Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Afera Villa Harmony: Četvorku pustili iz istražnog zatvora

Trojica uhićenih su negirali počinjenje kaznenog djela u svojim obranama, kao i Zoran Sikirica u svojoj izjavi poslanoj medijima iz Izraela

1 komentara

Četvorka osumnjičenih u aferi “Villa Harmony” pušteni su iz istražnog zatvora, a nad njima se nastavlja USKOK-ova istraga zbog kaznenih djela primanja i davanja mita.

U pitanju je izgradnja luksuznog hotela na Bačvicama: prema USKOK-u, kako bi se izmijenila građevinska dozvola za novoizgrađeni hotel na elitnoj splitskoj lokaciji, davalo se i primalo mito. Sredinom travnja su uhićeni Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislav Bašić, zaposlenik splitske tvrtke Špinut koja je investitor hotela i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnika direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu. Ispitani su te je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage. Prije nepunih tjedan dana iza rešetaka na Bilicama se našao i Zoran Sikirica, član uprave tvrtke Špinut d.o.o., četvrti osumnjičeni koji se sam javio USKOK-u nakon povratka s liječenja u Izraelu. I on je iznio svoju obranu u srijedu ujutro, aktivno odgovarajući na pitanja pa je tako prestala zakonska osnova za njihovim zadržavanjem u istražnom zatvoru.

USKOK ih sumnjiči da sa Zoran Sikirica i Borislav Bašić za dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva potrebnog zbog izmjene građevinske dozvole hotela dogovorili preko Željka Korice dati mito Josipu Bienenfeldu. Sporno je bilo 55 metara četvornih Jadranske ceste koji su pribrojeni u kvadraturu građevinske čestice, a u stvarnosti nisu privatno vlasništvo već vlasništvo Hrvatskih cesta, što je povećavalo katnost hotela. Nakon što je Općinski sud u Splitu presudom smanjio broj kvadrata na čestici, nužno je bilo napraviti izmjenu građevinske dozvole kako bi se dobila uporabna. To bi pak značilo rušenje jednog kata, što nije bilo zanimljivo investitorima ili izmjena kojom umanjenje kvadrata ne utječe na visinu hotela. Tvrtka Špinut je podnijela zahtjev Gradu Splitu, a za pozitivno rješenje nužno je bilo mišljenje ministarstva.

Trojica uhićenih su negirali počinjenje kaznenog djela u svojim obranama, kao i Zoran Sikirica u svojoj izjavi poslanoj medijima iz Izraela. Sve kontakte koje su imali na relaciji Split - Zagreb pojašnjavali su pokušajem da ubrzaju rješavanje svog predmeta koji je bio na čekanju pola godine u gradskoj administraciji. Josip Bienenfeld je za pozitivno mišljenje, prema službenicima USKOK-a uzeo 660 eura mita.

Možda vas zanima i ovo:
Message