Obavijesti

News

Komentari 0

Abazović: 'Potpisom Temeljnog ugovora šalje se poruka mira'

Abazović: 'Potpisom Temeljnog ugovora šalje se poruka mira'

Rekao je da mu je čast što je doveo do kraja proces koji predugo traje u Crnoj Gori, podsjetivši da je pitanje Temeljnog ugovora sa SPC-om otvoreno 2012. godine, te da je današnjim činom stavljena točka na izazov koji je stajao pred njima

Nakon iznenadnog potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a u srijedu u Podgorici, crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da je time poslana poruka mira i tolerancije.

''Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije. Vjerujem da okrećemo novi list, da se okrećemo novim izazovima kojih ne nedostaje u našem okruženju, a sve sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakosti, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima”, istaknuo je Abazović.

Rekao je da mu je čast što je doveo do kraja proces koji predugo traje u Crnoj Gori, podsjetivši da je pitanje Temeljnog ugovora sa SPC-om otvoreno 2012. godine, te da je današnjim činom stavljena točka na izazov koji je stajao pred njima.

Crna Gora bilježi rast zaraženih koronavirusom, vratili obvezu nošenja zaštitnih maski
Crna Gora bilježi rast zaraženih koronavirusom, vratili obvezu nošenja zaštitnih maski

“Ja sam na to ponosan”, poručio je Abazović istaknuvši da je vlada odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je potpisani Temeljni ugovor nešto što je bilo potrebno državi Crnoj Gori kao i toj vjerskoj zajednici.

Rekao je da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vjekove bila, "domaćinska kuća za sve ljude, s koje god strane svijeta dolazili", te je pozdravio sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole, kojem narodu pripadaju".

"Toliko toga zajedničkog kroz vjekove imamo da je zaista luksuz da trošimo vrijeme na ono što nas razlikuje i da povećavamo razlike međusobno. Vjekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mjesta i za onoga drugoga", dodao je on.

Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici nakon što je patrijarh SPC-a Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore.

Tijekom potpisivanja ugovora ispred crnogorske Vile Gorice prosvjedovalo je nekoliko desetaka građana, a najavljeno je da će tijekom dana biti masovnijih prosvjeda.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori, oboljelom je dobro
Prvi slučaj majmunskih boginja u Crnoj Gori, oboljelom je dobro

U Podgorici je primjetna pojačana nazočnost policije.

Prosvjednici tvrde da je potpisani ugovor na štetu svih građana te da je signal za stvaranje crnogorskog jedinstvenog demokratskog fronta.

Temeljni ugovor sa SPC osporava dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, koja je odmah po potpisivanju najavila da će do kraja dana pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te da će buduća vlast odmah poništiti Temeljni ugovor sa SPC.

Među protivnicima ugovora su crnogorska nacionalna udruženja, dio nevladinog sektora... Oni smatraju da predloženi Temeljni ugovor SPC stavlja iznad države Crne Gore, a crnogorsko kulturno i vjersko nasljeđe prevodi u srpsko.

Iz nevladinih udruga su ukazali na niz pravnih anomalija, od toga da su neke odredbe suprotne pozitivnim propisima Crne Gore do konstatacije da se njime narušava sekularni, Ustavom zajamčeni, karakter države.

Usprkos protivljenju dijela javnosti, koja je tražila da se o ugovoru otvori debata i njegov tekst korigira, premijer Abazović je za samo desetak dana proveo postupak potpisivanja odbivši sve sugestije stručne javnosti.

U Crnoj Gori je u tijeku sjednica vlade, koju prenosi većina nacionalnih televizija a na kojoj se raspravlja o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC-om.