Obavijesti

News

Komentari 78

'Ako je u pukotini čep, Krešimir može preživjeti nekoliko dana'

'Ako je u pukotini čep, Krešimir može preživjeti nekoliko dana'
4

Krešimir Milas (31) i Rene Lisac (35) penjali su se na 7010 metara visok vrh Khan Tengri u Kirgistanu. Lavina se sručila na njih. Lisac se izvukao, a Milasa još traže

VIDEO

Krešimir Milas (31) i Rene Lisac (35) u nedjelju su se počeli penjati na 7010 metara visok vrh Khan Tengri u Kirgistanu. Na visini od 4700 metara na njih se sručila lavina.

Upao u pukotinu: Zarobljen ispod snježnog okova

Krešimir je upao u pukotinu i ostao zarobljen ispod snježnog okova. Rene se nekako uspio spustiti do kolega Vedrane Simičić (37) i Bojana Novaka (37), koji su u logoru čekali svoj red za penjanje.

Potragu otežava loše vrijeme i snijeg koji stalno pada

Renea su hitno prebacili u bolnicu u Beškek, a kako smo doznali, izvan životne je opasnosti. Krešimira još traže, a posao im otežava loše vrijeme i snijeg koji ne prestaje padati.

Vjerujemo da se u pukotini stvorio čep, što omogućuje da Krešimir preživi nekoliko dana, rekao je šef HGSS-a Vinko Prizmić

- Nestao je u pukotini i zatrpan je lavinom. No, vjeujemo da se u pukotini stvorio čep, što omogućuje da Krešimir preživi nekoliko dana - rekao nam je šef HGSS-a Vinko Prizmić koji je u stalnom kontaktu s tamošnjim spasiocima. 

Khan Tengri, što u prijevodu znači Vladar neba, drugi je najviši vrh masiva Tien Shan. 

Smješten je na razmeđi Kirgistana, Kazahstana, a uspon je teži i od Everesta.

Do vrha Khan Tengri ne vodi niti jedan lagan smjer. Teren je strmiji, snježniji i stjenovitiji, kaže Stipe Božić

- Do njegova vrha ne vodi niti jedan lagani smjer uspona. Hrvatska alpinistička ekipa odabrala je najpopularniju rutu, tzv. Zapadni greben. Smjer je tehnički dosta zahtjevan i opasan, a naši alpinisti su se penjali po strmijem snježnom, ledenom i stjenovitom terenu - govori naš prekaljeni alpinist Stipe Božić.

Ovo je prvi puta da se na najsjeverniji vrh svijeta penje hrvatska alpinistička ekipa. Njihova je posebnost i u tome što su odlučili uspon izvesti u alpskom stilu penjanja.

A neposredno prije no što će otputovati u ovu opasnu avanturu Krešimir je u razgovoru za naše novine izjavio kako je silno uzbuđen.

- Nismo svjesni što nas čeka gore, ali smo neopisivo uzbuđeni. Iako je na toj ruti poginulo nekoliko planinara, vjerujem da će s našom ekspedicijom biti sve u redu - rekao nam je tada Krešimir. 

Povjerio se kako je roditeljima prešutio sve detalje uspona na opasnu kirgišku planinu.

Punih sedam dana u podnožju pripremali uspon

Hrvatska alpinistička ekipa prošlog je ponedjeljka sletjela u kirgistanski Biškek, odakle su ih džipovima i helikopterom prebacili na područje ledenjaka Engliček, gdje im je bio bazni logor. Prije uspona na Khan Tengria prošli su aklimatizaciju, odnosno tijelo naviknuli na tlak zraka i smanjenje količine kisika u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...