Obavijesti

News

Komentari 28

Agencija koja je izdala dozvolu za sporne vjetroelektrane: Mi nismo pogodovali C.E.M.P.-u!

Agencija koja je izdala dozvolu za sporne vjetroelektrane: Mi nismo pogodovali C.E.M.P.-u!
1

Ključna za zaradu investitora su tri rješenja agencije HERA. Njihova čelnika Jurekovića USKOK tereti da im je pogodovao u dogovoru s Rimac. Agencija kaže: Sve je bilo u skladu sa propisima

VIDEO

Regulatorna agencija HERA koja je izdala rješenja investitoru u vjetroelektrane Krš-Pađene kojim su postali povlašteni proizvođač električne energije, tvrdi da je u tom poslu sve čisto. Podsjetimo, USKOK tereti Josipu Rimac, ali i čelnika HERA-a Tomislava Jurekovića da su pogodovali investitoru, tvrtki C.E.M.P. u vlasništvu hercegovačkog poduzetnika Milenka Bašića. Istražitelji tvrde da je Josipa Rimac utjecala na Jurekovića kako bi se donijela tri rješenja od prosinca do svibnja ove godine. Njima je cijela vjetroelektrana puštena postala povlašteni proizvođač, te ćemo im zato svi kroz 14 godina plaćati dvostruko višu cijenu električne energije. Godišnje bi trebali dobiti 268 milijuna kuna, odnosno 3,75 milijardu kuna kroz 14 godina.

Zbog muljaža Josipe Rimac sve nas čeka poskupljenje struje?!
Zbog muljaža Josipe Rimac sve nas čeka poskupljenje struje?!

USKOK smatra da nisu imali sve potrebne uvjete, poput ugovorenog prava služnosti ili da su upisani u registar, da bi im se izdala ta sporna rješenja u prosincu, ožujku i svibnju. Smatraju i da su im istekli rokovi u kojima su mogli dobiti status povlaštenog proizvođača. Ali su odlukama HERA-e ipak postali povlašteni proizvođač, čime je cijena struje koja će se od njih kupovati porasla s 43 na 94 eura po megavatsatu. Dakle, ta rješenja su ključna za cijeli slučaj.

Pitali smo zato HERA-u hoće li poništiti izdana rješenja? Jesu li imali sve uvjete, te jesu li ostali članovi upravnog vijeća znali za dogovor Jurekovića i Rimac, te zašto nisu kontrolirali izdavanje spornih rješenja? 

U odgovoru iz HERA-e navodi se da oni ne mogu komentirati konkretan slučaj zbog istrage u tijeku, ali također se jasno tvrde da su sve njihove odluke, pa i ova,  pravno čiste. I sporna rješenja neće biti poništena samostalno s njihove strane. Odgovor oko tog dijela donosimo u cijelosti:

"Želimo napomenuti da je HERA tvrtki C.E.M.P. izdala rješenja u skladu s pozitivnim propisima temeljem dostavljene dokumentacije te HERA ne nalazi da je u procesu izdavanja navedenih rješenja bilo nezakonitosti niti propusta.
 
Što se općenito tiče donošenja odluka HERA-e, naglašavamo da je HERA uvijek u svom poslovanju i donošenju odluka postupala, pa će tako i nadalje postupati, u skladu s pozitivnim propisima kojima se predmetna materija uređuje primjenjujući pri tome pravila upravnog postupka.

HERA nije nikada nikome odobrila status povlaštenog proizvođača odnosno izdala rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača ili bilo koje drugo rješenje/odluku čije je donošenje u nadležnosti HERE-e, a da za izdavanje takve odluke nisu bili ispunjeni svi propisani uvjeti. Isto tako, eventualno poništenje ili ukidanje izdanih rješenja moguće je samo u skladu s odredbama primjenjivih propisa uz primjenu pravila Zakona o općem upravnom postupku." odgovorila nam je HERA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.