Obavijesti

News

Komentari 24

Afere su načele HDZ, ali oporba je beznadežno zapela u blatu

Afere su načele HDZ, ali oporba je beznadežno zapela u blatu

Oporba je ovoga vikenda dobila jednu dobru, ali i nekoliko loših vijesti. Dobra vijest je da HDZ-u pada rejting. Loša vijest je da oporbenim strankama ne raste popularnost, a njihovi lideri praktički su marginalni.

VIDEO

Oporba je ovoga vikenda dobila jednu dobru i jednu, a možda i dvije, loše vijesti.

Dobra je vijest da HDZ-u napokon pada rejting. Istraživanje CRO Demoskop koje je za RTL televiziju početkom veljače provela agencija Promocija plus pokazuje da su vladajućoj stranci ipak naštetile brojne afere proteklih tjedana i ona bilježi pad od jednog postotnog boda.

Loša vijest - ona prva - jest da te afere koje su naštetile HDZ-u nisu rezultirale rastom potpore oporbenim stranakama. SDP bilježi zanemariv rast, a Možemo! i Most zabetonirani su na deset posto podrške. To što HDZ pati, ne znači da oporba slavi.

A druga loša vijest iz ovog istraživanja odnosi se na popularnost lidera oporbe. Peđa Grbin, Sandra Benčić i Nikola Grmoja uživaju pojedinačno manje od dva posto podrške građana i na listi najpopularnijih političara slabiji su od Ivana Penave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Niti rastu oporbene stranke, niti ih vuku njihovi lideri.

Tako to biva kad je Zoran Milanović lider oporbe. 

Tko pod sobom kopa jamu, drugi u nju upadaju

To su loše vijesti za oporbu u trenutku kad HDZ ponovno kopa sebi jamu, kad se nalazi pod aferama i optužbama, neki od njih i pred kaznenim progonom, kad se vladajući političari rugaju javnosti, a ogorčeni građani u takvoj situaciji ne honoriraju oporbene stranke i političare. 

Ne prepoznaju da je oporba zaslužna za HDZ-ov pad, niti da oporba zaslužuje podršku građana u rušenju HDZ-a s vlasti.

Umjesto toga, među oporbenim strankama dominira stranka Neodlučnih (16,5 posto), a među oporbenim političarima famozni Nitko s 26 posto podrške.

I to je dobra vijest za HDZ.

Jer što god radio, iza sebe ne vidi nikoga tko bi ga mogao u ovom trenutku ugroziti. 

Pokazuju trendove

Naravno, ankete ovakve vrste nisu relevantne u kontekstu planiranja izbornih rezultata. Mandati se osvajaju po izbornim jedinicama, kampanja još nije počela, koalicije nisu formirane... 

Ali ankete ipak ukazuju na trendove.

U prvom redu, oporbene stranke ne profitiraju na HDZ-ovim skandalima, ne rastu na njihovim aferama, ne nameću se kao alternativa. Zatim, najveći lideri oporbe potpuno su marginalni akteri u očima građana i svojim zanemarivim rejtingom ne uspijevaju konkurirati Andreju Plenkoviću i tavore u sjeni Zorana Milanovića.

I napokon, "Neodlučni" su postali najveći koalicijski partner HDZ-a.

Neodlučni su najvažniji

Uz pomoć neodlučnih birača, potencijalnih apstinenata na narednim izborima, HDZ može planirati svoju strategiju i računati na mobilizaciju svojeg biračkog tijela, ne samo onog lojalnog stranačkom bedžu, već i interesno povezanog s HDZ-ovom vlašću, što se najbolje vidi iz slučaja Hrvatskih šuma.

Osim autodestrucije i implozije HDZ-a, oporba je dosad u najvećoj mjeri računala na referendumsko raspoloženje svojih glasača, na mobilizaciju i gotovo plebiscitarni odaziv građana kojim se kompenziraju sve nakaradnosti izbornog sustava na koje HDZ računa.

Ovako, to oporbeno nezadovoljstvo odlijeva se prema zasad nepostojećim političkim opcijama, prema apatiji ili frustraciji koja može rezultirati i podrškom nedemokratskim, destruktivnim i radikalnim snagama. Sve su to opcije na koje HDZ računa.

Oporbeni blok

Dokle god se ne stvara oporbeni blok, dokle god se oporbena podrška mrvi i rasipa, dokle god među oporbenjacima ne izrasta neki kompetentni lider koji će povući oporbu, a pritom nema ni stranaka koje će povući kilave lidere, dotle Plenković i HDZ mogu računati na bilo kakav uspjeh.

Ili makar manji neuspjeh.

Relativni izborni pobjednik, pokazao je HDZ to već u mnogo navrata, može pokupiti (ili kupiti) partnere i žetončiće u novom sazivu parlamenta i ankete zasad pokazuju da je HDZ opet u dobroj startnoj poziciji.

Izmučio Hrvatsku

Plenkovićev HDZ nije samo svojim aferama izmučio Hrvatsku, već je razbio političku scenu, zgadio politiku, produbio apatiju. A sama oporba mu se u tome nije uspjela oduprijeti.

Pa čak ni kad se trebalo prikopčati na javne manifestacije društvenog nezadovoljstva i pritiska na vlast, poput "klečitelja" ili prosvjeda HDZ-a za Vladimira Matijanića, ili čak reakcija na skandalozne izjave Zorana Milanovića kojemu također pada rejting.

Oporba je zacementirana, njezini lideri potkapacitirani i koliko god HDZ ovim aferama radio protiv sebe (ali za svoje), oporba je pokazala da u svemu tome ne uspijeva napraviti ništa za sebe.

Iako je HDZ-ovih afera sve više, vremena do izbora je sve manje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag