Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera Nanbudo: Ferenčak opet osuđen, dobio je 14 mjeseci

Srećko Ferenčak i Petar Turković bili su optuženi da su otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali

Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
32 komentara

Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, i Petar Turković su u petak, prema nepravomoćnoj presudi , proglašeni krivima na zagrebačkom Županijskom sudu i svaki je dobio po 14 mjeseci zatvora.  Od tih 14 mjeseci sedam mjeseci je bezuvjetno, a sedam mjeseci je uvjetna kazna ako u četiri naredne godine ne počine novo kazneno djelo. U korist proračuna moraju svaki uplatiti po oko dva milijuna kuna .

Srećku Ferenčaku i Petru Turkoviću sudilo se ponovo u tzv. aferi Nanbudo . Bili su optuženi da su otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Prvu presudu ukinuo je Vrhovni sud jer mu je bila sporna visina protupravne imovinske koristi koju su si optuženici navodno pribavili.

Ferenčak i Turković su 1996. najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba.

U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakov Ferbos inženjering te Turkovića, koji su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Na tome su, bio je zaključio zagrebački Županijski sud, njih dvojica zaradili razliku između svote koju su uložili, a riječ je o oko milijun kuna, te zarade od 10,6 milijuna kuna, a to je spomenutih 9,5 milijuna kuna.

No, obrana je cijelo vrijeme tvrdila kako su Turković i Ferenčak i nakon prvobitnoga ulaganja, dakle pozajmnice Nanbudo institutu, ulagali i druge iznose koji su premašili nekoliko milijuna, a riječ je o troškovima ishođenja lokacijske građevinske dozvole te troškovima izrade projektne dokumentacije i slično.

Prema prvoj presudi je bilo odlučeno da svaki mora vratiti po 4,8 milijuna kuna, ali je na ponovljenom suđenju zaključeno su oni uložili oko 6,3 milijuna kuna, a po pravomoćnosti presude obojica će morati vratiti razliku uloženog i zarade.

Na izricanje presude u petak Ferenčak i Turković nisu došli.

Tužiteljica je rekla da su zadovoljni presudom.


Možda vas zanima i ovo:
Message