Milana Vuković-Runjić analizira zašto muškarci vole fileke dok se ženama izrazito gade. Zagrebačkim intelektualcima dalmatinskog podrijetla tripice su mitska hrana
24sataExpress: Jesu li tripice specijalitet ili ljigava splačina?
Moje najranije uspomene na fileke, odnosno na tripice kako ih se u Dalmaciji zove jest na neku staru susjedu kako pere utrobu teleta u moru. Prizor mučan, dovoljan za žurni odlazak na zahod. Jednom me je otac nagovorio da s njime pojedem fileke, nakon čega sam povraćala cijelu noć. Jednostavno, ta mi je hrana pregadljiva. No, na stranu moj doživljaj fileka: većini su muškaraca, pogotovo zagrebačkih intelektualaca dalmatinskog podrijetla baš oni mitska hrana. Preko njih očito uspostavljaju vezu s djetinjstvom. U Zagrebu i danas postoji nekoliko mjesta na kojima se fileki poslužuju, i nad kojima je uvijek lako sresti ozbiljna lica naših intelektualaca, predanih uživanju.
>>> Više pročitajte u 24sataExpressu...