Obavijesti

News

Komentari 1

Afera Villa Harmony: Četvorku pustili iz istražnog zatvora

Trojica uhićenih su negirali počinjenje kaznenog djela u svojim obranama, kao i Zoran Sikirica u svojoj izjavi poslanoj medijima iz Izraela

VIDEO

Četvorka osumnjičenih u aferi “Villa Harmony” pušteni su iz istražnog zatvora, a nad njima se nastavlja USKOK-ova istraga zbog kaznenih djela primanja i davanja mita.

U pitanju je izgradnja luksuznog hotela na Bačvicama: prema USKOK-u, kako bi se izmijenila građevinska dozvola za novoizgrađeni hotel na elitnoj splitskoj lokaciji, davalo se i primalo mito. Sredinom travnja su uhićeni Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva, Borislav Bašić, zaposlenik splitske tvrtke Špinut koja je investitor hotela i Željko Korica, bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, sada pomoćnika direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu. Ispitani su te je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage. Prije nepunih tjedan dana iza rešetaka na Bilicama se našao i Zoran Sikirica, član uprave tvrtke Špinut d.o.o., četvrti osumnjičeni koji se sam javio USKOK-u nakon povratka s liječenja u Izraelu. I on je iznio svoju obranu u srijedu ujutro, aktivno odgovarajući na pitanja pa je tako prestala zakonska osnova za njihovim zadržavanjem u istražnom zatvoru.

USKOK ih sumnjiči da sa Zoran Sikirica i Borislav Bašić za dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva potrebnog zbog izmjene građevinske dozvole hotela dogovorili preko Željka Korice dati mito Josipu Bienenfeldu. Sporno je bilo 55 metara četvornih Jadranske ceste koji su pribrojeni u kvadraturu građevinske čestice, a u stvarnosti nisu privatno vlasništvo već vlasništvo Hrvatskih cesta, što je povećavalo katnost hotela. Nakon što je Općinski sud u Splitu presudom smanjio broj kvadrata na čestici, nužno je bilo napraviti izmjenu građevinske dozvole kako bi se dobila uporabna. To bi pak značilo rušenje jednog kata, što nije bilo zanimljivo investitorima ili izmjena kojom umanjenje kvadrata ne utječe na visinu hotela. Tvrtka Špinut je podnijela zahtjev Gradu Splitu, a za pozitivno rješenje nužno je bilo mišljenje ministarstva.

Trojica uhićenih su negirali počinjenje kaznenog djela u svojim obranama, kao i Zoran Sikirica u svojoj izjavi poslanoj medijima iz Izraela. Sve kontakte koje su imali na relaciji Split - Zagreb pojašnjavali su pokušajem da ubrzaju rješavanje svog predmeta koji je bio na čekanju pola godine u gradskoj administraciji. Josip Bienenfeld je za pozitivno mišljenje, prema službenicima USKOK-a uzeo 660 eura mita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa