Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Jake protuterorističke mjere: Al Qa'ida planira novi napad?

FBI traži trojicu koji su nedavno ušli u zemlju. Vjeruju kao imaju veze s terorističkim planom da se na godišnjicu napada dignu u zrak mostovi ili tuneli u New Yorku...

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL
30 komentara

SAD je na oprezu nakon saznanja kako Al Qa'ida planira autobombama dignuti u zrak tunele ili mostove u New Yorku na desetu godišnjicu terorističkog napada 11. rujna. Predsjednik Barack Obama naredio je protuterorističkim snagama da pojačaju već visoko osiguranje nakon prijetnje koja je stigla u četvrtak navečer. 

Vijeće za nacionalnu sigurnost izvijestilo je kako je 'prijetnja vjerodostojna, ali nije potvrđena'. Policija traži troje ljudi koji su nedavno ušli u zemlju. 

- Kao i uvijek prije godišnjice terorističkog napada, vjerujem da ćemo znati više u sljedećih nekoliko dana - rekla je Janice Fedarcyk, asistentica direktora FBI-ja. Policija će u svim većim gradovima na ulazima u mostove i tunele  obavljati kontrole, a ne samo u New Yorku, piše SKY. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg rekao je na konferenciji kako je policija na oprezu.

- Newyorška policija uvest će dodatne mjere osiguranja u cijelom gradu i poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitila građane. Neke od tih mjera možda ćete primijetiti, a neke od njih možda i ne - najavio je Bloomberg te dodao kako to nisu razlozi da građani promijene bilo što u svojoj svakodnevici.

- Ipak, ako građani primijete sumnjive aktivnosti, neka ih prijave policiji - dodao je.

U Minneapolisu se 'uzgajaju' teroristi

Bijela kuća vjeruje kako su najveća prijetnja zemlji domaći teroristi. Najopsežnija istraga domaćeg terorizma od 2001. godine fokusirana je na grad u sjevernom Minneapolisu. Procjenjuje se kako su 40-ak mladića iz somalijske zajednice radikalizirali i regrutirali u Al-Qa'idinu ćeliju Al-Shabaab, piše SKY. Postoji opravdana prijetnja da Amerikance napadnu radikali s američkim putovnicama. Jedan od regrutiranih mladića bio je Burhan Hassan (17). Njegova smrt u Somaliji natjerala je obitelj da prekine šutnju. Njegov ujak Abdirizak Bihi sada ohrabruje i druge obitelji da progovore o djeci koju je okrenula Al-Qa'ida.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message