Obavijesti

News

Komentari 19

Ako Domovinski rat smatraju svetinjom, zašto ga onda ne štite od silovatelja i pedofila?

Ako Domovinski rat smatraju svetinjom, zašto ga onda ne štite od silovatelja i pedofila?
1

Visoki kazneni sud smanjio je presudu za silovanje načelniku Lasinje Željku Prigorcu zbog toga što je odlikovani branitelj. Zašto braniteljske udruge sada ne dignu glas protiv povezivanja svetinje sa silovanjem?

VIDEO

Kažu nam da je Domovinski rat svetinja. Štite ga od napada, kritika i optužnica. Brane ga od ratnih zločina, pljačke i paleža, čak i od satiričnih tekstova. Premda ne i od povezivanja s ustaštvom.

Zbog zaštite te svetinje 555 dana su terorizirali glavni grad, jurišali na Vladu, prijetili plinskim bocama i naoružanim brigadama.

Ništa ne smije narušiti tu svetinju, čak ni oni koji navodno ustaju u zaštitu svetinje.

A kad će zaštititi Domovinski rat od silovatelja?

Kad će dići glas protiv toga da se u sudskim presudama sudjelovanje u Domovinskom ratu uzima kao olakotna okolnost za najgora kaznena djela, kao što je silovanje?

Olakotna okolnost

Znamo da je Domovinski rat dosad bio olakotna okolnost za ratne zločine, ubojstva civila i ratnih zarobljenika, za pljačku i palež, protjerivanje civila, ubijanje djevojčice na Sljemenu, otimanje kuća i stanova.

Ali što je sa silovanjima?

Visoki kazneni sud smanjio je kaznu za silovanje mještanke bivšem HDZovu načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je bio branitelj. Odlikovani branitelj. To je šokiralo javnost i uzbunilo društvene mreže, kao da se radi o presedanu. Nažalost, to je postalo pravilo u sudskoj praksi.

Silovatelji i pedofili

Sudjelovanje u Domovinskom ratu uzeto je kao olakotna okolnost kod izricanje presude ugostitelju iz Zagreba koji je 2017. godine silovao svoju zaposlenicu, prijetio joj da će ju baciti kroz prozor, a njezinim prijateljima poručivao da će ih zaklati. Kao i osuđeniku iz Rijeke koji je napao susjedu, gurnuo joj čarapu u usta i cijelu noć je silovao.

Ali još gore, uzeto je kao olakotna okolnost - opet na Visokom kaznenom sudu - kod smanjenja presude osuđenom pedofilu iz Dubrovnika koji je godinu dana seksualno zlostavljao svoju 8-godišnju pastorku.

Prije nekoliko godina govorilo se da bi svako kritiziranje Domovinskog rata kao hrvatske svetinje trebalo kazneno procesuirati. Ali se zato Domovinski rat koristi kao opravdanje za najgnjusnija zlodjela.

Kad će braniteljske udruge na to reagirati?

Alibi za zlodjela

Kad će poručiti da se Domovinski rat ne smije koristiti kao alibi za zlodjela, već da se Domovinski rat u što većoj mjeri očisti i distancira od silovatelja, pedofila i izvršitelja drugih kaznenih djela.

Ivo Sanader, primjerice, pokušao je na svojim suđenjima iskoristiti počasni čin pukovnika kako bi kontrirao optužbama za ratno profiterstvo i korupciju. Sada sudjelovanje u ratu, pa čak i odlikovanje, služi kao olakotna okolnost, čak i na Visokom kaznenom sudu.

Kao da su se branitelji borili za to da mogu nekažnjeno silovati žene, pa i zlostavljati djecu.

Silovanje svetinja

Ako braniteljske udruge ritualno dižu glas na temu "huljenja svetinja hrvatskog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja", zašto ne dignu glas na temu korištenja Domovinskog rata u smanjivanju kazni za silovanje?

Željku Prigorcu, načelniku Lasinje, Visoki kazneni sud skinuo je čak četvrtinu izrečene kazne, smanjio kaznu s dvije godine zatvora na godinu i pol. Jer je "odlikovani sudionik Domovinskog rata".

O tome se braniteljske udruge, samozvani zaštitnici svetinje Domovinskog rata, ne izjašnjavaju, vjerojatno u skladu sa zloglasnom parolom Tomislava Karamarka "Kakav zakon? Pa to su branitelji!". 

Braniteljska država

Domovinski rat dosad je služio kao paravan za svakakve gadosti, za korupciju, kriminal, za izazivanje državnog udara, bježanje od policije, ali i kao prednost kod zapošljavanja, pogodnost kod stambenog zbrinjavanja, preporuka kod napredovanja, neizbježna referenca kod političkog angažmana.

Protiv toga udruge i razni profesionalni dušebrižnici nisu dizali glas, kao što ga sada ne dižu ni protiv povezivanja Domovinskog rata sa silovateljima. Da pošalju poruku sucima, očito prepariranima da u braniteljima vide nedodirljivu kastu, kako to nije prihvatljivo i kako to više ne moraju raditi.

I da poruče kako se silovatelji ne bi u sudskim presudama smjeli nazivati braniteljima i da se Domovinski rat ne smije koristiti kao alibi za silovanje. Dapače, trebalo bi to biti otegotna okolnost.

To se, međutim, neće dogoditi. Jer bi od ovakvih braniteljskih udruga to bilo previše očekivati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"