Obavijesti

News

Komentari 91

Alarmantno: Slavonija je od 2017. izgubila 105 tisuća ljudi

Alarmantno: Slavonija je od 2017. izgubila 105 tisuća ljudi
2

Demograf s Instituta "Ivo Pilar" u Vukovaru Dražen Živić rekao je u utorak u Đakovu kako je u Slavoniji, po podatcima iz 2017., na 100 umrlih bilo 60 rođenih, da je od 2011. do 2017. taj dio Hrvatske izgubio 105.000 ljudi

VIDEO

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u partnerstvu s Gradom Đakovom organiziralo je danas na đakovačkome Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) konferenciju "Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema".

Zbog iseljavanja mladih Slavonski Brod u posljednjih 6 godina izgubio 8% stanovništva

 U ime đakovačkoga KBF-a dekan Vladimir Dugalić tu je temu ocijenio vrlo važnom, a demografsko stanje u istočnoj Hrvatskoj alarmantnim. Istaknuo je da Crkva u revitalizacijskim tokovima može znatno pridonijeti duhovnom dimenzijom.

 Zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator je rekao kako se u Osječko-baranjskoj županiji proces iseljavanja polako zaustavlja, i to u trenutku kada se u njoj događaju neki pozitivni trendovi, ali i oni negativni, poput smanjenja djece za upis u škole i sl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Demograf Živić je rekao kako su uzroci demografskih problema Slavonije od prije 150 pa i 200 godina, no statistički se mogu registrirati unazad pola stoljeća.

 - Slavonija je regija s trenutačno najnepovoljnijim demografskim kretanjima u zemlji - od obećane zemlje došla je do izrazite i duboke depopulacije i dubokoga demografskog starenja. Ratna stradanja i razaranja te iseljavanje točka su na 'i' tih procesa.  Prvo razdoblje smanjenja broja stanovnika Slavonija ima 1971. i 1981. Već se tada upozoravalo na loš demografski put kojim ovaj prostor ide, a u okvirima Jugoslavije na to se nije moglo utjecati - rekao je demograf Živić, podsjećajući da bivša država, naime, nije vodila suvremenu demografsku politiku.

Prirodni gubitak Živić je ilustrirao podatkom iz 2017., a to su zadnji službeni podatci Državnog zavoda za statistiku.

- Tada je u toj regiji na 100 umrlih bilo 60 novorođenih, a od 2011. do 2017. istočna Hrvatska izgubila je 105.000 stanovnika, s 805.000 pala je na 700.000 - rekao je, ističući da je tu i proces demografskog starenja pa se može očekivati da će do polovice stoljeća taj dio Hrvatske imati više od trećine starijih od 64 godine i da će udio mladih pasti na 10 do 15 posto.

 - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije to samo nazivom, nego i suštinski, demografija je ovoj Vladi u centru pozornosti - ocijenio je pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.

Napuštene kuće i imanja u Slavoniji

 Dodao je da je demografska situacija u Slavoniji u odnosu prema prosjeku Hrvatske nešto lošija.

 - No, veliki potencijal vidimo u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem; projekti koji se ugovaraju ovih dana premašili su 10 milijarda kuna, čime se stvaraju bitni preduvjeti za ostanak, ali i povratak mladih u Slavoniju. Mjere su to poput gradnje 500 dječjih vrtića, značajnog povećanja rodiljnih naknada, doplatka za djecu, rasta prosječne plaće i dr. Optimisti smo - svih 20 županija i svi gradovi te gotovo sve općine, osim njih šest, provode demografske mjere - rekao je Bošnjak. 

Đakovački gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je želju da taj niz konferencija, kako je rekao, rezultira pravim katalogom demografskih mjera na svim razinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija