Obavijesti

News

Komentari 6

45 zastupnika uputilo izmjene Zakona u HNB-u u proceduru

45 zastupnika uputilo izmjene Zakona u HNB-u u proceduru
1

Predložene zakonske izmjene potpisalo je 45 zastupnika iz čak devet stranaka, te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika. Zakon je u ime predlagatelja potpisao Mostov Ivan Kovačić

VIDEO

Skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe, uputila je u srijedu u hitnu saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim bi se državnoj reviziji omogućilo da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke, a trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata.

Predložene zakonske izmjene potpisalo je 45 zastupnika iz čak devet stranaka, te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika, a u dosad neviđenoj "mješavini" su 10 zastupnika HDZ-a, 13 Mostovaca, po dvoje zastupnika HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a, Miodrag Demo (BM 365), reformist Radimir Čačić i SDSS-ov Mile Horvat, nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak te zastupnici nacionalnih manjina Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković.

Zakon je u ime predlagatelja potpisao Mostov Ivan Kovačić, a u Saboru će ga predstavljati Ivan Lovrinović (Most) i Goran Marić (HDZ).

Predlagatelji tvrde da je u većini zemalja EU državnim revizorima omogućeno da revidiraju poslovanje i izvješća središnjih banaka, što u Hrvatskoj nije predviđeno zakonom. "Zbog onemogućavanja Državnom uredu za reviziju da revidira financijska izvješća i poslovanje HNB-a u javnosti se stvorila visoka razina nepovjerenja u transparentnost rada i poslovanja HNB-a", navode predlagatelji.

Upozoravaju i na "proizvoljno i pogrešno tumačenje regulative EU-a", zbog čega je, kažu, nekoliko puta bespotrebno odgođeno glasovanje o izvješću HNB-a za 2014.

Podsjećaju da važeći zakon propisuje da mandat guvernera i viceguvernera traje šest godina bez ograničenja, što im omogućuje "doživotni mandat", a to je, kažu, nepoznata praksa, ne samo u EU, nego i u svijetu. "Tako, na primjer, jedan viceguverner HNB-a obavlja tu dužnost već 25 godina, a više njih su u trećem mandatu kao viceguverneri i članovi Savjeta HNB-a", navode predlagatelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi