Obavijesti

News

Komentari 3

A. Merkel pohvalila arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije

A. Merkel pohvalila arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije
1

Iz njezinih riječi dalo se iščitati da ne odustaje od oštrih poruka koje je u Beogradu uputila Tadiću. Pahor bi trebao biti mirovni posrednik između Zagreba i Beograda

VIDEO

Iako je njemačka kancelarka za posjeta Ljubljani kazala da neće iz Slovenije slati poruke Beogradu i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, svoj je stav jasno iskazala pohvalom Sloveniji i Hrvatskoj i njezinim premijerima za rješavanje graničnog spora te odgovorom da Slovenija, s obzirom na to da je članica EU i s iskustvom te "hrabrošću" da se postigne dogovor o arbitraži, može imati ulogu u smirivanju stanja u regiji. Iz toga se dalo iščitati da ne odustaje od oštrih poruka koje je prošli tjedan prenijela Tadiću: da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom.

Špekuliralo se da će slovenski premijer iskoristiti susret s Merkel da pokuša ublažiti čvrst stav o Kosovu, nakon što se u diplomatskim krugovima doznalo da je Tadić iznenada u subotu pozvao Pahora na večeru u Beograd na kojoj mu se požalio na nepopustljivost Angela Merkel. U istom dahu spominjala se mogućnost da Pahor preuzme ulogu svojevrsnog mirovnog posrednika između Zagreba i Beograda. Merkel je, vidjelo se, i te kako svjesna da na europskom putu država jugoistočne Europe ima prepreka, posebno bilateralnih pitanja, zbog granica ili imena, no sva se ona moraju rješavati dogovorom.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Srbija reagirati na tu, sada već drugu snažnu poruku iz inozemstva - prva je došla iz Zagreba, kad je Merkel iz Banskih dvora poručila da Hrvatska treba biti uzor regiji. Europska perspektiva regije bila je samo jedna od tema ručka Merkel i Pahora.

Dok je njemačka kancelarka jela dimljenu pastrvu i juneći odrezak, Pahor je zagrizao kiselu jabuku govoreći o potrebi strukturalnih reformi - a koje su odbijene na referendumu - da bi - kako želi - Slovenija ostala u "njemačko-francuskom" vlaku, a ne potonula s državama dužnicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...