Obavijesti

News

Komentari 333

"Ako ima gladne djece u školi, neka dođu meni na kobase"

"Ako ima gladne djece u školi, neka dođu meni na kobase"
2

Nakon što su 24sata objavila tužnu priču iz škola u kojima djeca kradu užinu vršnjacima jer su gladna, reagirao je Bandić. Kaže da u Zagrebu nema gladne djece

VIDEO

Nakon što su 24sata objavila tužnu priču iz osnovnih škola u kojima djeca kradu užinu vršnjacima jer su gladna i doma nemaju što jesti, reagirao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U svoj ured pozvao je ravnatelje zagrebačkih škola koji su govorili o stanju u školama koje vode.

Sve koji su gladni ili nemaju gdje spavati Bandić je pozvao u svoj dom

- Tko je gladan? Vi, djeca, svi kod mene kući. Upamtite dok sam gradonačelnik, ovo je zadnji put da to radimo. Kad imate problem, molio bih da se javite pročelniku Ivici Lovriću. Je li korektno da iz 24sata doznam za eventualni problem. Nije! Jesmo li mi vama napravili koje zlo? Jesmo li tražili vašu smjenu? Od vas tražimo da radite svoj posao i da poštujete pravila igre. Da ne radiš cirkus u firmi koja te hrani. Svjesno ili nesvjesno put u pakao je popločen dobrim namjerama. Možda ovo što sam ja rekao grubo zvuči - rekao je. Sve koji su gladni ili nemaju gdje spavati pozvao je u svoj dom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- A nitko nije gladan niti je bez krova nad glavom. Jer da je jest, ja bih to znao. To je neozbiljno, neodgovorno, nepošteno, nekorektno, a najmanje hvala gradonačelniku koji 24 sata bdije nad ovim gradom - izjavio je i nastavio svoj monolog.

"Ako je netko nekome uzeo sendvič, nemojte od toga raditi cirkus"

- Ako je netko nekome uzeo sendvič, nemojte od toga raditi cirkus. Gdje je ta glad? Ispast će da je Zagreb problem! Zagreb nije problem. Ako mama nije došla s posla i djetetu skuhala nešto, pa je bilo gladno, nahranite ga. Kupite mu sendvič - preporučio je gradonačelnik ravnateljima. Pozvao ih je da poštuju pravila igre i, ako iskrsne problem, da se obratite resornom uredu.

- Uozbiljimo priču, nikome se ništa neće dogoditi. Ali dajte da se ovo više ne događa. Je l’ u redu? Nema problema, izmišljen problem. Pojedinačni slučajevi, ako je, sanirajmo to u startu i javite ljudima. Mi u Zagrebu imamo najbolje organiziranu tu priču u Hrvatskoj. Iznad standarda bilo kojeg grada. Ne izmišljajmo sada cirkus - kazao je.

"Vaše je pravo da pilate dlaku na tri dijela"

- Ovo je zadnji put, inače ću ja postupati. Imam ja neke ovlasti. Ja to ne volim. Tijekom 14 godina nismo smijenili ni jednog ravnatelja. Nemam svoje ravnatelje. Imam vjeru u vas da radite svoj posao pošteno i korektno - zaključio je Bandić. Na našu opasku da ne smijemo zatvarati oči ako možda negdje postoji pojedinačni problem, Bandić je uzvratio napadima.

- Vaše je pravo da pilate dlaku na tri dijela. Ne želim polemizirati s vama. Samo znam da problema nema. Koliko god vi natezali da ga ima. Nema ga - tvrdi odlučno Bandić.

Ravnatelji škola na sastanku su pak kazali da nije korektno preneseno ono što su izjavili. Bandić je zatim naredio da se izda priopćenje, demantij s potpisima ravnatelja i predstavnika ureda. Spreman se boriti plaćenim oglasima i tužbom.

- Ja sam znao da je lažnjak, zato sam vas pozvao. Stvari su prozirne. Krv se traži - rekao je Bandić, a ravnatelji su mu “dobrovoljno” odobravali govoreći da je riječ o manipulaciji.

24sata potpuno stoji iza svega napisanog

No, 24sata potpuno stoji iza svega napisanog. Tri dana nitko nije imao prigovora. Sve do sastanka koji je sazvao Bandić. A da ne izmišljamo probleme, potvrdila je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Kazala je da proteklih godina prima povećan broj prijava vezanih uz ugroženi životni standard djece.

- Dobivali smo obavijesti od ravnatelja škola o tome da i roditelji koji nisu korisnici socijalne pomoći ne mogu podmiriti troškove školske prehrane djece. Bili smo neugodno iznenađeni i postupcima u nekim sredinama u kojima se nastojao reducirati novac za ove namjene. Upozorili smo da je neprihvatljivo uvjetovati isplatu novca za djecu time da su roditelji pravodobno podmirili sva dugovanja gradu za komunalne i druge troškove. Doznali smo i za slučaj da je djetetu s teškoćama u razvoju plaćen asistent u nastavi, ali mu je zato bilo uskraćeno plaćanje školskih obroka - rekla je i poručila da je neprihvatljivo da ijedno dijete bude gladno.

A u nedjelju u 24sata čitajte nova svjedočanstva o gladnoj djeci. 

Ako znate za ovakve slučajeve gladne djece u školi ili slične probleme u školskom sustavu javite nam se na besplatni telefon: 0800 242424, ili na e-mail: reporter@24sata.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 333
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag