Obavijesti

News

Komentari 36

Advent u Zagrebu bez kućica i klizališta, koncerti s balkona

Advent u Zagrebu bez kućica i klizališta, koncerti s balkona

Zagrebački advent će se ipak održati, ali uz epidemiološke mjere te bez klizališta i spornih kućica s hranom i pićem. Gradom ćemo moći hodati i tražiti virtualni program koji ćemo vidjeti kroz ekrane mobitela

Došlo je i to doba godine, kraj studenog, vrijeme Adventa u Zagrebu. Nakon nekoliko mjeseci pogađanja, hoće li ga biti, kakav će biti i hoće li ga organizirati Holding, Velesajam ili Turistička zajednica, iz Grada su objavili kako će se organizirati Advent i koji će sve sadržaji biti dostupni posjetiteljima. Prva adventska svijeća pali se na Manduševcu 28. studenog, a ukrašavanje ulica i parkova je počelo već prije nekoliko tjedana. Advent će trajati do 1. siječnja 2021. godine. 

Miki, što muljaš? Organizaciju Adventa dao je Holdingu, a oni o tome uopće nemaju pojma
Miki, što muljaš? Organizaciju Adventa dao je Holdingu, a oni o tome uopće nemaju pojma

Bez tradicionalnih kućica

Promjena koja privlači najviše pažnje je izostanak adventskih kućica, koje su se prošle godine našle u središtu korupcijske afere. Umjesto kućica, gastro ponuda će biti osigurana kroz projekt 'žićBo' koji je nastao na inicijativu zagrebačkih ugostitelja. Ugostitelji će u svojim lokalima pripremiti tematske aktivnosti tijekom tjedna i posebna događanja preko vikenda, a gosti će moći izabrati nešto iz ponude i pojesti to s nogu. 

Otkazali zagrebački Advent, još se ne zna hoće li biti alternative
Otkazali zagrebački Advent, još se ne zna hoće li biti alternative

Koncerti uz epidemiološke mjere

Najavljeno je i devet glazbenih programa na različitim lokacijama u gradu u sklopu kojih će biti 95 koncerata, među kojima su i koncerti s božićnih balkona u Tkalči, galeriji Lav i s balkona Hrvatskog narodnog kazališta. Ove godine neće biti velikih glazbenih imena, umjesto njih zagrebačke ulice punit će zvukovi  Zagrebačkih solista, klapa i sastava koji će svirati tradicionalne božićne pjesme.

Uz koncerte, održat će se i izložba Advent u Zagrebu, a u cijelu priču su se uključili i muzeji. Tako će Advent s ulice preseliti u Muzej prekinutih veza, Muzej mamurluka, Muzej čokolade, Muzej iluzija i Muzej Zagreb '80.  

Tradicionalne žive jaslice će biti postavljene pred Katedralom od 17. prosinca do 6. siječnja, a u Etnografskom muzeju bit će postav čak 42 različite jaslice iz svih dijelova Hrvatske. 

Advent u Zagrebu šire na cijeli grad, neće biti klizališta: 'Ovo je vrijeme preživljavanja'
Advent u Zagrebu šire na cijeli grad, neće biti klizališta: 'Ovo je vrijeme preživljavanja'

Advent je ušao među ljude

Novonastala epidemiološka situacija prisilila je organizatore da se Advent ne bazira samo na hrani, piću i suvenirima, pa će tako grad biti prepun kulturnih događanja. Među njima je i 'Bajka za van', predstava na Ribnjaku gdje će posjetitelji kroz slušalice slušati priču iz perspektive svih likova dok se šeću kroz park Ribnjak koji služio kao scenografija. 

Djed Mraz će se ove godine smjestiti u kazalištu Mala scena, a ako ipak odlučite kupiti suvenir, u sklopu projekta Ilica: Q’ART – Festival zajednice, svoje rukotvorine izlagat će lokalni izlagači-obrtnici uz glazbu i ostale programe.

Advent u virtualnom svijetu

Još jedna novost je i program 'Virtualni božićni prozori' koji će preko aplikacije Equinox XR posjetitelje usmjeravati na 20-ak lokacija na kojima će se pripremljeni programi gledati kroz mobitele. Uz to, bit će postavljene i virtualne jaslice. 

'Grad će biti urešen, osvijetljen, ali klasičnog adventa neće biti'
'Grad će biti urešen, osvijetljen, ali klasičnog adventa  neće biti'

Ove godine Advent će biti bez klizališta na Tomislavcu zbog nemogućnosti pridržavanja epidemioloških mjera, ali će djeca moći uživati u svom kutku na Vranyczanyjevoj poljani i čarobnom svijetu Orašara oko HNK. Umjesto slikara i dobrih koncerata, na Strossmayerovom šetalištu ove godine će biti postavljen dom jedne tipične zagrebačke obitelji. U Zoološkom vrtu grada Zagreba bit će polarni Advent gdje će posjetitelje kroz vrt provoditi vilenjaci, a nije se odustalo ni od Zagreb Advent Runa.