Obavijesti

News

Komentari 18

A protiv toga su glasali: Ovih 8 stvari Tsipras predlaže za spas

A protiv toga su glasali: Ovih 8 stvari Tsipras predlaže za spas
3

Dokument od 13 stranica Tsipras je kreditorima poslao u četvrtak, a u petak će zatražiti i potporu parlamenta za novi plan mjera štednje težak 13 milijardi eura

VIDEO

Grci koji su u nedjelju ponosno rekli "ne" mjerama štednje svoju pobjedu na referendumu bučno su slavili na ulicama. Tada vjerojatno nisu niti slutili da će ono protiv čega su glasali njihov premijer, samo nekoliko dana kasnije, predložiti parlamentu, a sve kako bi svojoj zemlji osigurao financijsku pomoć i spasio je od vrlo izglednog kolapsa.

Dokument od 13 stranica Alexis Tsipras međunarodnim je kreditorima poslao u četvrtak navečer, a u petak će zatražiti i potporu grčkog parlamenta za novi plan mjera štednje težak 13 milijardi eura. 

To možda i neće ići tako glatko jer je ministar energetike Panagiotis Lafazanis, član najradikalnije frakcije Syrize, odbio staviti potpis na dokument pozivajući se na rezultate referenduma na kojem je 61 posto Grka odbilo štednju. Predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou upozorila je pak da nijedan novi dokument koji predviđa "stezanje remena" neće dobiti većinsku potporu u parlamentu od 300 zastupnika.

Ona se u četvrtak navečer sastala s Tsiprasom, ali je svoj ured napustila ne dajući nikakve komentare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer je u petak ujutro u parlamentu pozvao članove svoje Syrize da podupru plan, pozvao je na jedinstvo u stranci i poručio:

- Imamo mandat da osiguramo bolje uvjete od onih koje su nam kreditori nudili. No, nemamo mandat da Grčku izvedemo iz eurozone.

Europa je Grčkoj poslala jasno upozorenje da financijske pomoći i ostanka u eurozoni neće biti bez reformi. Grčka od međunarodnih kreditora traži nove 53 milijarde eura pomoći. Pogledajmo što je Tsiprasova vlada predložila u svom najnovijem dokumentu:

1. Bolje punjenje proračuna

Planirano je povećanje poreza kako bi država zaradila više od onoga što potroši

2. Nove porezne stope

Predviđa se uvođenje 23-postotnog PDV-a na restorane i catering, ali i smanjena stopa od 13 posto za osnove prehrambene namirnice, struju za hotele i vodu. Tsipras predlaže i stopu od 6 posto za farmaceutske proizvode, knjige i kazalište.

3. Nema povlastica za otoke

Porezne olakšice za otoke bit će ukinute. Samo oni najudaljeniji moći će zadržati sadašnje povlastice.

4. Kasnije umirovljenje

Grci će do najkasnije do 2022. godine u mirovinu moći tek kad napune 67 godina. Izuzetak će biti samo oni koji rade teške poslove i majke s djecom s posebnim potrebama. 

5. Reforma plaća u javnom sektoru

Plaće u državnim službama za neke će djelatnike biti niže jer formirat će se na osnovu njihovih sposobnosti, učinkovitosti i odgovornosti.

6. Bolje ubiranje poreza

Država će osnovati neovisnu agenciju čiji će cilj biti suzbijanje utaja poreza i njegova bolja naplata.

7. Reforma tržišta rada

Bit će jednostavnije dobiti dozvole za otvaranje kompanija, a vlada planira izdavanje i novih dozvola za javne bilježnike i sudske službenike. Predviđena je i reforma tržišta nafte.

8. Nove privatizacije

Vlada planira omogućiti privatizaciju kompanije za distribuciju struje, regionalnih aerodroma i luka uključujući i luke Pirej i Solun koje bi uskoro trebale biti prodane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21