Obavijesti

News

Komentari 8

'Afera zlato': Vrhovni sud će odlučiti o zakonitosti dokaza

'Afera zlato': Vrhovni sud će odlučiti o zakonitosti dokaza
1

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije. U velikoj akciji koja je pokrenuta u travnju 2016. uhićeno je 15 ljudi

VIDEO

Do odluke Vrhovnog suda o zakonitosti dokaza Županijski sud neće odlučivati o osnovanosti optužnice protiv skupine pod vodstvom Luke Gale i njegova oca Ante koje tereti da su prilikom prodaje gotovo 640 milijuna kuna vrijednog zlata utajili preko 200 milijuna kuna proreza i prireza.

Izdvajanje dokaza, odnosno tajnih Uskokovih snimki iz istrage, obrana je zatražila u ponedjeljak na sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. No, kako je izdvajanje dokaza odbijeno konačnu će odluku, nakon žalbe, donijeti Vrhovni sud.

Riječ je o slučaju otkrivenom nakon krađe zaplijenjenog zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, a zbog sumnje da su fiktivnom prodajom zlata sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca u travnju 2016. pokrenuta je velika akcija u kojoj je uhićeno 15 osoba.

Afera zlato: Dvojica optuženika nagodila se i dobila blaže kazne

Nakon pokretanja istrage Uskok je isticao da su Luka i Ante Gale okupili mrežu tvrtki koje su primale novac iz Italije i prale ga fiktivnom kupovinom zlata, a mediji su tvrdili da je jedna od talijanskih tvrtki s kojima su surađivali povezana je s američkom istragom protiv jednog peruanskog narko kartela.

Tužiteljstvo je prilikom pokretanja istrage objavilo da su u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit 'unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove'. No, u priopćenju u kojem obavještavaju o podizanju optužnice navode tek da je cilj skupine bio probavljanje nepripadne materijalne koristi "neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te neprijavljivanjem i neplaćanjem dužnih iznosa po osnovi poreza i prireza na dohodak".

Uz Luku i Antu Gale Uskok je optužio Peju i Antonija Ivića, Dragana Bošnjaka, Pavla Pavlovića, Damira Premužića, Josipa Jelavića, Tomislava Šikića, Tonija Sliška, Zorana Stojića, Aleksandra Štibrića, Cipriana Petra Lugujana, Gorana Tušaka i Vinka Šutala.

Početkom travnja Šikić i Šutalo sporazumno su osuđeni nakon priznanja i nagodbe s Uskokom. Šikić je dobio djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine od kojih osam mjeseci morati provesti u zatvoru, a ostatak na uvjetnoj slobodi. Osim toga državi će morati vratiti 36 tisuća kuna materijalne koristi. Šutalo je osuđen na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a državi mora vratiti 13 tisuća kuna.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...