News

Komentari 28

Afera Ipsilon: Golemović dobio godinu i deset mjeseci zatvora

Afera Ipsilon: Golemović dobio godinu i deset mjeseci zatvora

Nakon presuda kontroverznom poduzetniku ukinuli su pritvor u kojem je od 6. svibnja. No izrečena mu je sigurnosna mjera javljanja policiji svakih 14 dana

Vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić proglasilo je danas devetero optuženih u aferi Ipsilon krivima, a  najdužu zatvorsku kaznu, od godinu i deset mjeseci zatvora, nepravomoćno je izreklo Draženu Golemoviću, kontroverznom poduzetniku kojega je USKOK optužio za poticanje na zloporabu položaja i prekoračenje ovlasti  osam državnih službenika (policajaca, carinika, poreznika i općinske državne odvjetnice) te  nezakonito posredovanje i davanje mita. Golemoviću je ujedno i ukinut pritvor u kojem se nalazio od 6. svibnja ove godine kada se dragovoljno predao hrvatskim vlastima nakon što je godinu i sedam mjeseci bio u bijegu pa je sat nakon izricanja presude izašao iz Via Rome, no izrečena mu je sigurnosna mjera obaveznog javljanja policiji svakih 14 dana. Svi optuženi moraju  platiti i paušalne troškove postupka, razmjerno svojim ekonomskim mogućnostima.

Policajcu Nedjeljku Mijošeku, koji je bio glavni Golemovićev operativac u mreži koja ga jer servisirala informacijama koje na legalan način nije mogao dobiti i činila mu razne usluge, osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora, njegovoj supruzi policajki Sonji Štević Mijošek sud je izrekao kaznu od pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, dok su policajci Željko Muller, Ante Bralić i Ivica Šoštarić osuđeni na šest, odnosno pet mjeseci zatvora. Carinik Silvano Legović osuđen je na sedam mjeseci zatvora.

Bivša općinska državna odvjetnica iz Pazina Davorka Smoković koju je USKOK teretio da je iskoristila svoj službeni položaj i autoritet da bi utjecala na tijek istrage koju je policija provodila nad Golemovićem, za što je od Golemovića na dar dobila zlatnu ogrlicu, osuđena je na devet mjeseci zatvora, a poreznik Elvis Drandić, optužen da je primio mito, televizor i glazbenu liniju, od Golemovića, jer mu je omogućio pristup informacijama o tijeku poreznog nadzora nad Golemovićevim poduzećima, osuđen je na šest mjeseci zatvora. Odmjeravajući kazne sud je olakotnim za šest optuženika – Golemovića, Mijošeke, Bralića, Šoštarića i Drandića – cijenio njihovo priznanje, neosuđivanost i obiteljske prilike, no službenim je osobama otegotnim cijenio i što su upravo koristeći svoj službeni položaj, kontakte i veze pogodovali Golemoviću. Inače, optužbe nisu priznali policajac Muller, carinik Legović i bivša tužiteljica D. Smoković, no njihovu obranu sud je odbacio smatrajući optužbe dokazanima.

Sudac je posebno naglasio da je riječ o naoko sitnim kaznenim djelima zlouporaba, no da ukupno postupanje svih optuženika  i sudjelovanje više osoba u tom postupanju kaže da je riječ o korupciji. Policajcima, cariniku i porezniku izrečena je i mjera zabrane obavljanja dužnosti na rok od godinu dana, a D. Smoković zabrana obavljanja pravosudne dužnosti na pet godina. Usto, od Golemovića se oduzima televizor i glazbena linija koje je bio darovao Drandiću, ali ih je ovaj vratio, a D. Smoković neće biti vraćena ogrlica koju je smatrala božićnim darom jer sud je ocijenio da je riječ o nagradi za učinjeno posredovanje.

 Izricanju presude od optuženika nazočili su samo Golemović i D. Smoković koja je suznih očiju najavila da će se žaliti i ponovila da je razočarana presudom i postupcima suda, USKOK-a i policije te da je izrečena kazna upravo onolika kolika joj je bila najavljena ako ne prizna krivnju.  Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina zadovoljna je što su optuženici proglašeni krivima, no i ona je najavila žalbu na visinu izrečenih kazni.

Najčitaniji članci