Obavijesti

News

Komentari 12

Aleksić (Snaga) u saborsku proceduru uputio dva zakona

Aleksić (Snaga) u saborsku proceduru uputio dva zakona
1

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se utvrdila metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima i to bez obzira na valutu kredita..

VIDEO

Zastupnik Snage Goran Aleksić ispunio je svoju želju za koju se godinama borio u Udruzi Franak i mjesecima kao zastupnik u Saboru. U srijedu je poslao u saborsku proceduru zakonske prijedloge za točno definiranje i ugovaranje fiksnih kamatnih marži te za izvansudsko vraćanje preplaćenih kamata. Riječ o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju te o zaštiti potrošača, a nadaju se raspravi o njima već na jesen, odmah nakon ljetne stanke.

Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno bi se utvrdila metodologija za ugovaranje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima i to bez obzira na valutu kredita u kojima su promjenjive kamatne stope ugovorene na nepošten način. 

Nadalje, izmjenama Zakona o zaštiti potrošača omogućilo bi se svim dužnicima oštećenim nezakonitim promjenama kamatnih stopa i to bez obzira na valutu ugovorenog kredita da na temelju kolektivne sudske presude u slučaju Franak mogu zahtijevati izvansudsko vraćanje preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate. 

Zakonski prijedlozi, istaknuo je Aleksić, odnose se i na CHF konvertirane kredite.

- Pola godine o tome govorim u Saboru i konačno je došao dan kad ove zakonske prijedloge upućujem u saborsku proceduru. Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno će se fiksne kamatne marže dovesti u red. Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača dužnici neće morati ići na sud, nego će moći otići u banku i pokazati da su ugovorili kredit u kojem nije ugovorena kamatna stopa na pravilan način. Nepravilan je način da se kamatna stopa mijenja odlukom banke i to je utvrdio i Vrhovni sud. I svi takvi takvi dužnici moći će izvansudski dobiti svoj novac koje su banke neosnovano uzimale od njih godinama. Ovakvo neodgovorno i nepošteno ponašanje banaka traje već 15 godina i ovim dvama Zakonima to nezakonito poslovanje banaka bit će zaustavljeno, možemo reći čak i zauvijek jer one to više ne rade od početka 2013. godine - istaknuo je Aleksić.

Najsretniji je jer je za ova dva zakonska prijedloga dobio ogromnu podršku zastupnika u Saboru. U dva tjedna prikupio je 78 potpisa podrške, a među njima su čak i neki iz vladajuće većine. Potpise su dali SDP, Most, Živi zid, HSS, Promijenimo Hrvatsku, Glas, HSU, Željko Lacković, HDS, IDS, Nacionalne manjine, SDSS, Neovisni za Hrvatsku, Stranka rada i solidarnosti, Stranka međugeneracijske solidarnosti i Reformisti.

 Jedino im Klubovi HDZ-a i HNS-a nisu dali podršku. Što se tiče potpisa, Aleksić se i našalio kako je prije prikupio potpise nego premijer Plenković.

- Prikupio sam ih prije nego što je premijer Plenković prikupio podršku za svoju većinu. Naravno, to se temelji na onome što sam radio zadnjih pola godine. To je možda najveća podrška nekom prijedlogu iz opozicije otkad postoji Sabor. Zahvaljujem svim kolegama zastupnicima koji su podržali ove prijedloge jer su time podržali 200.000 obitelji koje su ugrožene nezakonitim poslovanjem banaka - poručio je Aleksić. 

Jelena Benjak iz Udruge Franak također je zahvalila svima koji su podržali ove zakonske prijedloge. Poručila je kako očekuje njihovo brzo uvrštavanje u dnevni red odmah po završetku ljetne stanke, raspravu tijekom jeseni i donošenje do kraja godine.

- Time će konačno završiti era 15- godišnjeg manipuliranja kamatnim stopama od strane hrvatskih banaka koje su na temelju nezakonitih primjena kamatnih stopa uprihodile od pet do 10 milijardi kuna ekstra profita - naglasio je Aleksić. 

Nikola Grmoja u ime Mosta istaknuo je kako će se s ovim zakonskim prijedlozima definitivno prekinuti bankarske manipulacije s kamatnim stopama.

- Mi smo ove zakonske prijedloge podržali. Mi već dulje vrijeme jako dobro surađujemo, još dok smo bili dio vladajuće većine podržavali smo ove zakonske prijedloge ni pokušali razgovarati s ministrom financija. Ova tanka većina omogućuje nam da kvalitetni prijedlozi prođu u Saboru i otvara se prostor da se sve ono što se godinama nije rješavalo da stavimo u određene okvire na korist građana. Mi smo uputili Ovršni zakon i uvjeren sam da ćemo njime velikom djelu građana pomoći. Ovakvo djelovanje jednog oporbenog zastupnika je definitivno siguran put kojim treba ići. Nema ništa od toga da kritiziramo vladajuće nego moramo ponuditi i konkretna rješenja. Mi ćemo sve kvalitetne prijedloge otvoreno i bez zadrške podržati - poručio je Grmoja.

Davor Vlaović u ime HSS-a čestitao je zastupniku Aleksiću.

- Podržali smo ova dva zakonska prijedloga jer po prvi put se pokazuje da će u Saboru biti Zakoni u korist građana, a ne krupnog kapitala i banaka. Zanimljivo je da je baš naš potpis 78., a premijer nas je tražio da mu mi budemo 78. ruka na njegovoj strani - rekao je Vlaović.

Bivši HNS-ovac, a sadašnji potpredsjednik novoosnovane stranke Glas Goran Beus Richembergh, poručio je kako je Aleksićeva inicijativa iznimno važna.

- Pogađa srž problema kad je riječ o dugogodišnjem muljanju banaka i jednoj praksi koja je građane dovela do ruba egzistencije ili van tog ruba. Važna je i kao jedna politička inicijativa koja daje šansu Saboru da pokaže snagu parlamentarizma. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva kada Sabor ima šansu usvojiti zakone koji nisu po volji vladajućih i Vlade koja je navikla da bude diktat, a Sabor glasačka mašina. U ovom slučaju riječ je vrlo važnoj temi, a hoće li se Vlada o njoj pozitivno očitovati, treba tek vidjeti. Odbijanje HDZ-a i HNS-a da se pridruže ovoj inicijativi je znakovito. Ili se boje i čekaju da vide što će gazda preko puta reći ili su u startu zauzeli negativan stav prema ovakvim rješenjima. To nije pametna politika - poručio je Beus Richembergh. 

Tulio Demetlika u ime IDS-a istaknuo je kako je Aleksić zajedno s Udrugom Franak puno učinio.

- Mi iz IDS-a podržavamo konstruktivne prijedloge koji će doprinijeti zaštiti građana.  Želimo banke dovesti u red jer svjedoci smo kako su kroz kreditiranje i kamate iskorištavali naše građane -rekao je Demetlika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa