Obavijesti

News

Komentari 33

Aladrović: Produženje mjera je moguće, ne bojimo se prosvjeda

Aladrović: Produženje mjera je moguće, ne bojimo se prosvjeda

Nakon sastanka s poduzetnicima i ugostiteljima o novima mjerama kompenzacije, Josip Aladrović objasnio je kako mjere imaju kratkoročan učinak te kako će se novoosnovane tvrtke moći prijaviti za pomoć

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, nakon sastanka Vlade i ugostitelja izjavio je za Novu TV kako nije očekivao rasplet kakav se dogodio te kako se ne boji prosvjeda. Smatra kako Vlada treba razmišljati i i srednjoročno i dugoročno i u postpandemijskoj fazi i kako je danas razgovarao s više udruga poduzetnika, poslodavaca o mjerama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sastanak s ugostiteljima 

Pokretanje videa...

sastanak s ugostiteljima 01:17

- Išli smo s tri različita seta mjera, to je jedna mjera za očuvanje radnih mjesta koja ima fokus na radnicima i na očuvanju zaposlenosti, što od prvog dana krize čuvamo i što smo uspjeli očuvati, sad to možemo vidjeti. Drugi dio se odnosi na rješavanje kratkoročne i srednjoročne likvidnosti, tzv. COVID kredite, u iznosu od milijardu i 300 milijuna kuna i treći dio koji se odnosi na pokriće fiksnih troškova, odnosno jednog dijela fiksnih troškova za sve one kojima je rad onemogućen - rekao je. 

Smanjenje PDV-a 

Aladrović smatra kako trenutni nije trenutak za rješavanje strukturnih problema, nego za donošenje kratkoročnih mjera. Trenutne mjere kojima je rad ugostitelja zabranjen do 21. prosinca naziva vatrogasnim mjerama kojima se nastoji u ovom trenutku očuvati zaposlenost i očuvati poslovnu aktivnost. 

Ogorčeni poduzetnici: Pitam se jesam li pogriješio. Nismo se još oporavili ni od prvog lockdowna
Ogorčeni poduzetnici: Pitam se jesam li pogriješio. Nismo se još oporavili ni od prvog lockdowna

- Mjera za očuvanje radnih mjesta definirana je s obzirom na to koje djelatnosti u ovom trenutku su najizloženije. Mjere za nadoknadu fiksnih troškova koja je danas usvojena detaljno će se propisati od ministra financija i tada će se vidjeti tko sve može aplicirati za tu pomoć. Isti tretman, sigurno neće biti za poslodavce koji uredno plaćaju obveze i za one koji to ne čine - istaknuo je te dodao kako oni koji su u blokadi neće ostvarivati pravo na takvu pomoć. 

COVID krediti 

- Predstavnici Hamaga obvezali su se da će uspostaviti kreditne linije koje će biti znatno ažurnije nego u onoj prvoj fazi. Prva faza nas je zaista sve iznenadila i tu smo mogli pokazati veću dozu ažurnosti, ali sada u ažurnost rješavanja tih zahtjeva ja osobno ne sumnjam - komentirao je Aladrović. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kafići prestali s radom 

Pokretanje videa...

kafić požega 00:48

Novoosnovane tvrtke 

Objasnio je kako će se tvrtkama koje su počele poslovati početkom ove godine, omogućiti da na neki način mogu participirati u pomoći. 

- Ako govorimo o mjeri za očuvanje radnih mjesta bitno je da za studeni tvrtka posluje s 31. listopadom, a ako govorimo o mjeri za prosinac, da tvrtka posluje s 30. studenim - kaže. 

Trajanje mjera 

Moguće je da će se epidemiološke mjere produžiti nakon 21. prosinca, no zbog toga one imaju kratkoročan učinak.

-  I ranije smo imali različite situacije i imali smo krizu koja nas je zatekla početkom trećeg mjeseca, izrazito brzo smo reagirali i sada ćemo brzo reagirati, a naravno očekujemo da ćemo u sljedećim tjednima intenzivno razmišljati i donositi mjere koje će se odnositi na sljedeću godinu - poručuje Aladrović.

'Kad već propadamo, neka bude sa stilom': Htio dijeliti kavu u Puli, ali su mu rekli - ne može!
'Kad već propadamo, neka bude sa stilom': Htio dijeliti kavu u Puli, ali su mu rekli  - ne može!

Moratorij na ovrhe i kredite 

- Zasad ne bih govorio o tome, teško je spekulirati, pratit ćemo situaciju iz dana u dan. Mi sada pružamo pomoć i sada idemo s vrlo intenzivnim paketom koji iznosi preko dvije milijarde kuna - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...