biti korisni, ali većina će ipak biti upitne učinkovitosti. Na primjer, jedan od zanimljivih savjeta za borbu protiv kašlja koji možemo čuti od naših baka i teta glasi ovako: 

“Poslagati komade slanine na prsa, zamotati gazom, dobro imobilizirati i otići s tim na spavanje - slanina bi trebala upiti tegobe tijekom noći...” Biste li ikada isprobali takvo nešto?

Ako se odlučite potražiti rješenje za svoje tegobe na Google-u, također možete naići na sve i svašta, ali zato je važno paziti s kakvih stranica preuzimate savjete te da je Vaša potraga što konkretnija. Ako je Vaš problem kašalj, a želite izbjeći narodne mudrosti poput navedene, probajte suziti svoju pretragu - npr. umjesto da upisujete “kako se riješiti kašlja” ili  “savjeti protiv kašlja” u tražilicu, upišite “biljni sirup”, “ biljni lijek za kašalj” i sl.

attractive woman working at office with laptop grabs his head | Autor: Oleshko Artem Foto: Oleshko Artem Što možemo zaključiti?

Iz navedenog, mogli bismo zaključiti tri stvari:

  • Ne treba paničariti i za svaku sitnicu zvati liječnika
  • Jedan prijatelj nije uvijek najbolji izvor informacija (statistički)
  • Ako pretražujete simptome na Google-u, pratite pouzdane izvore informacija, kao što su stručni medicinski članci, stranice tvrtki koje se bave zdravljem i sl.

I za kraj mali test, otvorite Google i upišite prvi pojam koji bi Vam pao napamet da vas muči kašalj. 

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message