Obavijesti

News

Komentari 17

Život pod zabranom: Talijani smiju samo u dućane i ljekarne

Život pod zabranom: Talijani smiju samo u dućane i ljekarne

Mi smo zemlja u Europi koju je virus najteže pogodio, ali smo također i ti koji moraju reagirati većom silom. Na prvom mjestu je i uvijek će biti zdravlje Talijana, rekao je premijer Conte...

VIDEO

Premijer Giuseppe Conte, u srijedu, 11. ožujka, potpisao je dekret kojim se predviđa zatvaranje trgovina, barova i restorana od 12. ožujka do 25. ožujka. Razlog je korona virus, koji je sada postao, kako javlja WHO - Svjetska zdravstvena organizacija, pandemija.

Conteove riječi

- Mi smo zemlja u Europi koju je virus najteže pogodio, ali smo također i ti koji moraju reagirati većom silom, iz dana u dan i postati uzor drugima. Na prvom mjestu je i uvijek će biti zdravlje Talijana. Prije nekoliko dana zamolio sam vas da promijenite svoje duboko ukorijenjene životne navike, ostajući u kući koliko god je to moguće, ostavljajući samo ono što je nužno potrebno - rekao je Conte, prenosi Corriere Della Serra.

Bio sam svjestan da je to prvi korak, ali ne i zadnji. Vrijeme je da napravimo još jedan, onaj najvažniji! Sve trgovačke i maloprodajne aktivnosti, osim onih s prehrambenim proizvodima, osnovnim potrepštinama i ljekarnama bit će zatvorene. Dakle, nije potrebno žuriti s kupovinom hrane - dodao je. 

Za kraj, poručio je građanima da će se izvući iz ove situacije jedino ako budu poštovali pravila i djelovali zajedno s punom odgovornosti. 

- Ako svi poštujemo ta pravila, brzo ćemo se izvući iz nužde, zemlja treba odgovornost svakog od nas. Dio smo iste zajednice: svi imaju koristi od svojih i tuđih žrtvi. Uspjet ćemo svi zajedno - zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:59

Što se zatvara?

Prema riječima talijanskog predsjednika Vijeća, obustavljaju se maloprodajne trgovačke aktivnosti, osim prodaje hrane i osnovnih potrepština. Ulične tržnice su zatvorene. Barovi, pubovi i restorani su također zatvoreni. Zatvaraju se i menze koje ne jamče međuljudsku udaljenost od metra. Odjeli tvrtki koji nisu neophodni za proizvodnju ostaju zatvoreni: industrije i tvornice moći će nastaviti obavljati svoje proizvodne aktivnosti pod uvjetom da poduzmu odgovarajuće sigurnosne mjere kako ne bi došlo do zaraze. Potiče se regulacija radne smjene, rani praznici, zatvaranje nebitnih odjeljenja. Muzeji, kina, kazališta, škole i sveučilišta zatvoreni su do 3. travnja - kao što je predviđeno prethodnom uredbom.

Italija zatvara sve osim dućana hrane i apoteka, umrlo još 196
Italija zatvara sve osim dućana hrane i apoteka, umrlo još 196

Što je otvoreno?

Komercijalne aktivnosti u vezi s prodajom hrane i osnovnih potrepština: pekare, mljekare, mesnice - srednji veliki lanci (hipermarketi, supermarketi, trgovine), čak i u trgovačkim centrima ostaju otvorene ljekarne. Ipak, svi moraju poštivati ​​međuljudsku sigurnosnu udaljenost od jednog metra. Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama računala, telekomunikacijske opreme, audio i video potrošačke elektronike, kućanskih aparata dopuštena je. Također, otvoreni su restorani, ali samo uz mogućost kućne dostave, u skladu s vrlo preciznim propisom o zdravlju i higijeni.

Restorani ostaju otvoreni na autocestama, na željezničkim stanicama, u zračnim lukama i bolnicama. Isto tako otvorene su i neke banke, osiguravajuće tvrke, benzinske postaje i mehaničari. Također je dozvoljena trgovina na malo bojama, staklom, električnom i vodovodnom i grijaćom opremom; higijensko-sanitarni proizvodi, proizvodi za osvjetljenje, medicinski i ortopedski proizvodi, parfumerije, trgovine za kućne ljubimce, optike...- rekao je premijer te dodao da će oni nastaviti svoje aktivnosti pod uvjetom da štite radnike posebnim sigurnosnim protokolima.

Italija je 3. dan u karanteni, sve pusto, preko 10.000 zaraženih
Italija je 3. dan u karanteni, sve pusto, preko 10.000 zaraženih

Najnoviji podaci 

U Italiji je 12.462 ljudi sveukupno oboljelo od korona virusa. Od toga je 827 umrlo, a 1045 se izliječilo. Kako pišu talijanski mediji, zaraženih je trenutno 10.590.

Oboljeli po regijama:
Lombardia 7.280 
Emilia-Romagna 1.739 
Veneto 1.023 
Piemonte 501 
Marche 479 
Liguria 194 
Campania 154 
Toscana 320
Sicilia 83 
Lazio 150 (34)
Friuli-Venezia Giulia 126 
Abruzzo 38 
Puglia 77 
Umbria 46 
Bolzano 75 
Calabria 19 
Sardegna 37 
Valle D’Aosta 20
Trento 77 
Molise 16
Basilicata 8

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa