Obavijesti

News

Komentari 1
Foto: Privatni album
ZELENA MEDALJA

103 godine obiteljske tradicije: 'Kad je bilo najteže, donijeli smo revolucionarnu odluku'

S bakom i mamom Tanja se još kao mala bavila vinogradarstvom, ali u jednom trenutku njihova se proizvodnja morala ugasiti, no Tanja se nije mogla pomiriti s tim da će njezine uspomene iz djetinjstva samo nestati

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Tanja Tomas Jukić četvrta je generacija u obitelji koja je nastavila s tradicijom obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva. Sve je počelo davne 1920. godine, kad je Tanjin pradjed, major kraljevskog ugarskog domobranstva, Stjepan Leskovar, kupio veliko imanje u Natkrižovljanu blizu Varaždina od jedne grofice iz Beča. Svu svoju ljubav prema prirodi, kaže nam Tanja, djed je utkao u divan posjed posadivši nasade vinove loze te se godinama aktivno bavio vinogradarstvom, za što je i dobio mnoge diplome za kvalitetu vina. Obiteljsku tradiciju nastavile su Tanjina baka i mama, a onda je došao red da posao preuzme Tanja. 

'Donijeli smo revolucionarnu odluku'

Oduvijek je, prisjeća se, kao djevojčica išla s bakom i roditeljima na "grunt" i ondje provodila divne trenutke. Najdraže joj je bilo brati grožđe i pomagati u prešanju, a zbog sudjelovanja u tom procesu već je kao mala znala kako nastaje vino. No u jednom trenutku bavljenje vinogradarstvom postalo je previše zahtjevno za njihovu obitelj te je istodobno ponestajalo radne snage u okolici, a i modernizacija je, kaže Tanja, uzela svoj danak. 

- Moji su roditelji otišli u mirovinu i tad je sve postalo malo teže. Ja se nisam mogla pomiriti sa spoznajom da nekada divan grunt mog djetinjstva padne u zaborav i pretvori se u šikaru. U priču tad ulazi moj suprug Tomislav i uz njegovu veliku podršku nas dvoje, nakon mnogo razgovora, matematike i računanja, argumenata za i protiv, donosimo za nas revolucionarnu odluku - govori nam Tanja.

Riječ je o odluci koja im je 2011. promijenila život. Preuredili su obiteljsko imanje i pretvorili vinograd u ekološki voćnjak. Sve to nije bilo nimalo lako, priznaje Tanja, posebice jer niti ona niti muž nisu agronomi i bavili su se drugim odgovornim poslovima. 

- Polazišna točka bila je jasna, a to je isključivo ekološki uzgoj zato što smo željeli proizvesti nešto zdravo što i mi volimo te konzumiramo. U razgovorima i konzultacijama s vrhunskim agronomima odlučili smo se za krušku viljamovku te smo za tu kraljicu među kruškama željeli napraviti nešto posebno. Krenuli smo u potragu za bageristima, prikupljali ponude kako bismo veliko strmo brdo pretvorili u terase radi lakše obrade i pristupa. Jednog su jutra, u inače mirnom i pitomom kraju, moćni buldožeri, bageri i traktori zagospodarili brijegom i u konačnici ga pretvorili u amfiteatar s 14 terasa, koje smo naknadno ogradili. Izgledalo je to veličanstveno - prisjeća se naša sugovornica. 

'Sve je bilo novo i izazovno'

Nakon što su prošli sve administrativne obaveze i ispitivanje tla te dobili razne dozvole, konačno su ostvarili svoj san i registrirali ekološki OPG. 

- Tad nam je stiglo 1000 malih nježnih sadnica krušaka, koje smo nas dvoje, uz pomoć sina Filipa i susjeda, posadili s neopisivim veseljem, ponosom, osmijehom i uz malo bolna leđa. Počeli smo učiti o tome kako obrezivati voćke i gnojiti ih organskim preparatima. Morali smo nabaviti kućice za solitarne pčele, kupiti malčer, a najizazovnije nam je svih ovih godina gledanje u nebo, u nadi da neće biti mraza ili tuče - kaže Tanja.

Budući da su se upustili u nešto sasvim novo, jedan od izazova bio je i pogoditi pravi termin za berbu, jer je kruška vrlo osjetljiva sorta s relativno kratkim rokom trajanja u svježem stanju. 

- S obzirom na to da nama ovo nije primarna djelatnost te je prilično zahtjevno uskladiti redovan posao, obiteljske obaveze i odlazak u voćnjak, nismo išli u nabavku preše niti hladnjača, tako da je trebalo pronaći prešu s ekocertifikatom, nabaviti boce i čepove, dati izraditi etikete... Netom ubrane kruške vozimo u ekološki certificirane OPG-ove na ekološku preradu. Ondje se kruška do određenog stupnja zrelosti čuva u hladnjačama, strogo odvojena od ostalih proizvoda, a potom se preša, pasterizira te se dobiven sok, bez dodataka šećera, aditiva ili konzervansa, puni u boce. Tako dobiven sok može stajati dvije godine, a nakon otvaranja do pet dana u hladnjaku - objašnjava nam Tanja. 

Šuška se šuška…

Za nju, dodaje, nema veće sreće nego kad s obitelji, prijateljima i susjedima ubere plod njihova truda, znajući da će i oni, kao i kupci, uživati u njemu. 

- Neprocjenjivo je dobiti u čaši nektar čistog zdravlja. Bilo da jedete krušku ili pijete njen prirodan sok, znajte da ona obiluje vitaminom C, kalijem, elektrolitima, magnezijem, bakrom, vlaknima, uklanja toksine i loš kolesterol, ima nizak glikemijski indeks te je odlično gorivo za prije ili poslije vježbanja - ističe naša sugovornica i dodaje da je sreća još veća kad taj isti nektar probaju djeca, pogotovo ona najmanja, u kolicima, i svojim kretnjama traže još, a ona malo veća mole roditelje da im kupe taj fini sok.

Takvi trenuci su, kaže, najveći dokaz da su ona i muž donijeli dobru odluku, a to je "od nule" krenuti u ozbiljan posao s proizvodnjom ekoloških krušaka. 

- Tako smo zadržali vrijednu lokaciju i više od jednog stoljeća, a istodobno smo unijeli duh novih vremena. Sloganom našeg soka, 'Šuška se šuška da je stigla Eko kruška', želimo i dalje promovirati ekologiju, zdravlje, dobru volju i obiteljske vrijednosti - rekla je na kraju Tanja, koja je svoj sok od ekološke kruške ove godine prijavila na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kauflanda.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.

Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam