Obavijesti

News

Komentari 6

Aladrović objasnio novi model skraćenog radnog vremena: Vi radite kraće, država nadoknadi

Aladrović objasnio novi model skraćenog radnog vremena: Vi radite kraće, država nadoknadi
1

Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je dediciran u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna, pojasnio je ministar

VIDEO

Ministar rada Josip Aladrović tvrdi kako će između 80 tisuća i 100 tisuća radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Objasnio da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjeseca. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kafići i restorani mogu raditi i nakon 23 sata 

Pokretanje videa...

01:09

- Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo o do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju - rekao je Aladrović za Dnevnik Nove TV. 

Poručio je kako se za te mjere neće dirati novac u proračunu jer su precijeni broj korisnika u travnju i svibnju i očekuju kako će taj broj biti manji jer se počela otvarati ekonomija. 

Aladrović je istaknuo da iz dana u dan prate kretanja na tržištu i dodao da će se, ako bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu. 

Aladrović: Usuglasili smo se oko mjera, Ribić: Ne znam baš
Aladrović: Usuglasili smo se oko mjera, Ribić: Ne znam baš

- Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama, da, bit će dodaci - rekao je.

Kaže kako ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu. 

- Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Ono što ćemo u sljedećem periodu, osim ove mjere, otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji - rekao je.

Poručio je i kako će sljedeći tjedan početi razgovore sa sindikatima i poslodavcima te da očekuje da će u lipnju regulirati postupak skraćenja radnog vremena. 

Aladrović: Postoji konsenzus o potporama za svibanj i lipanj...
Aladrović: Postoji konsenzus o potporama za svibanj i lipanj...

Objasnio je i što to znači - radno vrijeme bi se reguliralo tako da građani rade skraćeno, a država snosi trošak za onaj dio radnog vremena koji "zaposlenici ne mogu biti efikasni". 

- Načelni koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća - rekao je. 

- Novac za takve mjere je predviđen programom Europske komisije. Za Hrvatsku je dediciran u ovom trenutku 400 milijuna eura. Taj novac bi EK trebao predstaviti tijekom idućeg tjedna i više ćemo znati o tome. Taj novac je inače zamišljen kao zajam i brzina dobivanja tog novca će biti dovoljna da možemo utjecati na gospodarstvo - poručuje.

Kada je riječ o 100 milijuna eura koje Hrvatska iz EU-a još uvijek nije dobila, Aladrović je rekao da je Hrvatska predala svu potrebnu dokumentaciju i zatražila i dodatnih 100 milijuna eura.

- Za ovu mjeru ćemo iz EU fondova iskoristiti oko 200 milijuna eura. Novac će doći vrlo brzo, tako da neće biti problema likvidnosti - je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a