Obavijesti

News

Komentari 143

Ako je HDZ doista snažan i moćan, zašto se Plenković toliko uplašio prosvjeda lijeve oporbe

Ako je HDZ doista snažan i moćan, zašto se Plenković toliko uplašio prosvjeda lijeve oporbe
1

Napadajući "protuhrvatsku i prorusku oporbu" i "radikalnu lijevu oporbu", Plenković nije samo pokazao slabost pred subotnjim prosvjedom, već je sigurnost i spas odlučio potražiti na strani najtvrđe HDZ-ove desnice.

VIDEO

Ako je oporba doista nesposobna, ako je razjedinjena i posvađana, ako je "protuhrvatska i proruska", te ako je HDZ doista "snažan, moćan i jak", zašto se Andrej Plenković toliko uzrujao zbog subotnjeg prosvjeda na Markovu trgu?

Ako je toliko uvjeren u vlastitu pobjedu, kvalitetu, snagu i moć, mogao je na subotnje oporbeno okupljanje naprosto odmahnuti rukom i zaključiti da oporba može raditi što hoće, jer to joj ionako neće pomoći na izborima.

Ovako, Plenković se pjenio i žestio, pred svima otkrivao kako je povrijeđen i uvrijeđen, gotovo iznenađen što se netko usudio prosvjedovati protiv njega, njegove stranke i njegove Vlade. 

Bila je to manifestacija njegove slabosti, a ne snage.

Je li žrtva ili silnik?

"U zadnjih para dana udružili su svi, tko god je mogao nešto lupiti, kao u velikoj tuči, kad je jedan na podu, udari ga i najslabiji, to su otprilike napravili", kazao je novinarima nakon prosvjeda, preuzimajući ulogu žrtve koja se nalazi na podu, a kad je shvatio što je rekao, brže-bolje je to pokušao ispraviti: "Samo što mi nismo slabi, mi smo moćni, jaki, snažni sa stabilnom koalicijom,  ogromnim postignućima, ugledom u međunarodnoj zajednici, sa situacijom da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego danas".

Malo bi htio biti žrtva koju cipelare, malo moćnik kojemu nitko ništa ne može.

Osim što Plenković i kao moćnik otkriva da ga smetaju napadi i kritike oporbe. "Poruke su bile ponovno vulgarne i primitivne", rekao je premijer, dodajući kako su one "plod Milanovićevog stila primitivizma i divljaštva" te da "svatko misli da može svakoga vrijeđati najgrubljim diskvalifikacijama". "Demokracija, prosvjed, mišljenje - da, isključivost, difamiranje, primitivizam, prostakluk - ne, to nije moje društvo“, poentirao je Plenković. 

U čijoj stranci i dalje djeluje Stevo Culej, saborski zastupnik koji je hrvatskim studentima na putu u Beograd poželio da ih "pokolju ko svinje".

Njegovo društvo

A njegovo društvo je HDZ, njegovo društvo je Ivan Turudić s prijateljima, njegovo društvo su Josipa Rimac i drugi optuženici, kao i Franjo Tuđman sa "zelenim i žutim vragovima".

Plenković bi opet htio biti bolji od drugih, samo što se okružio najgorima od svih.

Ovakvim komentarima Plenković je, uz pomoć propagandne mašinerije HDZ-a, dao oporbi na važnosti, otkrio koliko ga njezin prosvjed boli i plaši, koliko ga smetaju napadi i kritike, kao i tisuće ljudi koji su se okupili na Markovu trgu, te dao naslutiti kako u toj oporbi vidi prijetnju svojoj vladavini.

I to smo već naučili od Plenkovića u ovih osam godina: kad pobjeđuje, kad dominira i kontrolira situaciju, onda je uglađen i pomirljiv, pristojan i suradljiv, moderan i otvoren; ali kad je pritisnut uza zid, puca mu caklina i iz sve širih pukotina izbija balkanski silnik koji iz straha i nesigurnosti napada i vrijeđa.

Ili kao u slučaju Nikole Grmoje prije nekoliko godina, čak i fizički nasrće na onoga tko ga provocira.

A kao takav, utočište i sigurnost nalazi u naručju HDZ-ove desnice.

Karamarkov šalabahter

Ovoga vikenda Plenković je otkrio koliko mu malo treba da preuzme političke obrasce Tomislava Karamarka. Javno je optužio "radikalno lijevu oporbu" za "protuhrvatsko i prorusko djelovanje", podsjećajući kako je bila protiv Zakona o hrvatskom jeziku, ali i protiv Ivana Turudića koji je rehabilitirao kardinala Alojzija Stepinca.

Plenković se strateški pomaknuo udesno, kako bi se borio protiv "radikalne ljevice".

I tu leži potencijalni problem za aktualnog premijera: HDZ je pobjeđivao kad se pomicao prema centru, a gubio kad je bježao prema desnici.

Plenković se dodvorava svojoj  biračkoj bazi, pomiče crtu ideološke bojišnice, ali u isto vrijeme mobilizira birače ljevice i tjera od sebe one neodlučne. Njegovi HDZ-ovci dodatno pojačavaju napade, optužujući oporbu da "negira postojanje hrvatske države" ili da na prosvjedu nisu viđene hrvatske zastave.

Plenković postao HDZ

Sve do sada, ljevica je bila nabrijana na HDZ, ali ne toliko na samog Plenkovića koji je znao svojim izjavama, svojim odlukama i koalicijama, izbijati argumente s ljevice i donekle neutralizirati radikalni i prljavi imidž HDZ-a. Upravo zbog toga desnica je mrzila Plenkovića i nostalgično koketirala s HDZ-om.

Sada se, pak, Plenković izjednačava u retorici i politici sa svojom strankom - točnije s Karamarkovom i Tuđmanovom, pa i Sanaderovom strankom - čime poništava tu komparativnu prednost i približava se biračkom tijelu od kojeg je nekad bježao i koje ga je progonilo. Plenković je postao HDZ, prije nego što je HDZ postao Plenković.

Otud dolaze i napadi na lijevu oporbu da je "protuhrvatska i proruska", otud toliko spominjanje Stepinca, otud priče o Zakonu o hrvatskom jeziku...

Koliko god je godinama bježao od Karamarkova HDZ-a, Plenković mu je sada raširenih ruku pohrlio u susret.

A time i u neizvjesnu izbornu godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.