Obavijesti

News

Komentari 202

Mirjana svjedočila o računima i na kraju je Ivi poslala poljubac

Mirjana svjedočila o računima i na kraju je Ivi poslala poljubac
13

Medicinski vještak je vještačio liječničku dokumentaciju Ive Šarića. Zaključio je da je Šarić mogao pristupiti sudu 25. studenog. Zbog toga će ga 9.12. dovesti policija

VIDEO

Na suđenju u slučaju Fimi media u ponedjeljak bi trebala svjedočiti supruga bivšeg premijera, Mirjana Sanader, koju su već trebali ispitati. Mirjana Sanader je prošlog puta svoj nedolazak ispričala odlaskom na stručni simpozij. U ponedjeljak je došla na sud. 

Rekla je da će svjedočiti te je odgovorila na prvo pitanje:

- Nisam bila prisutna kad bi nam Barišić navodno donio novac. Možda je on nama dolazio s ostalima no ne sjećam se da bi ikada dolazio sam. O tome vam podatke može dati policija koja je bila ispred naše kuće i pregledavala sve koji su dolazili u našu kuću od naših prijatelja do prijatelja naše djece - rekla je Mirjana Sanader i završila svjedočenje a onda je rekla da će svjedočiti kao osoba protiv koje je USKOK podnio zahtjev za proširenim oduzimanjem imovine.

"Izgleda da mi ništa nismo napravili do 1992. godine"

Stjecanje doktorske titule ni onda a ni danas nije jeftino. A želja za doktoratom je želja da se stekne najviše obrazovanje i kasnije u životu to iskoristi. Za vrijeme studija imali smo pomoć roditelja. Nakon stjecanja doktorata vratili smo se u Hrvatsku, no moj suprug je zadnjih pet godina doktorata bio stalno zaposlen u jednoj školi i radio je za novine. Devet godina nismo imali djece. Kad smo se vratili u Hrvatsku 1983. nostrificirali su nam doktorate i počeo je naš rad. Moj suprug se odmah zaposlio i radio je do prije tri godine. Isto tako sam radila i ja. Rečeno mi je da vaš vještak nije bio upućen ili nije htio biti u životu ljudi koji su deset godina bili doktori znanosti. Izgleda kao da mi ništa nismo napravili do 1992. To nije istina, a pogotovo u vezi mog supruga. On je bio jako marljiv. Surađivao je s jednom izdavačkom kućom, a to znaju svi, jer je trgovao između izdavačkih kuća u Hrvatskoj, Srbiji i drugima i tu je jako dobro zarađivao. Vidjevši da nemate nikakve podatke da sam ja uopće bila živa do 1992. godine sama sam uspjela naći dokumentaciju što sam ja sve radila. Na početku nisam bila zaposlena za stalno, no radila sam na fakultetu. Radila sam svašta jer je meni to bila uživancija. 1986. godine vratili smo se natrag u Austriju gdje je suprug nastavio s Meyer Pressom, a osnovao je i tvrtku Vapag gdje je primao plaću i procente od onoga što su zaradili. U to vrijeme smo kupili, kako vi to zovete, luksuzni auto, rekla je Mirjana Sanader. 

U tom trenutku ju je prekinula sutkinja i rekla da sud nikako ne zove. Mirjana Sanader se ispričala i nastavila svjedočiti.

U to vrijeme dobili su djecu pa su uzeli pomoć u kući jer je Mirjana željela nastaviti raditi. Osnovala je tvrtku koja će se baviti konzaltingom za kupnju umjetnina. 

- Moj suprug osnovao je HDZ u Tirolu, i on se želio vratiti u Hrvatsku. Ja se nisam htjela vratiti jer su nam djeca tek prohodala. No, vratili smo se u rat, kada su svi odlazili. Imali smo kapital i bili smo osigurani. S obzirom da smo od tada pa do danas imali poslove koji odgovaraju našem obrazovanju, imali smo i primanja sve do trenutka kad nam je tužilaštvo to oduzelo - rekla je Mirjana Sanader. 

"Sve što su nam oduzeli zakonski smo stekli"

Nije neuobičajeno da netko tko radi, ima novac. Sve što nam je oduzeto zakonski smo stekli, o nama se od 1990. godine zna sve živo. Možda se ne želi prihvatiti, jer je uspjehe teško podnositi. Na računu u banci imamo oročenih 221.000 kuna, rekla je Mirjana Sanader, a na pitanje otkuda ti novci rekla je sljedeće:

- To je europski standard. Ja i moja djeca smo štedjeli i to nam je uneseno u europski način življenja. Suprug i ja imali smo dobra primanja koja su bila čak i do deset puta veća nego prosječna hrvatska primanja. Štedjeli smo jer je to normalno, čovjek se boji bolesti, boji se za djecu itd. Preko mojih računa se može vidjeti da sam uplaćivala i za svoju djecu - kaže Mirjana Sanader, a onda je rekla da bi nešto htjela reći o zbirci umjetnina.

- Polovica od zbirke je poklonjena od autora, prijatelja, kolega, a neke je moj suprug kupio sam. Procjena slika nije ni blizu točna. Kolega je neke slike procijenio krivo, a nije uzeo u obzir da su neke kupljene 20 godina prije. Kada sam upoznala Ivu već  je imao sklonost prema umjetninama. On je donio nekoliko umjetnina kad smo se upoznali, nakon vjenčanja dobili još nekoliko i to je postala njegova strast. Sakupljanje slika i kolekcionarstvo je postao jedini hobi mojeg supruga - rekla je Mirjana Sanader. 

"USKOK je ugrozio život moje kćeri"

Mirjana Sanader je rekla kako su ona i suprug kćerima kad su se rodile otvorili račune .

- Na te račune smo im mi i rodbina uplaćivali novce 23 godine - rekla je Mirjana Sanader. Na pitanja USKOK-a nije željela ogovarati jer kaže da nisu bili fer prema njoj.

- Oni su ugrozili život moje kćeri Brune koja je išla u Afriku u jednu bolnicu  u Keniju. Na račun sam joj uplatila tisuću eura ako se nešto dogodi, jer je ranije u Keniji bilo nekih problema, a oni su joj to blokirali - rekla je Mirjana Sanader. 

Na kraju svjedočenja svojem je suprugu poslala poljubac. 

Dobila kaznu jer nije došla na sud

Sutkinja Ivana Čalić kaznila ju je, prošli put, zbog nedolaska s 5000 kuna. Supruga bivšeg premijera bi trebala na sudu govoriti o obiteljskoj imovini, ali i o tome je li bila u obiteljskoj vili kada je bivši rizničar HDZ-a Sanaderu navodno donio 15 milijuna kuna, koje su izvukli iz državnih institucija i tvrtki.

"Ivo Šarić je mogao pristupiti sudu"

Osim Mirjane Sanader, na sudu je trebao biti ispitan i njen otac, Ivan Šarić. Ipak, on je dostavio liječničku dokumentaciju. O toj je dokumentaciji u ponedjeljak na sudu govorio medicinski vještak.

 - Na osnovi liječničke dokumentacije od 13. studenog proizlazi da je kronično oboljenje srca Ive Šarića bilo stabilno i da nalaz ne upućuje da zbog bolesti srca ne bi mogao pristupiti sudu - rekao je medicinski vještak i dodao da je Šarić po ovoj dokumentaciji mogao 25. studenog doći na raspravu jer se nalazi u granici normale. Ivo Sanader je onda inzistirao na tome da je Šariću moglo pozliti poslije pregleda, a vještak je rekao da on može suditi samo na temelju dokumentacije.  Sutkinja je na kraju odlučila da će Ivu Šarića 9. prosinca na sud dovesti policija. 

"Sanaderova majka ne bi mogla pristupiti raspravi"

Vještak je vještačio i dokumentaciju za Sanaderovu majku. 

- Pregledom je utvrđeno gotovo potpuno začepljenje arterije vrata koji opskrbljuje mozak krvlju što je opasnije za život od bolesti srca. Na osnovi ovakve dokumentacije smatram da Iva Sanader ne bi mogla pristupiti raspravi zbog vrlo velike opasnosti za život i zdravlje.

Svjedočit će Vladimir Faber

Na sudu bi osim Ive Šarića 9. prosinca trebao biti ispitan i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber. On se javio USKOK-u nakon što je kao svjedok ispitan bivši Sanaderov tjelohranitelj Davor Blažević Tigar. Blažević je, podsjetimo, posvjedočio kako Mladen Barišić nije mogao bez kontrole ulaziti u Vladu. 

Sanaderove kćeri nisu svjedočile

Na posljednjem su ročištu bile Sanaderove kćeri, Bruna i Petra Sanader, koje nisu svjedočile jer su se pozvale na zakonsku odredbu da ne moraju svjedočiti protiv člana obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela