Obavijesti

News

Komentari 126

Afera stipendija: 4,000.000 kn za studente nestalo preko noći

Afera stipendija: 4,000.000 kn za studente nestalo preko noći
1

Internetsku domenu Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu je od 25. travnja preuzeo privatni poduzetnik iz Bugarske. Studenti čekaju, a vladajući šute...

VIDEO

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu i dalje nema ravnatelja. Telefoni ne rade. E-mail nije funkcionalan, a internetsku domenu nzpuss.hr je od 25. travnja preuzeo privatni bugarski poduzetnik. Iako su u proračunu za stipendije predviđena četiri milijuna kuna, nema ih tko dodijeliti. Ministar Predrag Šustar šuti.

- Što se čeka, ja ne znam, ali i prije mjesec dana sam premijeru rekao da od toga neće biti ništa - kaže Veljko Kajtazi.

Zastupnik nacionalnih manjina je još 13. travnja na saborskom aktualnom prijepodnevu pitao premijera Tihomira Oreškovića u čemu je problem. Naime, jedna od šest kategorija kojima se stipendija dodjeljuje namijenjena je isključivo pripadnicima romske nacionalne manjine, koju Kajtazi zastupa.

Premijer je tada obećao riješiti problem: “Vlada će brzo reagirati. Ako ne budete imali rješenje za mjesec dana, slobodno možete mene direktno kontaktirati”.

Što je eventaulno poduzeo, iz Vlade nam nisu odgovorili. Do zaključenja ovog izdanja na naš upit nije odgovorilo ni Ministarstvo obrazovanja. Ni ministar obrazovanja Predrag Šustar nije reagirao na naš upit. Neki sumnjaju da se stipendije ove godine uopće neće dodijeliti.

- Tražio sam sastanak s ministrom, razgovarao sam s njegovim zamjenikom. Obećali su riješiti problem uskoro, ali neće to biti tako skoro - govori nam Kajtazi.

Zakladu je Vlada osnovala još 2007. godine. Raspad je počeo odlaskom ravnatelja Davora Babića prošle jeseni.

- Ako je ravnatelj dao ostavku, ne vidim zašto nisu imenovali novoga. Mogli su naći i privremenog - kaže Kajtazi.

Kad smo polovicom travnja pisali o ovoj temi, iz Ministarstva su nam rekli da će oni raspisati natječaj za stipendije, ali dosad on još nije raspisan. U slučaju da se stipendije ne dodijele, četiri milijuna kuna mogla bi se smatrati uštedom.

Zakinuti, osim studenata Roma, ostaju studenti deficitarnih zanimanja, studenti s invaliditetom, aktivni kategorizirani sportaši, studenti koji su bili u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima te studenti nadareni mladi umjetnici.

- Tijekom ovoga tjedna pokušat ću kontaktirati premijera - kaže nam Kajtazi.

Zakon Zakladu obvezuje da do 15. u mjesecu resornome ministarstvu pošalje izvješće o radu za prethodni mjesec. Kako Zaklada ne funkcionira već mjesecima, očito je zakon više puta prekršen.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu