Obavijesti

News

Komentari 582

Sanaderu 6 godina zatvora za aferu Ina-MOL, Hernadiju dvije

Sanaderu 6 godina zatvora za aferu Ina-MOL, Hernadiju dvije
3

Na Županijskom sudu u Zagrebu, bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi proglašeni su krivima za davanje i primanje mita. Sanader je dobio 6, a Hernadi 2 godine zatvora

VIDEO

Nakon više od dvije godine suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je donesena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku uprave mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju za korupciju prilikom prodaje Ine MOL-u. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

presuda ivi sanaderu 00:39

Sud je presudio kako je Sanader kriv za kazneno djelo primanja mita i osuđen je nepravomoćno na šest godina zatvora. Zsolt Hernadi dobio je dvije godine zatvora. Ni Sanader ni Hernadi, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, nisu se pojavili na izricanju presude. Ako presuda postane pravomoćna, Dioki Holding Roberta Ježića mora u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude uplatiti pet milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti u proračun Republike Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

VIDEO: Ovo su prve reakcije nakon presude

Ivi Sanaderu još šest godina zatvora. Donosimo prve reakcije

Ivi Sanaderu još šest godina zatvora. Donosimo prve reakcije. Reporter: Vilim Cvok

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 30. prosinca 2019.

Sud je kod izricanja kazne otegnotnim ocijenio da je Sanader primio mito kao premijer, a olakotnim njegovu životnu dob, loše zdravstveno stanje i to što je već pravomoćno osuđen za isto nedjelo.

Ivo Sanader mito je od 10 milijuna eura, prema optužnici, dobio od predsjednika uprave mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Za tu zlouporabu iz 2009., kada je vodio hrvatsku Vladu, Sanader je već bio osuđen.

Ustavni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. 

Županijski sud u Zagrebu sad je izrekao drugu presudu Sanaderu, dok je ovo bila prva odluka suda o USKOK-ovim optužbama protiv Hernadija. Proces protiv njega je u međuvremenu spojen s ovim protiv bivšeg hrvatskog premijera.

Susret s Hernadijem i Ježićem: 'Joj šefe, pa skidaju baterije!'
Susret s Hernadijem i Ježićem: 'Joj šefe, pa skidaju baterije!'

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka pravau Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Sud je naložio da Sanader i Hernadi podmire troškove suđenja od 60-ak tisuća kuna.

Priiopćenje MOL-a: Ovo je nepošteno suđenje, puna podrška Hernadiju

Prenosimo priopćenje MOL-a nakon presude Sanaderu i Hernadiju:

MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi. MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe.
 
Sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došla je do uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera. Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok.

Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim.

MOL čvrsto vjeruje kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju.

Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.

Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 582
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora