Aladrović: Sustavu socijalne skrbi treba reforma, Ilijaš: Da, ali nemate sluha za prijedloge | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Aladrović: Sustavu socijalne skrbi treba reforma, Ilijaš: Da, ali nemate sluha za prijedloge

Aladrović: Sustavu socijalne skrbi treba reforma, Ilijaš: Da, ali nemate sluha za prijedloge

Na Nacionalnom vijeću za socijalne politike raspravljalo se o reformi socijalnog sustava. Ministar Aladrović naglašava kako će korisnici dobiti kvalitetniju uslugu, predstavnici komora i stručnjaci nisu baš zadovoljni

VIDEO

Imamo sustav koji treba reformu. Nama su na prvom mjestu korisnici, njih preko 300.000, a organizacijskim promjenama ćemo dodatno osnažiti sustav i učiniti ga orijentiranijim upravo prema njima, poručio je ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović nakon sjednice Nacionalnog vijeća za socijalne politike na kojoj se gotovo tri sata raspravljalo o predloženoj reformi socijalnog sustava. 

Svjestan je da određenim promjenama neće svi koji rade u sustavu biti najzadovoljniji, no naglašava kako je bitno da se zadovoljstvo reflektira na građane, korisnike. 

Ovim izmjenama, naglasio je, podižu se zajamčene minimalne naknade s 800 na 1000 kuna, prvi put od 2014.

- Mi smo se u programu Vlade orijentirali na iznos od 1500 kuna i siguran sam da ćemo to postići do kraja mandata, to je vrlo snažan element borbe protiv siromaštva - dodao je. 

Predstavnici komora nezadovoljni su predloženom reformom, posebno centralizacijom. Ističu kako to nije dobro jer nije svugdje u Hrvatskoj ista situacija da bi se jednako moglo postupati te da bi zato to trebalo ostaviti lokalnim zajednicama. Ministar misli suprotno. 

Čuljak je trenirala i Aladrovića za vaših 23.700 kuna, a za Banožića laže ili ona ili MORH
Čuljak je trenirala i Aladrovića za vaših 23.700 kuna, a za Banožića laže ili ona ili MORH

- Određene organizacijske promjene će dovesti do ujednačavanja praksi u Hrvatskoj i toga da u svim dijelovima zemlje postoje dostupne usluge. Uz sve ono što smo predstavili u Akcijskom planu sigurni smo da će se osnažiti položaj korisnika - istaknuo je dodavši kako sada imamo 82 centra za socijalnu skrb, toliko ravnatelja i 410 članova upravnog vijeća.

- I taj sustav trenutno nije funkcionalan, ne dovodi do ujednačenog postupanja i ne dovodi do kvalitetne skrbi za naše korisnike. Stoga je jedna od pozicija u samom zakonu reorganizacija takvog sustava mnoštva centara u jedan zavod za socijalni rad, koji će i dalje imati svoje disperzirane točke u kojima će se pružati usluge. I neće biti nikakvih otpuštanja - rekao je dodavši kako su u proteklih šest mjeseci zaposlili više od 200 djelatnika u centrima za socijalnu skrb te će u budućem razdoblju zaposliti i još. 

- I tako ćemo sustav dodatno osnaživati, a upravljački će sustav biti kvalitetniji - poručuje ministar.

Antun Ilijaš iz Komore socijalnih radnika, koji je već uoči sjednice istaknuo kako su im centralizacija, ali i činjenica da će Ministarstvo morati davati suglasnost komorama, čime se, kaže Ilijaš, gubi neovisnost komora, sporni, poručio je nakon sjednice kako svi oni žele dobro za sustav, ali da ministarstvo nema sluha. 

- Ono što nas brine je da je već zaključeno savjetovanje o komorama i u izvješću se navodi da izmjene idu ka zaštiti naših članova i zbog suradnje. Znači, ministarstvo se predstavlja kao veliki zaštitnik, a zbog suradnje možda zato što kritički progovaramo  određenim stvarima - kaže. 

Ova reforma ide odozgo, a ne odozdo, od sustava, naglasio je. 

- Ujednačavanje sustava se moglo i danas postići i tu se i ministar složio da je to stvar ministarstva i priznao da je to bio dio propusta. I nisam siguran da će se sad dogoditi nešto novo s centralizacijom - poručio je.

'Reformom se gase komore. Iskoristit ćemo sva prava da zaštitimo članove i korisnike'
'Reformom se gase komore. Iskoristit ćemo sva prava da zaštitimo članove i korisnike'

U javnom savjetovanju, dodao je, na predložene izmjene sedam zakona stručnjaci su uputili više od 2400 kritika i prijedloga. 

- Mislim da se puno toga neće uzeti u obzir. Mi  već sad vidimo da se naši komentari vezani za djelatnost naših pet komora nisu uzeli u obzir, a odgovori su vrlo degradirajući - poručio je dodavši kako će dosta prijedloga na Zakon o socijalnoj skrbi biti odbijeno. 

Stoga će, naglasio je, iskoristiti sva zakonska prava koja imaju, od ustavnih tužbi do Međunarodnog suda, kako bi zaštitili interese komora, svojih članova i korisnika. 

- Još postoji prostor. Sad će ove izmjene ići u Sabor na prvo pa drugo čitanje, možda će neki naši prijedlozi biti prihvaćeni kroz saborsku proceduru, vidjet ćemo. Ako se neće i dalje imati sluha i kad se izglasa to u Saboru onda možemo krenuti na te druge korake. Ali ja želim vjerovati da će postojati sluh u našem ministarstvu - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'
VATRENA STIHIJA

VIDEO Požar u Zaprešiću gasili i roboti, veći dio ugašen. Građani dobili upozorenje: 'Ne izlazite!'

Nad Zaprešićem se u srijedu navečer nadvio gusti crni dim zbog velikog požara. Planula je firma Eko-Flor Plus koja je u sastavu Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se
Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici
TRAGEDIJA

Eksplodirala je zaostala mina?! Kod Obrovca poginulo dijete, dvije žene su završile u bolnici

Dvije ženske osobe kolima Hitne medicinske pomoći prevezene u Opću bolnicu Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći