Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Aljkavi posao države: Ilegalne online kladionice i dalje rade!

Porezna uprava se pohvalila da je blokirala 84 kladionice na internetu, ali mi smo im bez problema pristupili. Država gubi milijardu kuna na ilegalnom klađenju. Iznos dovoljan za sva tražena povećanja plaća

Foto: Pixabay/Pixsell
35 komentara

Na sreću kladitelja, a na nesreću državnog proračuna i svih legalnih kladionica, država je odradila nevjerojatno aljkav posao s blokiranjem ilegalnog klađenja. I zbog toga godišnje i dalje gubi oko milijardu kuna, iznos koji je primjerice dovoljan za pokrivanje svih zahtjeva za rast plaća javnih službi.

Radi se o stotinama raznih internetskih kladionica koje nemaju licencu u Hrvatskoj, ali su dostupne hrvatskim građanima. Te kladionice ne plaćaju godišnje koncesije, mjesečne naknade, a kod njih nema poreza na dobitke od 10 posto i 30 posto na dobitke veće od 30.000 kuna, pa su popularne i kod hrvatskih igrača. Zato je ministar Zdravko Marić izmijenio zakon, a od početka svibnja Porezna uprava blokira sve te strane kladionice. Čak su objavili i popis 84 stranice za klađenje koje su blokirane. Ali mi smo nasumce izabrali 10 njih i svima smo bez ikakvog problema pristupili i mogli smo ostvariti "zabranjenu" uplatu. Nećemo im raditi promidžbu, ali radi se o iznimno popularnim stranicama i jasno je da sustav državne blokade uopće ne funkcionira.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade POVLAŠTENE MIROVINE Marić: Da ih se isključi i dalje je sustav u minusu od 10 milijardi

Potvrdili su nam to i iz Hrvatske udruge priređivača igara na sreću, ali Porezna uprava se u svom odgovoru pravi kao da problem ne postoji i uvjereni su da je sustav učinkovit. Što samo znači da nitko od njih nije ni probao ući na stranicu koju su navodno blokirali.
- Korisnika koji želi pristupiti internetskoj stranici čiji je sadržaj blokiran operatori preusmjeravaju na internetsku stranicu nadležnog poreznog tijela koja sadrži obavijest o izvršenoj blokadi temeljem izdanog naloga o zabrani rada - odgovorili su nam na upit iz Porezne uprave.

Svatko tko proba pristupiti nekoj od blokiranih stranica, neće biti preusmjeren na stranicu "poreznog tijela" nego na stranicu iste kladionice, ali s izmijenjenom IP adresom. Preko mobilnih aplikacija je također pristup bez problema. Hrvatski sustav blokade funkcionira tako da Porezna regulatoru (HAKOM) izda nalog o blokiranju, a oni onda to proslijede operatoru. Sve je sporo i neučinkovito jer kladionica odmah samo preusmjeri korisnika.

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH MARIĆ UOČI VLADE Nedostaje im 4 milijarde kuna? 'Pa zdravstvu nikad nije dosta!'

- I onda bi Porezna uprava trebala donijeti posebni akt za novu blokadu. To je nemoguće i trebali bi imati cijelu službu koja bi se trebala baviti samo time. Zato bi trebali primijeniti rješenja iz Danske ili Rumunjske u kojima se automatski detektira nova adresa stranice i ona se blokira – kaže Filip Jelavić, glavni tajnik Hrvatske udruge priređivača igara na sreću.

Udruga je radila istraživanje koje je pokazalo da proračun zbog takvog ilegalnog klađenja gubi oko milijardu kuna godišnje. Domaće kladionice koje zapošljavaju ljude u Hrvatskoj nisu konkurentne. Jelavić objašnjava i da se stranice i dalje oglašavaju na internetu u Hrvatskoj iako zakon zabranjuje oglašavanje onih koji nemaju licencu.

Vlada raspravlja o Prijedlogu strategije integriranog upravljanja granicom MARIĆ O SLUČAJU ŠUKER 'Porezna tijela rade svoj posao, detalje ne mogu komentirati'

- Najjednostavnije rješenje da se preko banaka zabrane uplate i isplate takvim kladionicama – kaže Jelavić.
Osim što ne plaćaju poreze i naknade, strane kladionice nemaju obveze brige o ovisnostima, ne provjeravaju tko je igrač i čiji je račun, pa su dostupne i maloljetnicima. I iz HAKOM-a smo neslužbeno doznali da su upozorili Poreznu upravu da je propisano rješenje neučinkovito, ali da se na njega nisu obazirali.

S druge strane, domaći igrači smatraju da je država postavila prevelike poreze. Plaćaju odmah pri uplati pet posto iznosa(manipulativni trošak), pa zatim 10 posto na dobitke 30.000 kuna, a na one iznad čak 30 posto. Kod stranih, ilegalnih kladionica, toga nema.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade U PRVA TRI MJESECA Zbog većih rashoda upitan je Marićev plan smanjenja poreza

- Zašto bih plaćao taj dodatni trošak ako ne moram? To mi direktno umanjuje dobitak. Kladim se na relativno visoke iznose na mali broj parova i zato je porez taj koji mi pravi razliku hoću li u konačnici biti u dobitku ili gubitku - kaže nam jedan strastveni kladioničar.

Naravno, i dalje sa svog računala u Hrvatskoj koristi pristup kladionicama za koji Porezna tvrdi da ih je blokirala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message