Obavijesti

News

Komentari 46

Amanda Knox stigla u Seattle, imala je doček na aerodromu

Amanda Knox stigla u Seattle, imala je doček na aerodromu
25

Hvala svima što su vjerovali u mene i svima koji su me branili. Ne mogu vjerovati da sam došla kući, kazala je Amanda Knox. Kod kuće ju je čekala privatna zabava

VIDEO

Amanda Knox (24) vratila se kući u Seattle nakon četiri godine koje je provela u zatvoru u Italiji, zbog sumnje da je ubila svoju cimericu Meredith Kercher. Knox je u zračnu luku Tacoma sletjela u utorak oko 17 sati po lokalnom vremenu. Sky news javlja kako je obitelj Knox u zrakoplovu sjedila odvojeno od ostalih putnika. Amanda je izgledala umorno i potreseno, ali ipak je održala govor u zračnoj luci.

- Hvala svima što su vjerovali u mene i svima koji su me branili. Dok smo slijetali gledala sam kroz prozor zrakoplova i nisam mogla vjerovati da se zaista vraćam kući. Obitelj mi je trenutačno najvažnija u životu i samo želim otići kući i biti s njima - kazala je Amanda. Deseci ljudi na aerodromu su je čekali cijeli dan kako bi je vidjeli, a nakon govora svi su joj zapljeskali. Također, pred kućom su je dočekali i susjedi kako bi joj zaželjeli dobrodošlicu.

Kod kuće ju je čekala privatna zabava koju joj je priredila obitelj, a istaknuli su kako sada mogu proslaviti sve njezine rođendane na kojima nisu bili zajedno. Djevojka je nekoliko dana prije oslobođenja počela maštati o tome kako će se vratiti kući, a napravila je bila i popis stvari koje želi napraviti ukoliko je oslobode. U popisu je navela i kako se nada da će obnoviti vezu s bivšim dečkom Davidom Johnsrudom, s kojim se rastala nakon što je otišla u Perugiju, javlja Daily Mail.

Amandin otac kazao je kako pretpostavlja da će njegova kćer prvo 'obaviti' najjednostavnije stvari poput izležavanja u travi, budući da je četiri godine bila smještena u četiri zida. Osim toga, jedan od ciljeva joj je i završiti studij, koji je prisilno morala prekinuti zbog optužbi i zatvora. Ipak, njena obitelj je upozorila kako bi moglo proći dosta vremena prije nego se Amanda potpuno psihički oporavi.

Od ubojstva do oslobađajuće presude:

2. studenog 2007. - Britanska studentica Meredith Kercher pronađena je mrtva, polugola, s prerezanim vratom pod pokrivačem u svojoj sobi u kući koju je dijelila sa Amerikankom Amandom Knox u talijanskoj Perugiji. 

5. studenog 2007. - Knox i njen tadašnji dečko Raffaele Sollecitio su privedeni na ispitivanje. Knox je navodno priznala da je bila kod kuće kad je Meredith ubijena te je lažno optužila Patricka Lumumbu, vlasnika kafića u kojem je radila. I Lumumba je tada završio u pritvoru. 

20. studenog 2007. - Lumumba je pušten dva tjedna poslije nakon što mu je potvrđen alibi. Tu noć je u svom kafiću razgovarao s klijentom, rekla je policija.

22. studenog 2007. - Mediji su objavili Amandino pismo koje je napisala u pritvoru 6. studenog povodom napisa da je priznala ubojstvo. Napisala je: U vezi s mojim sinoćnjim 'priznanjem', želim razjasniti da je ono upitno jer je doneseno pod stresom, šokom i iznimnim umorom. Ne samo da su mi rekli da će me uhititi i zatvoriti na 30 godina, nego su me i udarali u glavu kad se nisam mogla točno sjetiti nekih činjenica'.

Prosinac 2007. - Rudyja Guedu su iz Njemačke izručili Italiji nakon što su ga u vlaku uhvatili bez karte. DNK je dokazao da se seksao s Meredith, no on je tvrdio da ju je ubio netko drugi dok je on bio u kupaonici. 

11. srpnja 2008. - Talijanski tužitelj službeno je optužio Amandu, Guedea i Sollecitija za ubojstvo.

6. rujna 2008. - Guede je tražio odvojeni i ubrzani postupak zbog straha da su se Amanda i Sollecitijo urotili protiv njega. 

28. listopada 2008. - Guede je osuđen na 30 godina zbog ubojstva, no kazna je smanjena na 16 nakon žalbe u prosincu 2009. On je pak tvrdio da su Meredith ubili Amanda i Sollecitio. 

16. siječnja 2009. - Počinje suđenje Amandi i Sollecitiju.

12. lipnja 2009. - U svjedočenju je Amanda razjasnila zbrku oko priznanja tvrdeći da je bila pod pritiskom dok su ju ispitivali te da su ju policajci nazivali glupom lažljivicom i udarali ju u glavu. Dodala je i da su mediji neke njene akcije prikazali u lošem svjetlu objasnivši svoje neobično ponašanje šokom zbog ubojstva. 

27. rujna 2009. - Saslušani su posljednji svjedoci.

4. prosinca 2009. - Amanda i njen bivši dečko osuđeni su na 26, odnosno na 25 godina zatvora. Oboje su se žalili.

1. lipnja 2010. - Amanda se našla pred sudom zbog klevete protiv talijanske policije. Rekla je da su ju prijetnjama nasiljem zastrašili i pritisnuli te da je zbog toga greškom optužila Lumumbu za ubojstvo zbog čega je osuđena na tri godine, no odslužila ih je u četiri godine pritvora. I njene roditelje Eddu i Curta su policajci tužili jer su tvrdili da su izgladnjivali, tukli i psihički zlostavljali njihovu kćer.  

11. prosinca 2010. - Amanda je kroz suze rekla da su ona i bivši dečko nevini. 

- Osuđena sam za zločin koji nisam počinila, rekla je i dodala da je sud napravio gadnu pogrešku.

29. lipnja 2011. - Stručnjaci nakon nove analize noža svjedoče da je DNK sa oštrice nepouzdan.

25. srpnja 2011.- Stručnjaci svjedoče da su istražitelji napravili niz pogrešaka u istrazi ubojstva te da bi se dokazi protiv Amande i njenog bivšeg dečka trebali smatrati nevaljanima.

6. rujna 2011. - Forenzička stručnjakinja Patrizia Stefanoni brani rad policije i tvrdi da su svi dokazi valjani. 

7. rujna 2011. - Sudac odbija zahtjev tužitelja za novim DNK testiranjem, kao i novog svjedoka.

3. listopada 2011. - Porota je poništila presudu iz 2009. i oslobodila Amandu i Sollecitija.

Dokazi:

Nož: Tužitelj je tvrdio da je na dršci noža pronađenog u kući Raffaela Sollecitia bio DNK Amande Knox, a na oštrici DNK žrtve te da se radi o nožu kojim je Meredith ubijena. 

Obrana je pak tvrdila da nož oblikom i veličinom ne odgovara ranama na Meredithinom tijelu niti otisku koji je ostao na njenom krevetu. U njihovu korist svjedočili su i stručnjaci koji su zaključili da je uzorak DNK na oštrici premalen da bi se na osnovu njega moglo zaključivati.

DNK: Tužiteljstvo je tvrdilo da je na kopči koja je odsječena s Meredithinog grudnjaka i pronađena na podu njene sobe, bio Sollecitiov DNK, što je ukazivalo na to da je bio u sobi kad je Meredith ubijena. 

Obrana je pak tvrdila da je taj dokaz uništen jer je pomican na mjestu zločina te je tamo ležao šest tjedana prije no što je uvršten među dokaze. 

Priznanje: Tužitelj je rekao da je Amanda na ispitivanju ispričala da je čula Meredithino vrištanje. Optužila je Patricka Lumumba za ubojstvo, no on je brzo oslobođen. Tužitelj tvrdi da Amandin lažni iskaz dokazuje da je cijelo vrijeme lagala i da je bila na mjestu zločina kad je Meredith ubijena.

Obrana pak tvrdi da je Amanda iskaz dala kad su ju pitali što misli da se te noći dogodilo. Lumumbu je, kažu, optužila jer je bila zbunjena i pod pritiskom. Njen iskaz je na kraju odbačen jer nije ispitana u prisustvu odvjetnika. 

Otisak stopala: Tužitelj je tvrdio da krvavi otisak stopala u kupaonici pripada Sollecitiju, što je još jedan dokaz da je bio u kući u vrijeme ubojstva. 

Obrana je pak dovela stručnjake koji su rekli da otisak nikako ne odgovara optuženom nego Rudyju Guedeu koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog ubojstva.

Prozor: Razbijeni prozor je pokušaj Amande Knox da lažira provalu kako bi prikrila ubojstvo, tvrdio je tužitelj. Također su smatrali da je nemoguće da se netko izvana popeo i razbio prozor kako je tvrdila obrana.

Obrana je pak provalu svalila na Rudyja Guedea, beskućnika koji je i ranije provaljivao. Stručnjak je svjedočio da je provalnik kamenom raznio prozor izvana, ne iznutra (kako bi se lažirala provala), kako je tvrdilo tužiteljstvo.

Uništavanje dokaza: Obrana je tvrdila da je nekoliko dokaza sa DNK-om uništeno na mjestu zločina. Snimke iz kuće pokazuju da istražitelji nisu uvijek nosili rukavice ili imali pokrivenu kosu, da su prstima dirali Meredithine rane, da su tjednima ostavljali dokaze na mjestu zločina, razmještali ih te da je jedan istražitelj razbio prozor bez ikakvog razloga.

Tužitelj je pak tvrdio da se propisno rukovalo sa svim dokazima i da nije njihov posao da dokazuju da je istraga bila uredna. To je, rekli su, posao obrane.

Krvavi otisak cipele u Meredithinoj sobi: I za otisak cipele tužiteljstvo je tvrdilo da pripada Sollecitiju. 

Obrana je pak tražila novo vještačenje otiska nakon što su doznali da je Rudy Guede imao kutiju za cipele koje bi odgovarale otisku iz Meredithine sobe. Forenzičar je svjedočio da smatra da otisak ipak pripada Guedeu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao